Könyv a bravúrról: aki ott volt a helyszínen, legyen ismét libabőrös

Gyönyörű, képekben gazdag, érdekes interjúkkal tűzdelt könyv idézi fel a magyar sport egyik legnagyobb idei sikerét, a Sopron Basket bravúrját: a magyar női kosárlabdacsapat áprilisban megnyerte a kontinens legrangosabb trófeáját, az Euroligát. A könyv bemutatóján rangos vendégek méltatták a csapatot és magát a kötetet is, amely valóban méltó a csapat bravúrjához.

2022. 10. 07. 19:20
TÖRÖK Zoltán
Budaörs, 2022. október 7. Török Zoltán, a Sopron Basket nõi kosárlabdacsapat ügyvezetõje beszédet mond a nõi kosárlabda Euroliga-gyõztes Sopron Basket We are the champions címû könyvének sajtóbemutatóján a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) budaörsi székházában 2022. október 7-én. A csapat idén áprilisban fennállása során elõször megnyerte az Euroligát. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csodás eredmény, csodás könyv. Egyik sem túlzás: az, hogy a Sopron Basket az idén áprilisban megnyerte a női kosárlabda Euroligát, az maga volt a csoda, az év egyik legnagyobb magyar sportteljesítménye. Török Zoltán ügyvezető igazgató még Isztambulban, a döntő megnyerése után kijelentette, hogy ebből könyv lesz – és könyv lett.

Ráadásul tényleg csodás. A soproniak 2022. április 10-én első magyar klubként megnyerték a kontinens legrangosabb trófeáját, miután a fináléban csaknem tízezer tomboló török drukker szeme láttára 60-55-re felülmúlták a Fenerbahcét. Ezt a találkozót és az odáig vezető utat, a 2021–2022-es Euroliga-idényt taglalja a „We are the Champions” című emlékalbum, amely valóban gyönyörű kiadvány. A könyvet pénteken délelőtt mutatták be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének budaörsi székházában. Az eseményen a Sopron Basket teljes jelenlegi kerete és szakmai stábja is képviseltette magát. A beszédek előtt videó-összeállítást vetítettek a fantasztikus döntőről, amit nyilvánvalóan mindenki szívesen élt át újra.

 

 

A könyvet kiadó Kék Európa Stúdió nevében Harle Tamás cégvezető szerint az album a sportkönyvkiadás ékköve lett, és a könyv célja, hogy aki ott volt a helyszínen, legyen ismét lúdbőrös, míg a többség, amelynek erre nem volt lehetősége, szintén átélhesse az eseményeket. A kiadványban szereplő 206 fotóból 10-et készített a nemzetközi szövetség munkatársa, a többi Tóth Zsombor soproni fotós műve, egyik kifejezőbb, mint a másik.

 

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A bemutató egyik érdekes momentuma az volt, hogy Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár félretolta a hivatalos, előre megírt beszédét, és inkább elmondta, hogy régóta fűzi barátság Török Zoltánhoz, aki lassan harminc éve építi azt a klubot, amely most Európa csúcsára jutott. Az ügyvezetőt méltatta Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének az elnöke és Lantos Gábor, az Origo sportrovatának a vezetője is, aki végigkísérte a Sopront az Euroligában, csak egy meccsről hiányzott, és a könyvnek ő a szerzője. A Magyar Sportújságírók Országos Szövetségének az elnöke, Szöllősi György elmondta, nagyon kevés az európai kupagyőztes csapat a magyar sportban, és szerinte a soproniak Euroliga-menetelését megörökítő kötet is csúcs a maga műfajában – a könyv megjelenését egyébként az MSÚSZ Nagy Béla-programja támogatta.

 

 

Végül Török Zoltán állt a mikrofon elé, és elmondta, voltak már remek együttesei a Sopronnak, de éppen az a csapat ért a csúcsra, amelyik a legjobban megérdemelte, és ennél nagyobb dicséret nem hangozhat el az ő szájából. Két képet mutatott be a közönségnek, az egyik fekete-fehér, 2018. április 20-án készült a Novomatic Arénában, amikor a csapat bejutott az Euroliga döntőjébe. Török Zoltán akkor azt nyilatkozta, elérték a Mount Everestet, és annál nincs feljebb. Ezen a nyáron aztán Pécsen tartott előadást egy konferencián, abban a városban, ahol mindig nehézséget jelentett letennie a lábát. Azt mondta a vele szemben ülő edzőknek, hogy ha elvégezték a napi munkát, hazamentek, számot vetettek mindennel és belenéznek a tükörbe, legyenek kegyetlenül őszinték magukkal, ez viszi őket előre. Török Zoltán Pécsről hazafelé döbbent rá, hogy négy éve hazudott önmagának, mert a Mount Everestet 2022-ben a Fenerbahce csarnokában érték el…

Borítókép: Török Zoltán mutatja a könyv egyik nagy képét (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.