Az egyik spanyol lap buktatta meg Luis Enriquét

A frusztráció és a düh csalhatatlan jele, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetség máris menesztette Luis Enriquét. A szakembernek december végén különben is lejárt volna szövetségi kapitányi szerződése, ám a szövetség nem adta meg neki a tisztes távozás lehetőséget, két nappal a Marokkótól a világbajnokság nyolcaddöntőjében elszenvedett vereség után máris menesztette a szakvezetőt, a helyét a 61 éves Luis de la Fuente veszi át.

Magyar Nemzet
2022. 12. 08. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán nem is Marokkó, hanem a Marca nevű lap lökte a szakadékba Luis Enriquét. A népszerű sportújság az olvasói körében szavazásra bocsátatta a kérdést, maradjon-e, vagy menjen a szövetségi kapitány. Nem is az a döbbenetes, hogy az olvasók hetvenhét százaléka a menesztésére voksolt, hanem az, hogy több mint négymillióan döntöttek így, ami pedig Spanyolországban is hatalmas szám. Ezek után a Spanyol Labdarúgó-szövetségnek (RFEF) nem lehetett más választása, mint hogy elküldje a kapitányt, aki a Marokkó elleni vereség után még úgy fogalmazott: nem időszerű e távozásáról beszélni.

„Az RFEF sok szerencsét kíván Luis Enrique-nek és csapatának a jövőbeni szakmai terveihez. Az edző kivívta a válogatottban dolgozó munkatársai és az egész szövetség szeretetét és csodálatát, a szövetséget a jövőben is az otthonának tekintheti” – olvasható a spanyol szövetség mézesmázos közleményében.

Luis Enrique 2018 szeptemberében vette át a spanyol válogatott irányítását, az Angliában 211-re megnyert Nemzetek Ligája-csoportmeccsen mutatkozott be. 2019 márciusában mindössze hat meccs után személyes okok, a kisebbik lánya halála miatt átmenetileg távozott, ám még az év szeptemberében visszatért.

A két időszakot egybevéve 45 meccsen irányította a spanyol nemzeti csapatot, mérlege ezek során 25 győzelem, 11 döntetlen és 9 vereség. A Nemzetek Ligájában két kiírásban is a négyes döntőbe vitte Spanyolországot, míg a legutóbbi Európa-bajnokságon az elődöntőig juttatta.

A szurkolók emlékezetében azonban nyilván az marad meg, hogy a spanyol válogatott az irányításával 0-0-s rendes játékidő, majd hosszabbítás után a tizenegyespárbajt 3-0-ra elvesztette Marokkóval szemben és kiesett. Pedig a találkozó előtt ő maga magabiztosan nyilatkozott a büntetőkről, mondván, az nem szerencse kérdése, a játékosai felkészültek erre a kihívásra. A végeredmény messze nem ezt igazolta.

Már meg is van Luis Enrique utódja: a 61 éves Luis de la Fuente, aki 2006–2011 között a Bilbao vezetőedzője volt, s immár tíz éve a szövetség alkalmazásában áll, eddig az U23-as csapatot vezette.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

Borítókép: Luis Enriquét láthatóan megviselték a Katarban töltött napok (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.