A Securitatét is kijátszották – Mezey György emlékezik Mészöly Kálmánra

Mezey György, ahogy őszintén emlékezik, barátja ugyan nem volt a hétfőn elhunyt Mészöly Kálmánnak, ám egyetértésben dolgoztak együtt a magyar labdarúgó-válogatott sikeréért az 1982-es világbajnokságon és előtte, a selejtező-sorozatban. A korábbi szövetségi kapitány így fogalmazott a Szőke szikláról: „Közös munkánkra Hemingway nyomán csak ennyit tudok mondani: felejthetetlen két év, Vándorünnep volt az életemben.”

Magyar Nemzet
2022. 11. 22. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezey György Mészöly Kálmánról megemlékező írását az Origó közölte. A korábbi szövetségi kapitány ebben felelevenítette, hogyan lett Mészöly segítője a válogatott mellett. 

„Mindig tudtunk egymásról mindent. Ellenfélként először egy BVSC–Budafok mérkőzésen, négyezer néző előtt a Szőnyi úton találkoztunk. Edzőként csaptunk össze. Akkor egy-egy húzásommal (elsősorban a letámadással) megleptem, talán ekkor érlelődött meg benne a közös munka gondolata. Jártuk útjainkat, majd amikor az MTK-nál befejeztem a munkát, éppen Újvári Sándor megyei tanácselnök invitált Zalaegerszegre edzőnek. És ekkor jött Kálmán telefonja: Gyuri, gyere mellém edzőnek a válogatotthoz! Kapitány leszek, ki kell jutnunk a spanyolországi vb-re! Nagyon boldog lettem. Tanulni akartam, mert úgy éreztem, ez még kevés, ami bennem van, Kálmán mindent tudott a magyar és a nemzetközi futballról. Egy percig sem haboztam. Igent mondtam a hívó szóra. Így lettem edzője a magyar válogatottnak.”

 

Mezey György olyan kulisszatitkokat is elárul, hogyan játszották ki Bukarestben a román titkosszolgálatot, a hírhedt Securitatét.

„Jött a románok elleni bukaresti mérkőzés. Azon tanakodtunk, ki fogja le Iordanescut, a románok legjobb játékosát, a csapat eszét a román fővárosban? Ez is a taktikai értekezlet fő témája volt, amelyet egyedülálló módon a bukaresti nagykövetség udvarán (a nagykövet tanácsára), az eperfa alatt tartottunk, elkerülendő a titkos lehallgatásokat. Ezt a feladatot is megoldottuk. Mindent megoldottunk.”

A teljes írás az Origón olvasható.

Borítókép: Mészöly Kálmán a válogatott kispadján, mellette Mezey György

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.