Nincs megállás, sztárokkal erősít az Euroliga-győztes Sopron Basket

A Sopron Basket első magyar csapatként jutott fel Európa csúcsára, megnyerte a női kosárlabda Euroligát. A klub szombat este a szurkolókkal együtt ünnepelte meg a remek szezonját. Török Zoltán ügyvezető ismertette a csapat keretét a következő szezonra, és kiderült: a klub nem adja lejjebb, komoly sztárok érkeznek a nyár végén Sopronba.

2022. 05. 07. 21:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történetének legnagyszerűbb bajnoki szezonját zárta a Sopron Basket. A csapat a várakozásoknak megfelelően megnyerte a magyar bajnokságot, emellett azonban tényleg történelmi sikert is elkönyvelhetett, amikor április elején Isztambulban a török Fenerbahce legyőzésével első magyar klubként elhódította Európa legrangosabb trófeáját, és első lett az Euroligában.

A klub szombaton nagy érdeklődéssel kísért esten ünnepelte meg a sikereket. Először Czukor Dalma és Varga Alíz beszélt arról az útról, amely onnan indult, hogy pár éve beléptek a felnőttcsapat öltözőjébe, ma pedig már kihagyhatatlanok a csapatból, majd Gáspár Dávid vezetőedző az átmenetileg öltözővé alakult színpadon betekintést nyújtott a szurkolóknak a szakmai videó elemzések izgalmas világába. A Laczka Miklós másodedző által összeállított anyagon keresztül mindenki átélhette a Magyar Kupa-döntőtől az Euroliga-győzelemig vezető időszak munkás, nehézségekkel járó, a felmerült szituációkra válaszokat, finomításokat igénylő állomásait.

 

A szünet után a Sopron Basket két ikonjának, Fegyverneky Zsófiának és Jelena Brooksnak szólt a tapsvihar a Gyémánt és Arany részben. Velük sztorizgatott a csapat nemzetközi menetelését testközelből végigkísérő Lantos Gábor, az Origo sportrovatának vezetője, természetesen végig magyarul, hiszen a szerb Európa-bajnok Jelena Broos már magyarnak számít, és nagyon jól beszéli a nyelvet.

A zárórészben Török Zoltán ügyvezető osztotta meg személyes érzéseit, gondolatait a történelmi Euroliga-győzelemhez vezető több mint két évtizeden át ívelő folyamatos fejlődésről, a kitartó, következetes munkáról, a soproni közösség erejéről, a hagyományok tiszteletéről. Ennek jegyében bejelentette, hogy a következő szezonban a  klub első bajnoki címe és az anyaklub, az SVSE emléke előtt tisztelegve a Sopron Basket a magyar bajnoki mérkőzéseket lila-fehér színben játssza.

 

Fotó: AFP

Az est végén Török Zoltán megköszönte a távozóknak – Briann January, Gabby Williams, Nevena Jovanovic, Stefanie Dolson, Varga Sára – mindazt, amit a klubért tettek. A jövőről szólva Török Zoltán Nagy-Lackó Balázs régész, publicistát idézve azt mondta: „Aki azt mondja, hogy a csúcson kell abbahagyni, az még biztosan nem mászott hegyeket.” Ezzel arra utalt, hogy a soproniak nem elégedettek meg azzal, ahol tartanak, és komoly erősítésekkel vágnak neki a következő szezonnak. 

Azt már korábban elárulta a klub, hogy érkezik Vandersloot Courtney. A 2017-ben a magyar válogatott színeit is képviselő vérbeli irányító a posztján a világ legjobbjai közé tartozik. A 28 éves Brittney Sykes a Los Angeles Sparks játékosaként a WNBA védekezési hatékonyságban a liga listavezetője, tavaly az év védőcsapatába választották, és Sylvia Folwes mögött a második helyen zárt az év védője választáson. Az amerikai elismerések után a 2021/2022-es szezonban megválasztották az ausztrál liga legjobb védőjének is. A klub hagyományaihoz illeszkedve tér vissza szülővárosába Böröndy Vivien, aki a Sopron saját nevelésű játékosa. 

 

A hármas posztra az ír útlevéllel rendelkező Alice Kunek érkezik, aki a méltán híres ausztrál sportiskola neveltje. A 31 éves vajkezű bedobó az elmúlt szezonban a soproniak életét is megkeserítette a lengyel Gdynia vezéreként. Az ötös poszton lesz egy nagy visszatérő: a ZVVZ USK Prága együttesével Final4-ig menetelő, 195 centiméter magas Dragana Stankovic még egészen fiatalon, 18 évesen érkezett Sopronba, és a korai magyarországi éveknek köszönhetően honi nevelésű státusú játékosként szerepelhet Magyarországon. Az érkezők névsorát egy mindössze 22 éves center zárja, aki fiatal kora ellenére már sok sikert ért el, hazájában az új Lauren Jacksont látják benne. A nigériai felmenőkkel rendelkező, új-zélandi születésű Eziyoda „Ezi” Magbegor 2016-ban kiérdemelte az U17-es világ-bajnokság MVP-jének, azaz legértékesebb játékosának járó díjat, 2020-ban WNBA bajnoki címet ünnepelhetett a Seattle Storm csapatával, 2021-ben pedig az ausztrál válogatott tagjaként 20 ponttal és nyolc lepattanóval debütált a tokiói olimpián.

A Sopron Basket 2022-2023-as kerete: Vandersloot Courtney (magyar–USA), Böröndy Vivien 2-1, Brittney Sykes (USA), Kókai Patrícia, Alice Kunek (ír–ausztrál), Czukor Dalma, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Jelena Brooks (honi nevelés–szerb), Határ Bernadett, Ezi Magbegor (ausztrál), Dragana Stankovic (honi nevelés–szerb). Vezetőedző: Gáspár Dávid, edző: Laczka Miklós, mentor: Sztevan Karadzsics.ókép: A Sopron első magyar csapatként nyerte meg az Euroligát (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.