A világ legjobb játékosa alaposan kiosztotta a döntéshozókat

Iga Swiatek szerint kockázatot jelentene az egészségére, ha a hazáját képviselné a Billie Jean King-kupában.

Magyar Nemzet
2022. 10. 03. 15:14
Wimbledon Championships 2022 Day 2
epa10038412 Iga Swiatek of Poland hits a backhand in the women's first round match against Jana Fett of Croatia at the Wimbledon Championships, in Wimbledon, Britain, 28 June 2022. EPA/ANDY RAIN EDITORIAL USE ONLY Fotó: EPA/ANDY RAIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iga Swiatek az idei év alapján a világ kiemelkedően legjobb női teniszezője volt. A lengyel játékos megnyerte a Roland Garrost és a US Opent, valamint további öt tornát, az év első felében pedig harminchét meccses győzelmi szériát is elért.

Ennek megfelelően már rég biztosította helyét az év végi világbajnokság nyolcas mezőnyében, amelyet október 31. és november 6. között az egyesült államokbeli Fort Worth rendez.

A WTA (Női Teniszszövetség) naptárának idei utolsó eseményét követő héten azonban az ITF (Nemzetközi Teniszszövetség) által szervezett, nemzeti válogatottak számára kiírt torna, a korábban Fed-kupa néven ismert Billie Jean King-kupa világdöntője következik a skóciai Glasgowban, november 8. és 13. között.

Swiatek tavasszal két nagyon sima meccsel hozzásegítette a lengyel válogatottat, hogy ott lehessen a tizenkét csapatos eseményen, Glasgow-ban viszont már nem áll hazája rendelkezésére.

– Nem tudok játszani a Billie Jean King-kupán Glasgow-ban, és nagyon szomorú vagyok emiatt. Megtiszteltetés volt számomra idén Lengyelországért játszani, és bíztam benne, hogy az idény végén újra megtehetem ezt.

Csalódott vagyok, hogy a teniszt irányító testületek nem tudtak megegyezni olyan alapvető kérdésben, mint a versenynaptár, így csak egyetlen nap állna rendelkezésünkre átutazni világot és néhány időzónát. Ez veszélyes az egészségünkre nézve, sérülést eredményezhet

fogalmazott Swiatek a közösségi médiában, hangsúlyozva, hogy a változás érdekében párbeszédet kezdeményez a WTA-val és az ITF-fel, mert ez a helyzet nemcsak számára, hanem a sportág szurkolóinak is nehézséget okoz.

Hogy a lengyelnek lesznek-e követői, azt még nem tudni, hiszen a Fort Worth-i mezőnyben rajta kívül csak Unsz Dzsábir biztosította a helyét, a tunéziai válogatott viszont nem kvalifikálta magát a Billie Jean King-kupa világdöntőjébe. Az viszont biztos, hogy Lengyelországnak Swiatek nélkül nincs reális esélye komoly eredmény elérésére a glasgow-i eseményen.

A férfiteniszezők versenynaptára hasonlóan zárul idén, ám az ATP éljátékosainak nem kell időzónákon átrepülniük, ha mindkét eseményen részt akarnak venni: számukra az évzáró vb-t november 13. és 20. között az olaszországi Torinóban, a Davis-kupa világdöntőjének egyenes kieséses szakaszát november 22. és 27. között a spanyolországi Málagában rendezik.

Borítókép: Iga Swiatek az idei wimbledoni tornán (Fotó: EPA/ANDY RAIN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.