Ismét sziporkáztak a franciák, megvan az első továbbjutó a vb-n

Csakúgy, mint Ausztrália, Dánia ellen is közönségszórakoztató futballt játszottak a franciák. A D csoport rangadóján Mbappé első góljára Christensen ugyan még válaszolt, de Mbappé második – a vb-n a harmadik – góljával megérdemelten nyert 2-1-re a világbajnokság egyik esélyese, s elsőként bejutott a legjobb tizenhat közé.

Magyar Nemzet
2022. 11. 26. 18:56
France v Denmark: FIFA World Cup Qatar 2022
France v Denmark: FIFA World Cup Qatar 2022 DOHA, QATAR - NOVEMBER 26: Kylian Mbappe of France celebrates after scoring a goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group D match between France and Denmark at Stadium 974 in Doha, Qatar on November 26, 2022. Evrim Aydin / Anadolu Agency (Photo by Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: EVRIM AYDIN

Csakúgy, mint Ausztrália, Dánia ellen is közönségszórakoztató futballt játszottak a franciák. A D csoport rangadóján Mbappé első góljára Christensen ugyan még válaszolt, de Mbappé második – a vb-n a harmadik – góljával megérdemelten nyert 2-1-re a világbajnokság egyik esélyese, s elsőként bejutott a legjobb tizenhat közé.

A dánok az első perctől kezdve nehezen bírtak a franciák két szélvészgyors és technikás szélsőjével, Mbappéval és Dembélével, de szívósan, harcosan, fegyelmezetten védekezve visszaverték a címvédő rohamait, s az első félidőt kihúzták 0-0-lal. 

A második félidőre mit sem változott a játék képe, s a franciák egy villámgyors támadás végén megszerezték a vezetést. Mbappé nyargalt végig a dán térfélen, Théo Hernandezhez passzolt, majd a visszakapott labdát egyből ellőtte, nem éppen jól, de a labda megpattant az egyik védőn, így Schmeichelnek esélyese sem volt (1-0).

Ezután azt hihettük, csak az a kérdés, a dánok megússzák-e egy góllal vagy kapnak még néhányat, ehhez képest a 68. percben egyenlítettek. Eriksen beadását Andersen csúsztatta meg, majd Christensen érkezett jókor, jó helyen (1-1).

A franciák rátettek egy lapáttal a győzelem érdekében. A 85. percben a Dembélé helyett beállt Voman lódult meg a jobb oldalon, Griezmannhoz passzolt, az ő beadását Mbappé a kapu torkából, combbal terelte a hálóba.

Franciaország győzött tehát 2-1-re, hat pontja van a D csoportban, s a világbajnokság mezőnyéből elsőként jutott tovább a legjobb tizenhat közé. Aligha ez a végállomás.

Deschamps: Minden ideális

– Sokszor csodálatos dolgokat műveltünk a pályán, de nem mindig jöttek be a húzásaink. Megérdemelten nyertünk  egy nagyon jó, méltatlanul lesajnált csapat ellen. Dánia bizonyította, hogy a jó válogatottakhoz tartozik – Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya az ellenfelet is dicsérte a mérkőzés után, majd a folytatást elemezte.

– Minden ideális. Hat pontunk van, s két meccs után bebiztosítottuk a továbbjutást is, ami fontos. Nyugodtan készülhetünk a harmadik fordulóra, a gólkülönbségünknek köszönhetően sokkal jobb esélyünk van megszerezni a csoportelsőséget, mint Ausztráliának. Az első célt elértük, továbbjutottunk. Nem volt könnyű, főleg ha arra gondolok, hogy az újságírók miket írtak néha. Ez nagyon erős csoport. Nagy dolgokat szeretnénk elérni, s ehhez rendkívül fontos volt a két győzelem.

D csoport, 2. forduló: Franciaország–Dánia 2-1 (0-0), Doha, 974 Stadion, 42 860 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel). Gólszerzők: Mbappé (61., 86.), illetve Christensen (68.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Mbappé már háromgólos a világbajnokságon (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.