időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

A Sopron azonnali hatállyal szerződést bontott a legnagyobb sztárjával

Magyar Nemzet
2022.11.29. 15:47 2022.11.29. 15:56
A Sopron azonnali hatállyal szerződést bontott a legnagyobb sztárjával

Az amerikai Brittney Sykes hamar kulcsemberré lépett elő az Euroliga címvédőjénél, a Sopron Basketnél. A klub ennek ellenére kedden felbontotta a szerződést, mert a nyár óta másodszor is megszegte azt, és felszólításra sem tért vissza a megadott időre Sopronba. Török Zoltán ügyvezető szerint sok amerikai játékos elfogadhatatlanul kezeli az európai szereplését.

A Sopron Basket óriási bravúrral nyerte meg idén áprilisban a női kosárlabda Euroligát, és a siker egyik főszeplője az amerikai–francia Gabby Williams volt. Annyira, hogy a Fenerbahce elleni döntő MVP-jének, tehát a legértékesebb játékosának is megválasztották. Amikor kiderült, hogy a nyáron távozik, kétseges volt, hogy lehet-e őt gyorsan és megfelelően pótolni, és hamarosan kiderült, hogy igen. A soproniak szerződtették az amerikai Brittney Sykesot, aki atletikus képességeivel, a dinamikájával és a játéktudásával felveszi a versenyt az elődjével, és az eddigi mérkőzéseken a bajnokságban és az Euroligában is meghatározó emberévé vált a magyar sikercsapatnak.

 

A történet azonban hamar véget ért: kedden délután a Sopron Basket ügyvezetője, Török Zoltán bejelentette, megváltak az amerikai kosarastól, és a klub honlapján meg is indokolta a döntését:

Brittney Sykes itt-tartózkodása rendkívül rövid ideje alatt immár másodszor, súlyosan megszegte a közöttünk fennálló szerződést azzal, hogy a megadott határidőre nem érkezett meg, az edzésmunkába nem kapcsolódott be. Nem egy edzés kihagyásáról van szó, hanem mindkét esetben több napról. Ezúttal a játékos semmilyen elfogadható magyarázattal nem tudott szolgálni arra a kérdésre, hogy miért van távol. Ügynökével történt egyeztetés után maga az ügynök sem tudta rábeszélni, hogy azonnal szüntesse be szerződésszegő magatartását, és térjen vissza Sopronba, ezért a klub nevében rendkívüli felmondással éltem. 

Brittney Sykes egészen kivételes adottságú játékos, aki akár hosszú távon is megoldást jelenthetett volna klubunk számára hátvéd poszton, ám az atletikus adottságok, a gyorsaság, a kiváló fizikum még nem minden. Különös tekintettel a mi klubunkban, ahol az elért eredményeink tükrében nem lehet szempont az, hogy szemet hunyjunk egy játékos sorozatos fegyelmezetlensége, önmaga érdekeinek a közösség alapvető szabályai fölé helyezése, a szerződésünk semmibevétele felett. 

Rendkívül aggasztónak tartom azt a gyakorlatot, amely egyre inkább elharapódzóban van, miszerint egyes játékosok úgy tekintenek a FIBA európai és nemzeti bajnokságaira, mint valami téli üdülésre. Semmibe veszik, nem tisztelik az írott szerződéseket, és úgy közlekednek, ahogy azt kedvük tartja.

A soproniaknak valóban volt már erről rossz tapasztalatuk, Török Zoltán valós problémára világít rá. Tavaly például az olimpiai bajnok Napheesa Collier szerződött Tokió után a magyar bajnokhoz, majd közölte, meggondolta magát, és nem jött. A gond az, hogy ezt a jelenlegi körülmények között bármelyik amerikai légiós következmény nélkül megteheti. 

Borítókép: Brittney Sykes már nem húzhatja magára a Sopron Basket mezét (Fotó: fiba.com)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.