Nem csak a pénz miatt nem rúgja ki Allegrit a veszteséghalmozó Juventus

A Juventusnak nemcsak a pályán, hanem azon kívül sem igazán fut a szekere, a tavalyi idényben rekordveszteséget könyvelt az olasz futballklub. A megoldásokat egyelőre csak keresik, és reményeik szerint Massimiliano Allegri vezetésével találják majd meg azokat. A Bajnokok Ligájában a kiesés szele meglegyintette a Zebrákat, és a Serie A-ban sem járnak még csak a dobogó közelében sem, az 55 éves edző állása ennek ellenére nincs veszélyben, az idény végéig legalábbis.

2022. 10. 20. 6:12
Massimiliano Allegri Juventus
Massimiliano Allegri Juventus Fotó: Massimiliano Ferraro Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Juventus, bár szombaton 1-0-ra megnyerte a torinói derbit, ez nem változtat azon a tényen, hogy az olasz rekordbajnok saját magához mérve meglehetősen gyengén teljesít ebben az idényben is. Massimiliano Allegri 2021-es visszatértével talán voltak, akik abban reménykedtek, hogy újra az élmezőnybe kerül a klub, de egyelőre a korábbi sikerkováccsal (2014 és 2019 között tizenegy trófeát hódítottak el együtt) sem találják a kiutat a sötétből, sőt. 

Az előző idényben egyetlen kupát sem nyertek, tíz év után esett meg velük ez a szégyen.

Massimiliano Allegri 2021-es visszatértével talán voltak, akik abban reménykedtek, hogy újra az élmezőnybe kerül a Juventus. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Nem túl jók a Juventus kilátásai

A kilátásaik most sem túl jók. A Serie A-ban többek között az újonc Monzától is kikaptak és az AC Milan elleni rangadót is elveszítették, csak a nyolcadik helyen tanyáznak, tíz ponttal elmaradva a listavezető Napolitól, a Bajnokok Ligájában pedig történetük legrosszabb rajtját produkálták, az első két fordulóban pontot sem szereztek. Azóta két meccsen is csak hármat, így ha nem múlják felül a PSG mellett a Benficát is, illetve a Maccabi Haifa nem tesz nekik szívességet valamelyik topcsapat legyőzésével, akkor a Juventus lemarad a BL kieséses szakaszáról – a 2013/14-es idény után először.

Ahogy az lenni szokott, a szégyenletes eredménysor okait sokan az edzőben keresik. 

Így volt ezzel Pavel Nedved alelnök is, aki szeptember közepén javasolta, útilaput kellene kötni az olasz szakember talpára. Andrea Agnelli klubelnök hallani sem akart az ötletről, és azóta több alkalommal is kijelentette, Allegri helye biztos a Juventus kispadján. Az okok egyrészt Agnelli és Allegri jó kapcsolatában keresendők, emellett kevés az olyan munka nélküli vezetőedző, aki szóba jöhetne Allegri utódjaként – Zinedine Zidane és Thomas Tuchel a legismertebbek. A La Gazzetta dello Sport szerint az Öreg Hölgy vezetősége nem szeretne a következő idényeket is meghatározó döntést szezon közben meghozni. Ha a helyzet tarthatatlanná válna, és mégis kirúgnák Allegrit, akkor valószínűleg Claudio Ranieri vagy a Fehérváron is megfordult Paulo Sousa ugorna be átmenetileg, amíg megtalálják az új mestert.

Adrien Rabiot, a Juventus és Daniel Sundgren, a Makkabi Haifa játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Pénzügyi szempontokból is gondban van a Juventus

A fent említett okok mellett természetesen a pénzügyi szempontokat sem hagyhatják figyelmen kívül. Az 55 éves tréner ugyanis évi hétmillió eurót tesz zsebre, és a szerződéséből még két és fél év van hátra, így busás végkielégítés járna neki. A Juventusnak pedig felesleges kiadásokra nincs szüksége, már csak azért sem, mert szeptember végén rekordveszteségről számolt be a klubot működtető vállalat

A bevételeik 7,8 százalékkal csökkentek, miközben a működési költségek legalább ugyanennyivel nőttek, aminek okán a 2021/22-es pénzügyi évet 254 millió eurós veszteséggel zárták a Zebrák, túlszárnyalva az Inter 246 millió eurós negatív rekordját (2020/21).

A Juventus az elmúlt fél évtizedben mindannyiszor veszteséggel zárt. A klub magyarázata szerint a pandémia hatásait továbbra is nyögik, a jegyeladásaik csökkentek, valamint a televíziós jogdíjakból kisebb összeg folyik be a kasszájukba, és a BL-ből való korai kieséseik miatt kevesebb meccset játszanak, tehát a pénzdíj is alacsonyabb. 

Amiről a Juventusnál nem beszélnek, de szintén hatással volt a pénzügyi helyzetükre, az 2018-as leigazolása. A portugál világsztárért 112 millió eurót csengettek ki, ráadásul a fizetése is az eget súrolta. A klub ezt a mintát követte a későbbiekben is, vagyis kiöregedőben lévő, magas fizetési igényű játékosokat vásároltak annak érdekében, hogy velük a fedélzeten újra csúcsra jussanak a BL-ben. Bár a nyáron Ángel Di María és Paul Pogba is ingyen érkezett, a bérükre hatalmas összeget vernek el, ami a pénzügyi problémák fényében nem tűnik okos megoldásnak. Arról nem is beszélve, hogy sérülések, esetleg eltiltások miatt az argentin csak hét meccsen volt bevethető, Pogba pedig térdműtétje okán eddig egy percet sem játszott.

A másik út a tehetséges fiatalok igazolása lenne, a Juventus azért ebbe az irányba is tett lépéseket. A januárban igazolt, 22 éves Dusan Vlahovic termeli a gólokat, tavasszal 21 fellépésén kilencszer, idén 13 tétmérkőzésen hétszer volt eredményes. A brazil Bremer is hipp-hopp alapemberré nőtte ki magát, a Torinótól szerződtetett védő sérülést szedett össze a volt csapata elleni, múlt szombati bajnokin. Allegri gondjai tehát tovább szaporodnak, lassan a megoldásokra is szüksége lenne.

Borítókép: Massimiliano Allegri, a Juventus edzője (Fotó: AFP/Nurphoto/Massimiliano Ferraro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.