Egyvalaki került be önszántából a foci-vb hiányzóinak álomcsapatába

Vasárnap rajtol a foci-vb Katarban, a válogatottak végleges keretei kialakultak, az első meccsek előtt már csak külön engedéllyel lehet új játékost behívni. Eljött az idő, hogy sorra vegyük azokat a sztárokat, akiknek a csapatai ott vannak Katarban, de ők valamilyen okból nincsenek. Kihagyja a vb-t Paul Pogba, N’Golo Kanté, Marco Reus és Szoboszlai Dominik két lipcsei támadótársa is. A névsor bombaerős álomcsapattá duzzasztható.

2022. 11. 18. 7:05
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem akar bekerülni a vb-ről lemaradók álomcsapatába, amelybe általában sérülés vagy edzői döntés száműzi a sztárokat. Egyvalaki mégis akad, aki ott lehetne Katarban, némi túlzással könyörögtek neki, hogy vállalja a játékot, mégsem tette meg. Ő nem más, mint a Real Madrid ötszörös BL-győztes, 2014-ben világbajnok középpályása.

November elején kapott szárnyra a pletyka, hogy Hans-Dieter Flick német szövetségi kapitány nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a válogatottságot a tavalyi Eb után lemondó Kroos visszatérjen a katari vb-re. A 32 éves középpályás azonban gyorsan és határozottan véget vetett a találgatásoknak: – Nem leszek ott a vb-n, de biztos vagyok benne, hogy amikor megnézem a meccseket, játszani akarok majd. Ezt a kérdést ugyanakkor már eldöntöttem, több időt akartam tölteni a családommal – erősítette meg újra a 106-szoros válogatott Kroos.

Mi történt Marco Reusszal?

Enélkül is fájhatott Flick feje a katari keret kijelölésekor, hiszen a támadósorból két sztárját is elveszítette sérülés miatt. Az egyikük szinte már menetrendszerűen Marco Reus volt, aki a Dortmund szeptemberi, Schalke elleni Ruhr-vidéki derbijén sérült meg a Bundesligában. Már az vészjósló volt, hogy hordágyon vitték le a pályáról, és nem is épült fel időben.

A pillanat, amikor Marco Reus számára ugrott a foci vb. Fotó: IMAGO/Beautiful Sports/Wunderl

Marco „Pech” Reus 2014-ben is lemaradt a vb-ről, akkor ráadásul a német aranyjáratról. A brazíliai torna legmeghatóbb pillanata volt, amikor az Argentína elleni döntőben a németek győztes gólját lövő Mario Götze az éremátadóra várakozva Reus válogatott mezével sétálgatott a pályán, jó magasan maga elé tartva, hogy mindenki lássa, a Dortmund sztárja lélekben velük volt. 

Reus akkoriban élete formájában futballozott, 44 meccsen 23 gólt és 22 gólpasszt számlált a 2013–2014-es idényben, ám a vb előtt megsérült. Az átok folytatódott, Götze viszont 2017 után visszatért a német keretbe, és talán egy Reus-feliratú mezt is elvitt magával Katarba, hátha újra előhúzhatja a megfelelő pillanatban.

A németek esélyeit ugyanakkor rontja, hogy Reus mellett egy másik alapember, Timo Werner is kiesett sérülés miatt. A Chelsea-vel BL-győztes, jelenleg mellett az RB Leipzig támadósorát erősítő csatár a Sahtar Donyeck ellen 4-0-ra megnyert BL-meccsen szenvedett bokasérülést, ami miatt meg is műtötték.

Miért aggódhat Deschamps?

Lipcséből egy másik gólerős támadó, Christopher Nkunku sem utazhat el Katarba, ő már a vb-re készülő francia válogatott edzésén sérült meg egy ütközés során. Nkunku a 12 találatával vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, az idénybeli összes tétmeccset figyelembe véve egyedül áll jobban nála a gólok és gólpasszok összességében a franciák között.

Aggódhat Didier Deschamps, a világbajnok francia válogatott szövetségi kapitánya, mert Nkunku mellett a négy évvel ezelőtti aranycsapat belső középpályás duója, N’Golo Kante és Paul Pogba is lemarad a vb-ről sérülés miatt. 

A helyüket a Real Madrid két fiatal játékosa, és Aurélien Tchouaméni veheti át, de kérdés, hogy ők 20-22 évesen mennyire állnak készen a feladatra, amelynek a címvédés lenne a célja.

Franciaország Mike Maignan sérülését is sajnálhatja, noha az AC Milan kapusa várhatóan csak csere lett volna a csapatkapitány Hugo Lloris mögött. Ezzel együtt Maignan a Serie A legjobb kapusaként hiányozni fog, főleg, hogy igazi királycsináló: tavaly 21 kapott gól nélküli meccset felmutatva főszereplője volt a Lille francia bajnoki címének a PSG-t megelőzve, idén pedig a 11 év után újra olasz bajnok Milan egyik legjobbja volt.

Hogy néz ki a foci-vb hiányzóinak álomcsapata?

A vb-ről lemaradók álomcsapatának kapujába David De Gea is állhatna, ám a Manchester United kapusát Luis Enrique már két éve nem szerepeltette a spanyol válogatottban, így Maignan időszerűbb választás. A védelemben az Angliában Harry Maguire helyére követelt, ám a Milanban nyújtott pazar teljesítménye ellenére sem beválogatott Fikayo Tomori, és a Chelsea 70 millió eurós sérült védője, Reece James mellett Sergio Ramos kapott helyet.

A 180 válogatottságával spanyol rekorder játékos a PSG-ben visszanyerte a formáját a tavalyi sérülése után, mégsem került vissza a válogatottba. – A világbajnokság ott volt a legnagyobb álmaim között, ez lett volna az ötödik, de sajnos csak otthon nézhetem – nyugtázta csalódottan Ramos.

Meg kell említeni még a portugálok liverpooli szélsőjét, Diogo Jotát, aki sérülés miatt marad otthon, valamint klubtársát, Roberto Firminót, aki egyszerűen nem fért be a brazil válogatott elképesztő támadósorába Antony, és a többiek mellé, legalábbis Tite kapitány döntése alapján.

Tehát a vb-ről lemaradók álomcsapata: Maignan – James, Ramos, Tomori – Nkunku, Pogba, Kanté, Kroos, Jota – Reus, Firmino.

Boszorkánydoktor segít a gyógyulásban?

Kérdéses még szereplése is Katarban, a Bayern München sérült támadója ugyan bekerült Szenegál vb-keretébe, de a szövetségi kapitány már elismerte, hogy az első meccseken nem fog játszani, nincs még olyan állapotban. Kérdés, hogy mire felépül, Szenegál versenyben lesz-e még, mindenesetre semmit sem bíznak a véletlenre az afrikai országban, ahol boszorkánydoktor is segíti a klasszis csatár mielőbbi gyógyulását, bármit jelentsen is ez.

Borítókép: Toni Kroos és Sergio Ramos sem lesz ott a katari vb-n (Fotó: Reuters)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.