A történelmi mélypont ellenére kitart a Juventus edzője

A Juventus szerda este hazai pályán 2-1-re kikapott a Benficától, így két forduló után is pont nélkül áll a Bajnokok Ligájában. A torinói szurkolók kifütyülték saját csapatukat, de Massimiliano Allegri vezetőedző szerint ő a megoldás része.

2022. 09. 15. 11:04
Juventus v SL Benfica: Group H - UEFA Champions League
Weston McKennie of Juventus FC during the UEFA Champions League match (Group H) between Juventus FC and Benfica at Allianz Stadium on September 14, 2022 in Turin, Italy. (Photo by Massimiliano Ferraro/NurPhoto) (Photo by Massimiliano Ferraro / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Massimiliano Ferraro / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb a 2013/14-es idényben fordult elő, hogy a Juventus nem jutott be a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe: akkor az olaszok az utolsó fordulóban, havas pályán szenvedtek 1-0-s vereséget ki-ki meccsen a Galatasaray otthonában.

Arra viszont korábban még nem volt példa, hogy a torinói klub két forduló után nulla ponttal álljon BL-csoportjában, a történelmi mélypontot a szerdai, Benfica elleni 2-1-es vereséggel érte el a Juve.

Pedig a találkozón Arkadiusz Milik góljával még vezetett Massimiliano Allegri csapata, s a szurkolók azt gondolhatnák: ha valamire, arra biztosan jó a szakember pragmatikus megközelítése, hogy előnyt őrizzen a csapat. A Benfica azonban a korábbi Inter-játékos, Joao Mário büntetőjével egyenlített, majd David Neres góljával megszerezte a győzelmet Torinóban.

A futballt nehéz elmagyarázni

− kezdte nem túl meggyőzően értékelését Allegri. − Amikor hátrányba kerültünk, azzal eldőlt a találkozó, kockáztattuk, hogy újabb gólokat kapunk. Ezek a nehéz pillanatok hozzátartoznak a futballhoz, tovább kell dolgoznunk.

Juventus v SL Benfica: Group H - UEFA Champions League
Vlahovicsnak legalább van négy bajnoki gólja (Fotó: NurPhoto via AFP/Massimiliano Ferraro)

A csapatukat füttykoncettel díjazó Juventus-szurkolók körében egyre erősebb a vélemény, hogy ezt a bizonyos munkát már nem Allegrinek kellene vezetnie, a szakember azonban egészen másképp látja a helyzetet.

− A megoldás részének érzem magam. Amikor visszatértem, tudtam, hogy időbe telik az építkezés, bár azt nem gondoltam, hogy két meccset egymás után elveszítünk a BL-csoportban. Ez persze bosszantó, de nincs értelme túl sokat beszélni erről, a lényeg, hogy javuljunk, és kiharcoljuk a továbbjutást.

Allegri első torinói időszakában, 2014 és 2019 között tizenegy trófeát nyert a klubbal, a Serie A-ban ezalatt egyszer sem szorult le az aranyérmes pozícióból a Juventus. A tavalyi visszatérés már messze nem sikerült ilyen fényesre, és az idei nyolc tétmeccsen elért két győzelem is édeskevés.

Juventus v SL Benfica: Group H - UEFA Champions League
A Benfica ellen padlóra került a Juventus (Fotó: NurPhoto via AFP/Massimiliano Ferraro)

Mégsem valószínű, hogy hamar edzőváltásra kerülne sor. A Juventus legutóbb a 2009/10-es szezonban váltott idény közben edzőt, Ciro Ferrara menesztéséhez az kellett, hogy a csapat kiessen a BL-csoportjából, zsinórban három vereséget szenvedjen el a Serie A-ban, majd az Olasz Kupától is elbúcsúzzon. S az akkori csere eredménye sem erősítheti a torinói vezetésben, hogy jó a szezon közepén váltani: Alberto Zaccheroni a Serie A-ban a hatodik helyről a hetedikre kormányozta a Juvét, az Európa-ligában pedig simán kiesett a csapat a Gera Zoltán vezette Fulham ellen.

Te fizeted az új edzőt?

– kérdezte meg az egyik elégedetlenkedő szurkolót még a meccs előtt a klubigazgató, Maurizio Arrivabene, aki még akkor is egyértelműen kiállt ezzel Allgeri mellett, ha utóbb hangsúlyozta, poénosnak szánta a felvetést.

A Juventus szurkolói azonban jelenleg nincsenek vicces kedvükben.

Borítókép: tanácstalanság Torinóban, gödörben a Juventus (Fotó: NurPhoto via AFP/Massimiliano Ferraro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.