Nagy elismerésben részesültek a magyar sportújságírók

Szöllősi György az európai sportújságíró-szövetség, Csisztu Zsuzsa a világszövetség alelnöke lett.

Forrás: facebook.com/sportujsagirok2022. 10. 05. 14:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS a római, tisztújító kongresszusán

a legmagasabb szavazatszámmal, a lehetséges 102-ből 96 vokssal – alelnöknek választotta dr. Csisztu Zsuzsát, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) alelnökét, a Mandiner sportrovatának vezetőjét, a Sportrádió műsorvezetőjét

– számolt be az örömhírről az MSÚSZ a hivatalos közösségi oldalán.

Azt írták, hogy óriási siker ez, hiszen ezt a pozíciót az AIPS 1924 óta, csaknem száz éve íródó történetében 1944 óta nem töltötte be honfitársunk.

A Facebook-posztból kiderül, hogy Csisztu Zsuzsa az első hölgy, aki kiérdemelte ezt a pozíciót a magyar sportújságírók közül, elődei dr. Vadas Gyula, a Nemzeti Sport egykori tulajdonos-főszerkesztője, valamint dr. Mamusich Mihály, a két világháború közötti időszak Európa-hírű futballszakírója voltak. Hasonlóan magas tisztséget viselt főtitkárként 1989 és 1992 között Gyulai István, a Magyar Televízió felejthetetlen kommentátora.

Az MSÚSZ Facebook-oldalán egy további nagyszerű hírről is beszámoltak, jelesül arról, hogy

Szöllősi György ismét az AIPS Europe alelnöke lett.

A kedden délelőtt megválasztott új vezetőség este megtartotta első ülését, amelyen Charles Camenzuli elnök a vb-tagok közül újra a posztot 2019 óta betöltő Szöllősi Györgyöt jelölte alelnöknek. A javaslatot a végrehajtóbizottság egyhangú döntéssel elfogadta, ami azt jelenti, hogy 2026-ig az MSÚSZ elnöke lesz az AIPS Europe egyetlen alelnöke. Továbbra is két magyar lesz a világ-, illetve az európai szövetség vezetőségében, sőt Rómában sikerült még tovább erősíteni nemzetközi pozícióinkat.

Amikor öt éve bekapcsolódtunk az AIPS vezető testületeinek munkájába, kijelentettük, hogy a régi magyar sportújságírók nyomdokaiba kívánunk lépni, akik ott voltak a szervezet megalakulásánál 1924-ben Párizsban, kongresszusokat rendeztek, vezető tisztségeket töltöttek be, és néhány évig Budapesten székhelyet is biztosítottak az AIPS-nek. Azóta rendeztünk regionális, európai és világkongresszust, valamint AIPS Sportmédia-díjátadó gálát, továbbá elnyertük az alelnöki megbízatást a kontinentális és a globális szövetségben is. Gratulálok Gianni Merlo és Charles Camenzuli elnök uraknak, Csisztu Zsuzsa alelnök asszonynak a megválasztásukhoz, köszönjük a magyar és a többi, csaknem száz nemzeti sportújságíró-szövetség támogatását

– mondta Szöllősi György, aki 2015 óta vezeti az MSÚSZ-t, 2017-ben lett az AIPS Europe vezetőségének tagja, 2019-ben alelnöke.

Nagyon nagy megtiszteltetésnek és a nemzetközi sportújságíró-világtól kapott hatalmas szakmai elismerésnek érzem, hogy az öt pályázó alelnökjelölt közül engem választott meg legtöbb szavazattal az AIPS globális közössége. Harminc év sportújságírói munkája nyugszik ebben a sikerben, és nagyon örülök, hogy az AIPS alelnökeként a jövőben világszinten is az eddigihez hasonló energiával és elkötelezettséggel képviselhetem a hivatásunkat a nemzetközi közösségben, és segíthetem a legjobb tudásom szerint a magyar sportújságírás és a magyar sportdiplomácia ügyét a globális színtéren. Annak is örülök, hogy az eddigi egy helyett már két női alelnöke van az AIPS-nek, és hogy a jövőben is segíthetem a nők elismertségét a szakmánkban

– mondta percekkel a választás után dr. Csisztu Zsuzsa.

Az AIPS az ötödik ciklusra is elnöknek választotta az egyedüli jelöltként induló olasz Gianni Merlót, újra első alelnök lett a török Esat Yilmaer.  Csisztu Zsuzsa mellett az AIPS alelnöke lett a görög Jannisz Darasz (94 szavazat), a kenyai Evelyn Watta (93) és a katari Mohammed Hidzsi Ali (89). (Nem kapta meg a szükséges szavazatszámot a mauritániai Mohamed Ould el-Hasszan, 39-cel. Az előzetes egyeztetések alapján több jelölt, közvetlenül a szavazás előtt, visszalépett.) 

Az új összetételű végrehajtóbizottság tagjai a közgyűlés felhatalmazása alapján:

Adel al-Zahrani (szaúd-arábiai), Malik Amdzsad Aziz (pakisztáni), Vicente Dattoli (brazil), Emanuel Fantaneanu (román), Kao Csao (kínai), Josef Langer (osztrák), Morad Mutauakkil (marokkói), Ernesto Ortiz Gómez (uruguayi), AÍhmadi Szejed Abdolhamid (iráni), Takeucsi Hirosi (japán), Marc Ventouillac (francia) és José Zidar (szlovén).

Magyar tisztségviselők az AIPS-ben:

Dr. Mamusich Mihály (Nemzeti Sport): a megalakulást előkészítő választott bizottság tagja (1923–1924), alelnök (1936–1944)
Dr. Vadas Gyula (Nemzeti Sport): alelnök (1928–1936)
Somogyi Vilmos (Esti Kurír): a választmány tagja (1936–1944)
Szombathy István (Népsport): főtitkárhelyettes (1964–1977)
Gyulai István (Magyar Televízió): főtitkárhelyettes (1977–1989), főtitkár (1989–1992)
Gyárfás Tamás (Sport Plusz): főtitkárhelyettes (1992–1997), a büro, az operatív irányító testület tagja (1994–1997)
Boskovics Jenő (MTI, Népsport, Foci, Nemzeti Sport): főtitkárhelyettes, majd pénztárnok (1997–2005)
Dobor Dezső (szabadúszó): végrehajtó bizottsági tag (2009–2017)
Szöllősi György (Nemzeti Sport): AIPS Europe végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2019–)
Dr. Csisztu Zsuzsa (Mandiner): végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2022–)

Borítókép: Szöllősi György és Csisztu Zsuzsa (Forrás: facebook/sportujsagirok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.