Djokovics elszámolta magát, ez tényleg nem az ő éve

Kialakult a Davis-kupában a negyeddöntő mezőnye, a legszorosabb csoportban a Novak Djokovicsot nélkülöző szerbek jöttek ki rosszul a körbeverésből.

Magyar Nemzet
2022. 09. 19. 10:00
Novak Djokovic
TENNIS-AUS-OPEN Fotó: AFP/Martin Keep
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután 2021-ben Novak Djokovics egyetlen meccsre volt attól, hogy egy éven belül megnyerje mind a négy Grand Slam-tornát, a 2022-es esztendő egyáltalán nem úgy alakult, ahogy eltervezte.

Az Australian Openről hosszas huzavona végén, a US Openről jóval egyértelműbb körülmények között maradt le oltatlanságából kifolyólag, az egyetlen Grand Slam-tornáért pedig, amelyet megnyert idén (Wimbledon), nem kaphatott ranglistapontokat. A szerb a két kemény pályás GS-versenyen kívül más fontos viadalokról is lemaradt, így már csak hetedik a világranglistán.

A Davis-kupa javíthatott volna az összképen, ám a szerb klasszis elszámolta magát.

A nemzetek küzdelmét Djokovics egyetlen egyszer, még 2010-ben nyerte meg Szerbiával. Idén a csoportkör könnyű feladatnak tűnt a szerb csapat számára, hiszen Dél-Korea mellett Kanada sem tűnt erősnek, miután az eredeti kerethirdetéskor sem Félix Auger-Aliassime, sem Denis Shapovalov nem szerepelt a névsorban. Így aztán Djokovics is lemondta a részvételt.

Csakhogy Auger-Aliassime nemcsak meggondolta magát, hanem ha már elutazott Valenciába, ihletett formában játszva legyőzte a friss világelsőt, Carlos Alcarazt, majd Miomir Kecmanovics elleni győzelmével bebiztosította Kanada negyeddöntőbe jutását.

Kanada tehát, amely elvesztett selejtezője után csak az oroszok kizárásának köszönhetően lehetett tagja egyáltalán a világdöntő tizenhatos mezőnyének, megtréfálta Djokovicsékat. Szerbia ugyan a juharlevelesekhez és a spanyolokhoz hasonlóan két győzelemmel zárta a csoport, ám a körbeverésből déli szomszédunk jött ki rosszul.

A többi csoportban nem volt körbeverés, a németek elbírták Alexander Zverev hiányát is, ugyanakkor az olimpiai bajnok helyzete aggasztó, még a visszatérés előtt újra rásérült a Roland Garroson csúnyán kifordult bokájára, így jelenleg az a valószínűbb, hogy csak 2023-ban versenyezhet újra.

A rendezők, a spanyolok és a németek mellett az olaszok is megnyerték csoportjukat, a britek viszont kiestek, Hollandia meglepetésre Andy Murray-éket és az amerikaiakat is megtréfálta.

Davis-kupa, világdöntő

A csoportok eredményei

A csoport (Milánó): 1. Olaszország 3-0, 2. Horvátország 2-1, 3. Svédország 1-2, 4. Argentína 0-3.
B csoport (Valencia): 1. Spanyolország 2-1 (7-2-es meccsarány), 2. Kanada 2-1 (5-4), 3. Szerbia 2-1 (4-5), 4. Dél-Korea 0-3.
C csoport (Hamburg): 1. Németország 3-0, 2. Ausztrália 2-1, 3. Franciaország 1-2, 4. Belgium 0-3.
D csoport (Glasgow): 1. Hollandia 3-0, 2. Egyesült Államok 2-1, 3. Nagy-Britannia 1-2, 4. Kazahsztán 0-3.

A világdöntő második, egyenes kieséses fázisát november 22. és 27. között rendezik a spanyolországi Málagában. A negyeddöntők párosítása: Hollandia–Ausztrália, Spanyolország–Horvátország, Németország–Kanada, Olaszország–Egyesült Államok.

Borítókép: Novak Djokovics a Davis-kupáról is lemaradt idén (Fotó: AFP/Martin Keep)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.