Egy amerikai tinédzser mentheti meg Serena Williams csúcsát

Kialakult a női döntő párosítása a Roland Garroson: Iga Swiatek vagy Coco Gauff lesz Párizs bajnoka. Mindketten simán nyerték meg az elődöntőjüket.

2022. 06. 02. 18:36
SWIATEK, Iga; KASZATKINA, Darja
Párizs, 2022. június 2. A lengyel Iga Swiatek ünnepel, miután 6:2, 6:1 arányban gyõzött az orosz Darja Kaszatkina ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének elõdöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. június 2-án. MTI/AP/Michel Euler Fotó: MTI/AP/Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta nem volt olyan egyértelmű esélyese a női egyesnek Grand Slam-tornán, mint az idei Roland Garros előtt Iga Swiatek. A lengyel világelső huszonnyolc meccses győzelmi sorozattal érkezett Párizsba, ahol két éve, szinte még ismeretlen játékosként első Grand Slam-trófeáját szerezte. Akkor szettveszteség nélkül menetelt a végső győzelemig, idén ez már biztosan nem jön össze, ugyanis a nyolcaddöntőben elveszítette az első játszmát a kínai Cseng Csin-ven ellen.

A győzelmi sorozatot azonban akkor is folytatta, ahogy az elődöntőben is. Ezúttal megingás nélkül: Swiatek mindössze három játékot engedélyezett Daria Kaszatkinának. A meccs után pedig a lengyel elárulta, hogy nemcsak abban különbözik az idei menetelése a 2020-astól, hogy most már elvárják tőle a sikert.

– Amikor elkezdtem igazán magas szinten játszani, a koronavírus miatt nem vagy alig voltak nézők a lelátón. Most lenyűgözve tapasztalom, hogy mennyien szurkolnak nekem a lengyel zászlót lobogtatva – örvendezett Swiatek, aki menetelése mellett huszonegyedik születésnapját is a torna alatt ünnepelte.

A lengyel teniszező a győzelmével beállította a XXI. század leghosszabb női győzelmi sorozatát, 2013-ban Serena Williams tudott egymás után harmincnégy meccset nyerni. Ha Swiatek a szombati fináléban is győz, ebben a tekintetben máris lehagyja a huszonháromszoros Grand Slam-győztes amerikai klasszist.

STEPHENS, Sloane; GAUFF, Cori
Coco Gauff megnyerte élete első Grand Slam-elődöntőjét (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A fináléban Williams honfitársa, a tizennyolc éves Coco Gauff igyekszik majd megállítani Swiateket, aki szép csendben szintén magabiztosan menetelt eddig Párizsban. Sőt a lengyellel ellentétben Gauff egyetlen játszmát sem veszített a döntőig vezető úton. Az elődöntőben, különösen az első játszmában sokat hibázott ugyan, de az olasz Martina Trevisan még többet, így nem lehetett esélye a fináléra.

Gauff már 2019-ben, tizenöt évesen feltűnt, amikor a korábbi bajnok Venus Williamset is búcsúztatva a negyedik fordulóba jutott Wimbledonban. Akkor óriási felhajtás vette körül, ám talán nem véletlen, hogy éppen akkor lépett újabb szintre a pályafutása során, amikor ez kissé alábbhagyott.

Az elődöntő során az amerikai panaszkodott Trevisan ütést kísérő nyögéseire, de a meccs végén összeölelkeztek a hálónál.

Roland Garros, női elődöntők

Swiatek (lengyel, 1.)–Kaszatkina (orosz, 20.) 6:2, 6:1

Gauff (amerikai, 18.)–Trevisan (olasz) 6:3, 6:1

Borítókép: Iga Swiatek sokat ünnepelhetett már Párizsban, de a döntő még előtte áll (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.