A jövőbe mutat Roger Federer búcsújának helyszíne

Roger Federer csütörtökön bejelentette, hogy befejezi aktív pályafutását. A svájci játékos karrierje során húsz Grand Slam-trófea mellett milliónyi teniszrajongó szívét nyerte el, s bár hivatalos versenyen már csak egyszer, a jövő hét végi, londoni Laver-kupán indul, Federer szeretett sportágának egyáltalán nem fordít hátat.

2022. 09. 17. 8:20
Roger Federer
FILES-TENNIS-SUI Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végül, a tenisznek: szeretlek, és soha nem hagylak el.

Ezzel a mondattal zárta Roger Federer csütörtöki közleményét, amelyben bejelentette, hogy a jövő hét végi Laver-kupa lesz pályafutása utolsó versenye.

A kiválasztott búcsúesemény egyben előre is mutat: a svájci legenda a játékos-pályafutását követő időszakra is fontos szerepet épített fel magának szeretett sportágában. Az Európa, illetve a többi kontinens legjobbjait egymás ellen eresztő, az Open érában a férfiak között egyedüliként naptári Grand Slamet teljesített Rod Laver nevét viselő versenyt Federer menedzserügynöksége, a Team8 hozta létre 2017-ben.

Ez a projekt pedig biztosíték arra, hogy a svájci a jövőben is fontos szereplője lesz a teniszéletnek: a Team8 egyengeti többek között az idei Roland Garroson tizennyolc évesen döntőt játszott Coco Gauff pályafutását is. Versenyek terén is terjeszkedne az ügynökség, amely idén már tárgyalásokat folytatott a US Open hagyományos felvezető tornája, a cincinnati mesterverseny rendezési jogának megszerzéséről.

tehát a továbbiakban is nagy trófeákra hajt, amelyekben a pályafutása is bővelkedett. A svájci zseni első meghatározó győzelmét a 2001-es wimbledoni tornán aratta, amikor legyőzte az akkori Grand Slam-rekordert, Pete Samprast.

A szimbolikus jelentőségű, a korszakváltást jelző mérkőzés után ugyan eltelt még két év, mire Federer ugyanott megszerezte első Grand Slam-trófeáját, az utána következő esztendőkben azonban elképesztő dominanciája jellemezte a férfiteniszt.

2006-ban tizenhét versenyéből tizenhatszor eljutott a döntőig, és tizenkétszer az övé lett a győztesnek járó trófea. A négy elvesztett döntőben kivétel nélkül állt a háló túloldalán, aki szép lassan felnőtt hozzá, majd csatlakozott a duóhoz Novak Djokovics is, de Federer az erős, fiatalabb riválisok ellenére továbbra is sikeres maradt.

Roger Federer néhány meghatározó csúcsát már megdöntötte a tenisz nagy hármasának másik két tagja: Nadalé a legtöbb Grand Slam-trófea, Djokovicsé a legtöbb ranglistaelsőként töltött hét. De még mindig Federer az egyetlen a férfiak között, aki három különböző évben (2006, 2007, 2009) is négy Grand Slam-döntőt játszott, aki nyolc wimbledoni tornát, aki hat év végi világbajnokságot nyert... És a sor folytatható, szinte a végtelenségig.

Példakép volt a teniszpályán: karrierje során a versenyzőtársak tizenhárom évben választották meg az ATP Tour legsportszerűbb játékosának, a szurkolók pedig tizenkilenc alkalommal közönségkedvencnek. S az elért eredmények mellett igazi nagykövete lett sportágának, a legnagyobb versenyek helyszínén jótékonysági teniszeseményeket szervezett természeti katasztrófák áldozatai számára. A 2003-ban, még sportági legendává válása előtt létrehozott alapítványán keresztül rengeteg hátrányos sorsú gyereknek segített, hogy elérhető legyen számukra a tanulás és a sport, Malawiban több mint nyolcvan óvodát alapított.

Jótékonysági tevékenységei is hozzájárultak, hogy ismertsége túlmutatott a sportvilágon. 

2011-ben második lett a leginkább tisztelt, csodált és megbízható emberek nemzetközi listáján, 2016-ban Tell Vilmos és Albert Einstein előtt élen zárta a legismertebb svájci személyek rangsorát, 2019-ben pedig az első ember lett hazájában, akinek a képe még életében hivatalos pénzérmére került.

Utóbbi év a sport szempontjából az utolsó volt, amelyet még a csúcs közelében töltött: a wimbledoni döntőben meccslabdái voltak Novak Djokovics ellen a huszonegyedik Grand Slam-trófeájához, de végül nagy csatában kikapott a szerbtől, aki azóta, Nadalhoz hasonlóan túlszárnyalta Federert GS-győzelmek számában. A svájci elmúlt két éve már térdsérülésekről, operációkról és visszatérési kísérletekről szólt, de legutóbb a tavalyi wimbledoni versenyen láthattuk a pályán, ahol a negyeddöntőben a harmadik játszmát 6:0-ra vesztette el Hubert Hurkacz ellen.

Az idei tervben a Laver-kupa és a hazai versenye, a bázeli ATP 500-as torna szerepelt, hogy megalapozza a visszatérést a 2023-as Grand Slam-idényre. Azonban a negyvenegy éves Federernek be kellett látnia, hogy erre az újabb nekirugaszkodásra már nem alkalmas a térde.

A búcsú helyszínéül pedig nem szülővárosát választotta, ahol labdaszedőként először belekóstolhatott az ATP-versenyek hangulatába, ugyanis nem lezárni akarja a kört. Inkább karrierje legnagyobb riválisai, Nadal és Djokovics jelenlétében, az ünnepélyesebb hangulatú Laver-kupán köszön el, amely a maga módján jelképezi, hogy Roger Federer valami újat és maradandót adott a tenisznek.

Borítókép: Roger Federer Londonban búcsúzik el (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.