Nem lett az új Messi, de Martin Ödegaard úton van a csúcs felé

Martin Ödegaard két góljával győzött az Arsenal a Premier League 16. fordulójában, így a londoni klub ötpontos előnnyel, az első helyen várja a bajnokság karácsonyi folytatását a katari vb után. A norvég középpályás teljesítménye egész ősszel kimagasló volt, nem véletlenül nőtt a piaci értéke 15 millió euróval néhány hónap alatt. Egykor úgy tartották, hogy ő lesz a Real Madrid válasza a Barcelona Messi-jelenségére. Nem lett az, de nem is kallódott el, mint sok hozzá hasonló csodatini.

2022. 11. 13. 10:19
null
Arsenal's Norwegian midfielder Martin Odegaard celebrates scoring his team's first goal during the English Premier League football match between Wolverhampton Wanderers and Arsenal at the Molineux stadium in Wolverhampton, central England on November 12, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wolverhampton ellen 2-0-ra megnyert meccsen szerzett szombati duplával Martin Ödegaard jelezte, hogy kész eleget tenni edzője kérésének. Az Arsenal mestere, Mikel Arteta a The Independientnek nyilatkozta a következőt az egykor madridi kiadásaként elkönyvelt labdarúgóról:

– Amióta ő csapatkapitány, még többet dolgozik és még inkább alázatos. Bár még mindig fiatal, már hatalmas a tapasztalata, a Real Madrid színeiben belekóstolt a topfutballba. A mérkőzéseken érezhető a jelenléte, rengeteget segít a csapatnak, már csak a góllövésben kell fejlődnie, hogy eljusson arra a szintre, amit annak idején jósoltak neki.

Martin Ödegaard, a tini, aki Maradonát is megelőzte

A norvég középpályás mindössze 13 éves volt, amikor már a norvég Strömsgodset első csapatával edzhetett, és még mindig csak 15 éves és 118 napos volt, amikor debütált az élvonalban az Aaalesunds elleni meccsen. Történetesen a Strömsgodset akkori magyar középcsatára, a csaknem kétméteres Kovács Péter helyére állt be a 72. percben, és Ödegaard rögtön ki is osztott egy gólpasszt, amolyan belépőként a profik világába.

A Wolverhampton ellen: 

Még mindig csak 15 éves és 253 napos volt, amikor 2014-ben bemutatkozott a norvég felnőttválogatottban is, és ekkor kapták csak fel a nevét igazán. Ezzel ugyanis az elérhető adatok alapján Ödegaard lett az európai futballtörténelem legfiatalabb válogatott labdarúgója. Ezzel az egyaránt a magyarok ellen debütáló argentin csillagok, Diego Maradona (16 év) és Lionel Messi (18) mellett többek között Ronaldo (17), Pelé (16) és Puskás Ferenc (18) is lemaradt mögötte a válogatottban való bemutatkozással.

Madridban elmaradt a várakozásoktól

Ödegaard 25 meccsen öt gólt és hét gólpasszt könyvelt el Strömsgodset színeiben, amikor 16 éves korában 3,4 millió eurót fizetett érte a Real Madrid. 2015 januárjában csatlakozott a spanyol topcsapathoz, első körben annak a második együtteséhez, mégis sokan a madridi Messit látták benne, aki a Barcelona argentin legendájához hasonlóan tinicsillaggá válhat. Nem így lett. Ugyan az első fél éve végén cseréjeként debütált a La Ligában, sosem kapta meg az igazi bizalmat a Realban. Mindössze 11 tétmeccsen szerepelt a királyi mezben a tavaly nyári végleges eladásáig, amikor az Arsenal 35 millió eurót fizetett érte.

Martin Ödegaard (balra) két góllal fektette két vállra a Wolverhamptont. Fotó: AFP

Hogy megért ennyit az angol klubnak, azt a kölcsönjátékai alatt bizonyította. Ödegaard karrierjét lépésről lépésre építették, nem nyugodtak bele abba, hogy Madridban parkolópályára került. Először Hollandiába ment kölcsönbe, a Heerenveen színeiben tapasztalatot szerzett, majd visszatért Spanyolországba, és a Real Sociedadban már igen komoly teljesítményt nyújtott. Az első gólját is megszerezte a Santiago Bernabéuban – az apró bökkenő az volt, hogy már ellenfélként talált be a Real Madrid stadionjában.

Mire lehet képes Ödegaard?

Következő lépcsőfokként 2021 januárjában az Arsenalban és a Premier League-ben jött el Ödegaard újabb kölcsönjátéka. Ennek a végén Londonban marasztalták, idén nyáron pedig Arteta már őt nevezte ki csapatkapitánynak. – Az elmúlt 18 hónapban, amióta velünk van, a lehető legjobban képviselte a klub értékeit – indokolta a döntést akkor Arteta , és azt is megjegyezte, nem véletlen, hogy a norvég válogatottnak is Ödegaard a kapitánya. Többek közt helyett – tehetjük hozzá.

Sok csodatini elkallódik
A tinisztárok közül nem mindenki futja be a várt karriert. Bojan Krkic a mintapéldája ennek, a Barcelona egykori tehetsége 32 évesen épp Japánban játszik, de már évek óta eltűnt. Alexandre Pato sem a remélt pályán ment végig a Milanban, de Mario Götze sem lett a német Messi a 2014-ben lőtt, vb-aranyat érő gólja ellenére sem. Mi, magyarok is dagaszthatnánk a listát Németh Krisztián vagy épp Koman Vladimir nevével.

Ödegaard ebben a szezonban a bajnoki címre törő Arsenal egyik legfontosabb játékosa. 13 bajnokin hat gólja és két gólpassza van, a WhoScored portál értékelései alapján a 7,42-es osztályzatával jelenleg a Premier League hatodik legjobb játékosa. Teljesítményét a piaci értéke is követi, a nyáron még 45 millió euró volt az ára, ami néhány hónappal később hatvanmillióra nőtt.

– Az eddigi legjobb formámat mutatom – árulta el Ödegaard októberben. – Sokat fejlődtem az elmúlt években. Mindig is jó voltam a labdával, de mostanra a játék más elemeiben is erősödtem, labda nélkül is. Már többféle módon tudom befolyásolni a játékot, szóval úgy érzem, jól mennek a dolgok.

És ezzel nincs vége: Ödegaard még mindig csak 23 éves. Más úton, mint Messi, de feljuthat a neki jósolt csúcsokra.

Borítókép: Martin Ödegaard az Arsenal mezében válik sztárrá (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.