A Juventus válságának lakmusza: Allegri maradhat az edző

A Juventus csupán nyolcadik az olasz labdarúgó-bajnokságban, s a Benfica vendégeként kedden elszenvedett 4-3-as vereséggel immár matematikailag is bizonyossá vált, hogy nem juthat tovább a Bajnokok Ligájában, ami legutóbb kilenc éve esett meg vele, sőt remeghet, hogy megelőzi-e a Makkabi Haifát, s tavasszal legalább az Európa-ligában folytathatja-e. Hetek óta mindenki azt találgatja, mikor menesztik Massimiliano Allegri vezetőedzőt. A bennfentesek szerint fölöslegesen, a tréner kitölti a 2025-ben lejáró szerződését. Ki érti ezt?

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 10:46
Massimiliano Allegri
Massimiliano Allegri Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Juventus már a 19. percben hátrányba került a Benfica vendégeként, amir Kean találatával még gyorsan válaszolni tudott. A folytatásban azonban a lisszaboni együttes ellenfele fölé kerekedett, már 4-1-re is vezetett, a Juve csak a hajrában kozmetikázta az eredményt 4-3-ra.

Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy Juventus nem jut tovább a csoportkörből, ami azért meglepő, mert az olasz sztárcsapat törzsgárdista a BL-ben: legutóbbi a 2013–14-es idényben nem szerepelt a sorozat egyenes kieséses szakaszában.

Megesik ez a legnagyobb csapatokkal is, a Barcelona az előző évad után várhatóan idén sem éli túl a csoportkört. A két klub helyzetét mégsem lehet összehasonlítani. A Barca a La Ligában, noha elvesztette az el Clasicót, összességében jól teljesít, a második a Real Madrid mögött, a Juventus viszont 11 forduló után öt győzelemmel, négy döntetlennel és két vereséggel csupán a nyolcadik a Serie A-ban.

Az elmúlt években ilyen eredmények miatt rögvest menesztették volna az aktuális vezetőedzőt. A vezetőség most azonban kitart Massimiliano Allegri mellett. Az olasz futballban roppant járta újságíró, Fabrizio Romano Twitter-üzenetben kürtölte világgá az értesülését, miszerint az 55 éves szakember mellett továbbra is kitart a klub, személyesen egyenesen Andrea Agnelli elnök, így Allegri kitölti 2025 júniúsáig szóló szerződését.

Allegri védelmében azt hozzák fel, hogy a Juventus sérülés miatt több meghatározó játékosát – Federico Chiesa, Paul Pogba, Ángel Di María – nélkülözi, de nem zárhatjuk ki, hogy anyagi megfontolások is szerepet játszanak.

A Juventus piaci értéke évek óta esik. Az előző idényben 642,5 millió euró volt, most már csupán 502,4 millió euró. A 2018–19-es évadban pedig a vonatkozó szám még 871,05 millió euró volt! Ez bizony drasztikus csökkenés, amit a klub tulajdonosai is megéreznek.

 

Allegri nem tartja kudarcnak a kiesést

Árulkodó, maga Allegri sem érzi úgy, hogy veszélyben lenne az állása.

– Ha azt mondom, hogy rosszul játszottunk, az nem fejezi ki eléggé a véleményemet. Az első félidőben túlságosan könnyelműen és lazán védekeztünk. Természetesen a kiesés miatt most nagyon csalódottak és dühösek vagyunk. Viszont nem szabad szabad szétesnünk, még van egy meccsünk, és Párizsban ki kell harcolnunk, hogy legalább az Európa-ligában szerepelhessünk. Túl sokat hibáztunk ma este, de felesleges erről beszélni. Annak örülök, hogy a csereként beállt fiatalok jól játszottak és olyan mentális energiával léptek pályára, amire nagy szükségünk volt. Nem tartom kudarcnak a kiesést. Benne van a játékban a vereség. Sajnáljuk és dühösek vagyunk – értékelte a Juventus vezetőedzője a lisszaboni vereséget.

Az Európa-liga azért még meglehet

Az olasz sztárcsapatnak bizony még a harmadik helyért is remegnie kell, ami biztosítaná az átszállást az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába. A Juventusnak és a Makkabi Haifának jelenleg egyaránt három pontja van. Az utolsó forduló párosítása: Juventus–PSG, Makkabi Haifa–Benfica. A Juve szerencséje, hogy az egymás elleni mérleg nem dönt (mindkét csapat két góllal győzte le a másikat hazai pályán), az össesített gólkülönbség pedig az olaszoknak kedvez, így ha a Juventus csak annyi pontot szerez az utolsó játéknapon, mint az izraeli együttes, akkor megőrzi a harmadik helyét.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, keddi meccsek:

E csoport:
Salzburg (osztrák)–Chelsea (angol) 1-2, gólszerzők: Adamu (48.), illetve Kovacic (23.), Havertz (64.)
Dinamo Zagreb (horvát)–AC Milan (olasz) 0-4, gólszerző: Gabbia (39.), Leao (49.), Giroud (59.), Ljubicic (69. – öngól)

Az állás: 1. Chelsea 10 pont (csoportelsőként továbbjutott), 2. Milan 7, 3. Salzburg 6, 4. Dinamo Zagreb 4.

F csoport:
Celtic Glasgow (skót)–Sahtar Donyeck (ukrán) 1-1, gólszerző: Giakoumakis (34.), illetve Mudryk (58.)
RB Leipzig (német)–Real Madrid (spanyol) 3-2, gólszerzők: Gvardiol (13.), Nkunku (18.), Werner (81.), illetve Vinícius (44.), (90.+4 - tizenegyesből)

Az állás: 1. Real Madrid 10 pont (továbbjutott), 2. RB Leipzig 9, 3. Sahtar Doneck 6, 4. Celtic 2.

G csoport:
Sevilla (spanyol)–FC Köbenhavn (dán) 3-0, gólszerzők: En Nesyri (61.), Isco (88.), Montiel (90.+2)
Borussia Dortmund (német)–Manchester City (angol) 0-0

Az állás: 1. Manchester City 11 pont (csoportelsőként továbbjutott), 2. Dortmund 8 (továbbjutott), 3. Sevilla 5, 4. Köbenhavn 2.

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia)–Makkabi Haifa (izraeli) 7-2, gólszerzők: Messi (19, 45.), Mbappé (32., 64.), (35.), Goldberg (67. – öngól), Soler (84.) illetve Seck (38., 50.)
Benfica (portugál)–Juventus (olasz) 4-3, gólszerzők: Silva (17.), Joao Mario (28.), Rafa Silva (35., 50.), illetve Vlahovics (21.), Milik (77.), McKennie (79.)

Az állás: 1. PSG 11 pont (14-6, továbbjutott), 2. Benfica 11 (10-6, továbbjutott), 3. Juventus 3 (8-11), 4. Makkabi Haifa 3 (6-15).

Borítókép: Massimiliano Allegri kitart (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.