A magyarok ellen készülő korábbi blogger a lányát is elhozta az Eb-re

Tomas Axner érdekes figura. Játékos korában megfordult Bundesliga-csapatokban, majd az online térben volt aktív, blogolt, később televíziós szakértőnek hívták. Tavaly nevezték ki a svéd női kézilabda-válogatott élére. Az olimpiai negyedik és a vb-ötödik hely alapján nem volt rossz döntés Axnerre bízni a svéd válogatottat.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 14. 11:20
HANDBALL-2022-EHF-WOMEN-S-EUROPEAN-CHAMPIONSHIP-SWEDEN-TRAINI/
221107 Head coach Tomas Axnér and Tyra Axnér during a training session with Sweden on November 7, 2022 in Celje. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0336 håndball handboll handball bbeng em håndball-em handbolls-em ehf handball european championship european handball championship 2022 european championship 2022 träning practice training sverige sweden dam No Use Sweden. No Use Norway. No Use Austria. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tomas Axner pályaíve különleges. A svéd női kézilabda-válogatott kapitánya játékospályafutása végén kezdett el blogolni. A Skanska Dagbladet online felületén indította el az írói tevékenységét, az Axnér blogot. Később a televízióba is hívták, a 2009-es férfi világbajnokságot a TV 4 stúdiójába szakértette, majd újra az írásra váltott, a Kvalssposten lapban írta meg a benyomásait a kézilabdáról. Ezután újra televíziós munkát vállalt, a TV3 számított a szakértelmére. Végül 2018-ban hagyott fel a szakértéssel.

Azóta főállású edző, akinek nem fér bele az idejébe az, hogy megmondóemberként viselkedjen vagy szakértő hozzászólásokkal segítse az értelmezést. Axner jobbszélsőt játszott a Bundesligában és a svéd bajnokságban, és Stefan Lövgren mellett ő az egyedüli a svéd kézilabdasport történetében, aki mindkét ligában több mint 1000 gólt dobott. A játékosból edző lett, kizárólag férfiakat edzett egészen 2020-ig, addig a Lugi nevű svéd klubcsapattal ért el mérsékelt sikereket.

Axnert két éve nevezték ki a svéd női válogatott szövetségi kapitányának. A felnőttválogatottban dolgozott először női csapattal. Axner 2020-ben egy Eb-11. hellyel kezdett, de nem rendült meg a belé vetett bizalom, és a türelem jó tanácsadónak bizonyult. A 2021-es olimpián negyedik, a vb-n ötödik lett a válogatottal. 

A folyamatos fiatalítás mellett meggyőzőnek tűntek az eredmények. Isabelle Gulldén visszavonult a válogatottól, meg kellett találni az új vezért. Ugyan alkatilag erre nem képes a 2018-as Európa-bajnokságon az oroszok ellen 18 gólt szerzett (ezzel Eb-csúcstartó) Nathalie Hagman, Axner nem panaszkodhat a játékosállományára.

 

HANDBALL-2022-EHF-WOMEN-S-EUROPEAN-CHAMPIONSHIP-NORWAY-SWEDE/
Jenny Carlson remekül játszott szombaton a norvégok ellen       Fotó: Reuters

Golovin Vlagyimir magyar szövetségi kapitány kiemelte a Brestben játszó Jenny Carlsont, aki 9 gólt dobott a norvégoknak, a Győr beállóját, Linn Blohmot az NB I-ből és a BL-ből ismerjük. A BL-győztes Vipers játékosa a balátlövő Jamina Roberts. Axner elhozta magával az Eb-re a lányát, a 2019-es ifjúsági Eb-n ezüstérmes Tyrát is.

HANDBALL-2022-EHF-WOMEN-S-EUROPEAN-CHAMPIONSHIP-NORWAY-SWEDE/
Jamina Roberts már a tavalyi vb-n is remekül játszott           Fotó: Reuters

A svéd válogatott előző mérkőzése a címvédő Norvégia ellen mindvégig nyílt meccset hozott. Golovin és a játékosai is tudják, vagy legalábbis elmondták Axner csapatának sebezhető pontjait. Ma este kiderül, sikerül-e megtalálni a pályán a svédek gyenge pontjait. Az Európai Kézilabda-szövetség hivatalos oldala érdekes adatot hozott nyilvánosságra Axnerrel kapcsolatban: 5000 lépést tesz meg meccsenként, ami átlagban 2,5 kilométernek felel meg. Ha ideges, talán többet mozog a kispad mellett. Érdemes lenne letesztelni.

Borítókép: apa és lánya együtt dolgoznak a válogatottnál  (Fotó: Reuters)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.