„Éppen elég sima győzelme volt” – meglepetés az elődöntőben

Hiába aratott három könnyed győzelmet a csoportkörben Iga Swiatek, nem jutott be a női teniszezők évzáró világbajnokságának döntőjébe, miután az elődöntőben kikapott Arina Szabalenkától. A fehérorosz játékos ellenfele Caroline Garcia lesz a fináléban.

2022. 11. 07. 9:54
Arina Szabalenka
Fotó: Getty Images via AFP/Tom Pennington
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoportkör alapján semmi nem utalt arra, hogy Iga Swiatek megállítható Fort Worth-ben. Az év toronymagasan legjobb teniszezője három meccse alatt mindössze tizenhárom játékot veszített, ennél simábban egyedül Justine Henin jutott túl a csoporton a WTA-vb-k történetében, aki 2007-ben tizenegy játékot engedélyezett ellenfeleinek.

Nagyobb különbség viszont, hogy Henin tizenöt éve meg is nyerte a tornát, Swiateknek viszont ez nem sikerült, miután a magyar idő szerint hétfő hajnali elődöntőben kikapott Arina Szabalenkától.

A fehérorosz teniszező a tavalyi évet a világranglista második helyén zárta, 2022 első felében viszont rengeteget küzdött a szervájával. Szabalenka csodának nevezte, hogy egyáltalán kvalifikálta magát az év végi elittorna mezőnyébe.

A lengyel világelső elleni elődöntőben viszont Szabalenka nagyszerűen adogatott, az első szerváinak több mint a felével nem tudott mit kezdeni Swiatek.

Sok könnyű meccset kapott tőlem idén, a csoportban is sima győzelmeket aratott, ebből éppen elég volt már

 – mondta győzelme után Swiatekről Szabalenka. – Meg akartam neki mutatni, hogy ellenem mindig keményen meg kell dolgoznia a sikerért. Ezért tudtam ma ilyen magas szinten játszani.

Szabalenka és Swiatek idén ötödik alkalommal játszottak egymás ellen, az első négyet a lengyel nyerte meg, a fehérorosz teniszező a WTA-vb előtt csak a US Open elődöntőjében tudott szettet fogni a világelső ellen.

Arina Szabalenka
Szabalenka alaposan megünnepelte a sikerét (Fotó: Getty Images via AFP/Tom Pennington)

Szabalenka karrierje legrangosabb fináléjára készülhet, egy szempontból pedig már most elit társasághoz tartozott. Swiatek ellen sikere előtt a csoportkörben ugyanis legyőzet a ranglista második (Unsz Dzsábir) és harmadik (Jessica Pegula) helyezettjét is, márpedig korábban a női teniszezők közül csak Steffi Graf (1999, Roland Garros), Serena Williams (2002, Miami) és Venus Williams (2008, WTA-vb) volt képes egy tornán legyőzni az aktuális világranglista első három helyezettjét.

A vereség ellenére Swiateknek sem kell szégyenkeznie az éve miatt: a lengyel 11 085 ponttal zárta a szezont, ennél többet egy év alatt csak Serena Williams tudott gyűjteni korábban.

– Nem fogok hazudni, vártam már az idény végét. Nagyon intenzív év volt, és büszke vagyok arra, hogy végig ilyen jól tudtam játszani – tekintett vissza Swiatek. – Arina ma jobb volt, kihasználta a lehetőségeit és remekül szervált. A második szettben próbáltam túlütni őt, de ezt túl kockázatosnak éreztem a döntő játszmára fordulva.

A másik elődöntőt is a csoportmásodik, Caroline Garcia nyerte meg az előcsatározások során hibátlan Maria Szakkari ellen, így a francia lesz Szabalenka ellenfele a fináléban.

WTA-világbajnokság, Fort Worth

Elődöntők
Szabalenka (fehérorosz, 7.)–Swiatek (lengyel, 1.) 6:2, 2:6, 6:1
Garcia (francia, 6.)–Szakkari (görög, 5.) 6:3, 6:2

Döntő
Szabalenka–Garcia kedd 3.00 (tv: Match 4)

 

Borítókép: Arina Szabalenka megállította a világelsőt (Fotó: Getty Images via AFP/Tom Pennington)a

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.