Vége a dalnak – önsorsrontó vereség a közepes napot kifogó svédek ellen

A magyar válogatott nem tudott javítani a női kézilabda Európa-bajnokságon. Golovin Vlagyimir csapata 30-25-re kikapott Svédországtól, és az utolsó, Szlovénia elleni mérkőzés eredményétől függetlenül nem tudja elérni a célját, nem fog tudni bejutni az Eb legjobb nyolc csapata közé. A magyar válogatott a középdöntős csoportja utolsó helyén végzett az Európa-bajnokságon.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 14. 21:56
KLUJBER Katrin; BLOHM, Linn
Ljubljana, 2022. november 14. Klujber Katrin (j) és a svéd Linn Blohm a nõi kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Svédország mérkõzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női kézilabda-válogatott az utolsó szalmaszálba próbált belekapaszkodni. Az eddig egy győzelemmel és három vereséggel álló magyar válogatott csak a Svédország elleni győzelemmel tarthatta életben az első nyolc közé jutásért szőtt álmait. A Dánia elleni múlt csütörtöki vereség után szabadidős, rekreációs tevékenységekkel igyekezett feltöltődni Golovin Vlagyimir csapata. A szövetségi kapitány kifejezetten hasznosnak ítélte meg a bledi tónál tett kirándulást, sőt hangsúlyozta, hogy nem lett volna baj, ha az Eb egy korábbi szakaszában választ hasonló programot a válogatott szakmai stábja.

Golovin mellett Vámos Petra és Szikora Melinda is kiemelte a svédek erényeit, az esetleges gyengéit. A svéd válogatott 2 ponttal érkezett meg az Európa-bajnokság középdöntőjébe, ahol a Norvégia elleni 27-25-ös vereséggel folytatta a szereplését a kontinenstornán. A magyar csapat egy esetleges győzelemmel pontszámban beérte volna a tavalyi vb-n negyedik helyen végzett svédeket. A svéd válogatott kapitányáról és a válogatottról itt írtunk korábban. 

A magyar válogatott szakmai stábja Szemerey Zsófit és Tóth Esztert nem jelölte a mérkőzésre készülő 16 fős keretbe.

A magyar válogatottnak az utolsó esélye a svédek esetleges legyőzése lett volna     Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Svédország kezdte a meccset, a magyar válogatott kapuját Szikora Melinda védte, előtte a Lukács, Klujber, Vámos, Hornyák, Kuczora, Márton hatos kezdett. Szikora a második svéd lövést megfogta, a második magyar akcióból született az első magyar gól, Vámos szerezte. Blohm beállóból megint a svédeknek szerzett előnyt. Majd két elrontott magyar támadást büntettek góllal a svédek. Mielőtt elkezdtük félteni a csapatot, zsinórban három magyar góllal összejött az egyenlítés, majd emberhátrányban Albek góljával a vezetést is átvette a magyar válogatott. Hansson lerohanása után egyenlített Svédország. 

HORNYÁK Dóra
Jamina Roberts ellen szigorúan védekezett Hornyák Dóra      Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Támadásban kreatív, sokat mozgó magyar csapat volt a pályán, hátul megint jelentkeztek a szokásos problémák, a beálló körüli és a távoli zónák elleni védekezés. Ezzel együtt nem volt különösebb gond, mert a svéd válogatott védekezése is bőven hagyott kívánnivalót maga után. Az első félidő közepén, 9-8-as magyar előnynél kért időt Tomas Axner, a svédek kapitánya. És ez hatott. 10-9-ről lett 10-13, 4-0-s rohammal fordított Svédország. 

Elöl Golovin forgatta a csapatot: Bordás, Kuczora és Kácsor is bejött tehermentesíteni az alapcsapat tagjait. 

A felzárkózás mégsem sikerült, kezdett állandósulni a meccs kezdeti szakaszában már látott két-három gólos különbség. Lerohanásokkal és egyéni akciókkal zavarba lehetett hozni a svéd védelmet, de a felállt fal elleni játék akadozott. 18-15-ös svéd vezetéssel ért véget az első félidő.

Harminc perce maradt a magyar válogatottnak a fordításra. És ez nem lett volna a valóságtól elrugaszkodott cselekedet, mert a svéd csapat nem a legszebb napjait idézte, egy alkalommal Linn Blohm ziccerből messze a kapu fölé bombázott. A magyaroknál Kuczora Csenge volt a legaktívabb támadásban, de egy fecske nem csinált nyarat. Ez csak azért volt bosszantó, mert a svédek sem csináltak semmi különlegeset, ráadásul ők is sokat hibáztak, vagy éppen Szikora védett remekül. A svédek kapujában Bundsen is bemutatott néhány bravúrt. Egy gólra sikerült egyszer megközelíteni az ellenfelet, de a második félidőben szinte végig rohant a válogatott az eredmény után. 19-22-es állásnál kért időt Golovin, bő negyedórával a vége előtt. De ennek sem volt foganatja, vagy amikor mégis felcsillant a remény, bántó hibák, például Klujber labdavezetési pontatlansága miatt nem volt esély a felzárkózásra. Svédország könnyedén győzött . 

Jamina Roberts nyolc góljával a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult, a magyar válogatottban a kapus, Szikora Melinda és Kuczora Csenge nyújtott elfogadható teljesítményt.

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, I-es csoport: Norvégia–Szlovénia 26-23, Magyarország–Svédország 25-30. Az állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Dánia 6, 3. Szlovénia 4, 5, Horvátország 2, 6. Magyarország 0. 

A középdöntő utolsó fordulójának eredményeitől függetlenül eldőlt, hogy a magyar válogatott egyetlen csapatot sem tud megelőzni a csoportjában, azaz nem érheti el az Eb előtt kitűzött célt, nem juthat az első nyolc közé.

Borítókép: Linn Blohmot, a meccs emberét nehéz volt tartani (Fotó: MTI)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.