A Mercedes visszatért az élre, de Hamiltonnak savanyú lehet a szőlő

George Russell szombat után vasárnap is megállíthatatlannak bizonyult Brazíliában, így megszerezte pályafutása első győzelmét a Formula–1-ben. Lewis Hamilton tette teljessé a Mercedes kettős győzelmét, míg harmadikként Carlos Sainzt intették le.

2022. 11. 13. 20:55
null
Mercedes' British driver George Russell celebrates after winning the sprint qualifying to obtain the pole position at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 12, 2022, ahead of the Formula One Brazil Grand Prix. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton megtörtént, amire az egész évben vártak a Mercedesnél: a csapat egyik pilótájának győzelmével ért véget egy futam. Igaz, csak részsiker született, mert George Russell az interlagosi sprintet nyerte meg . Carlos Sainzt (Ferrari) intették le másodikként, a másik Mercedesszel a harmadik lett, Sergio Pérez (mindkettő Red Bull) és Lando Norris (McLaren) folytatta a sort.

Sainz öthelyes büntetést kapott, így a két Mercedes foglalta el a rajtrács első sorát a Brazil Nagydíjon. A németek mindkét versenyzője nagyon motivált lehetett, Russell F1-es pályafutása első „igazi” futamgyőzelméért, Hamilton pedig az idei elsőért hajtott. A rajt után mindketten megőrizték az esélyüket céljaik elérésére, mindketten megőrizték a pozíciójukat, de mögöttük sem változott a sorrend.

Már az első körben pályára hajtott a safety car, mivel Daniel Ricciardo (McLaren) hátulról eltalálta a hétvége hősének, Kevin Magnussennek (Haas) az autóját. 

A hetedik körig kellett várni az újraindításra, amit az ütközések mennyiségéből ítélve a versenyzők is epekedve vártak. Először Hamilton és Verstappen akadt össze, majd Norris pöckölte meg Leclerc-t. Kiesés nélkül megúszták mindannyian a kakaskodást, ugyanakkor Leclerc-nek és Verstappennek a bokszba kellett hajtania, hogy a szerelők helyrepofozzák az autójukat, így visszaestek a mezőny végére. Norris maradt harmadik, Hamilton a nyolcadik helyre esett vissza. Az ítészek Verstappent és Norrist látták bűnösnek, emiatt ők öt másodperces időbüntetéssel „gazdagodtak”.

 

Az éllovas Russell nem tudta magáról leszakítani Pérezt, csak az első kerékcseréket követően duplázódott meg a brit előnye, kettőről négy másodpercre. Sőt, a Red Bull pilótája nemhogy Russellt hajkurászta volna, hátrafelé kellett figyelnie, ugyanis Hamilton egyre közelebb lopózott hozzá, a 45. körben el is húzott mellette. A második sor kerékcserét követően Russell, Sainz, Hamilton, Pérez, Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Leclerc volt az első hat sorrendje.

Russell hatalmas előnnyel autózott az élen, ami az 55. körben aztán az egyik pillanatról a másikra elillant. Norris McLarenje felmondta a szolgálatot, ezért újra pályára hajtott a biztonsági autó. Hamilton a második helyen hatalmas esélyt kapott, hogy levadássza a csapattársát. A hétszeres világbajnok viszont lassabb volt a honfitársánál az újraindítást követően, csatára nem volt köztük kilátás. Pérez ellenben bajba került, Sainz, Leclerc, Alonso és Verstappen is elment mellette.

Russell végül megőrizte kevéske előnyét, 81. futamán megszerezte első győzelmét a száguldó cirkuszban. Hamilton így – ahogy az idény során általában – ismét csak a csapattársa hátát figyelhette, és tovább kell várakoznia az idei első sikerére. Csak azzal vigasztalhatja magát, hogy a Mercedes visszatért az élre. 

Sainz állt fel a dobogó alsó fokára, a többi pontszerző helyet pedig Leclerc, Alonso, Verstappen, Pérez, Esteban Ocon (Alpine), Bottas és Lance Stroll (Aston Martin) kaparintotta meg.

Az idény egy hét múlva Abu-Dzabiban zárul.

Végeredmény, Brazil Nagydíj, Sao Paulo (71 kör, 305,584 km, a pontszerzők):
 1. George Russell (brit, Mercedes) 1:38.34.044 óra
 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1.529 másodperc hátrány
 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 4.051 mp h.
 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 8.441 mp h.
 5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 9.561 mp h.
 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 10.056 mp h.
 7. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 14.080 mp h.
 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 18.690 mp h.
 9. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 22.552 mp h.
10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 23.552 mp h
    leggyorsabb kör: Russell (1:13.785 perc, 51. kör)

 A vb-pontversenyek állása 21 futam után (még 1 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 429 pont – már világbajnok
 2. Leclerc 290
 3. Pérez 290
 4. Russell 265
 5. Hamilton 240
 6. Carlos Sainz 234
 7. Norris 113
 8. Ocon 86
 9. Alonso 81
10. Bottas 49
11. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 36
12. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 35
13. Kevin Magnussen (dán, Haas) 25
14. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 23
15. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 14
16. Mick Schumacher (német, Haas) 12
17. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 12
18. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 6
19. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 4
20. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 2
21. Nyck De Vries (holland, Williams) 2

    csapatok:
1. Red Bull 710 pont már világbajnok
2. Ferrari 514
3. Mercedes 491
4. Alpine 167
5. McLaren 146
6. Alfa Romeo 55
7. Aston Martin 50
8. Haas 36
9. Alpha Tauri 35
10. Williams 8

 

 

Borítókép: George Russell Interlagosban (Fotó: AFP/Nelson Almeida)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.