Louis van Gaal megküzdött a rákkal, és a vb-re mintha kicserélték volna

Louis van Gaal kivételes edző, páratlan eredménysorral, de sokan tartanak tőle, mert híresen szigorú és mogorva. A 71 éves legenda másodjára és egyben utoljára irányítja a holland válogatottat a foci vb-n, és Katarban máris nagy népszerűségre tett szert, mert kenyérre lehet kenni. Van Gaal miután megküzdött a rákkal, a korábbiaknál is nagyobb hatást gyakorol a játékosaira.

2022. 12. 08. 7:35
GAAL, Louis van
Zeist, 2022. november 11. Louis van Gaal holland szövetségi kapitány ismerteti a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon részt vevõ holland válogatott keretét a Zeistben tartott sajtótájékoztatón 2022. november 11-én. MTI/EPA/ANP/Maurice van Steen Fotó: Maurice van Steen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha más ember lenne Louis van Gaal Katarban, ahol végleg búcsúzik, mert a torna után visszavonul. Így aztán elképzelhető, hogy pénteken az Argentína elleni negyeddöntő nemcsak a foci vb-n, hanem úgy általában is pályafutása utolsó meccse lesz, és persze arra is van esély, hogy Van Gaal karrierje meghosszabbodik még két további mérkőzéssel. Az ő esetében azonban már minden találkozó ajándék, és ez érződik a Katarban mutatott – tőle kissé szokatlan – viselkedésén is.

GAAL, Louis van
Louis van Gaal eddig joggal tapsolta meg a játékosait. Fotó: Natacha Pisarenko

Ölelés az újságírónak, puszi a játékosnak

Hollandia Szenegál ellen 2-0-s győzelemmel kezdte meg a szereplését a katari vb-n, és az ezt követő sajtótájékoztatón történt az első meglepő eset. Egy újságíró nem kérdezni akart Van Gaaltól, hanem csak elmondta neki, hogy hároméves kora óta nagy rajongója, mire az edző igen barátságosan reagált:

– Ez nagyon kedves, ritkán hallok ilyet. Meg akarlak ölelni. Hamarosan te és én meg fogjuk ölelni egymást – mondta Van Gaal, majd valóban megölelte az újságírót. Közvetlensége nem egyedi eset volt, több mérkőzés után is beállt közös képeket készíteni a sajtómunkásokkal, az Egyesült Államok nyolcaddöntős legyőzése után pedig a sajtótájékoztatón puszit nyomott a harmadik holland gólt szerző Denzel Dumfries arcára.

Miért olyan meglepő Van Gaal közvetlensége?

A holland szakembert nem a hasonló barátságos gesztusairól ismerjük. Louis van Gaal az elmúlt harminc év egyik legnagyszerűbb edzője, aki felépítette az 1995-ben BL-győztes Ajaxot, négy év szünet után újra spanyol bajnokot faragott a Barcelonából 1998-ban, az AZ Alkmaarral megtörte az Ajax, PSV, Feyenoord triumvirátus 28 éve tartó uralmát a holland bajnokságban 2009-ben, német bajnok és BL-döntős volt a Bayern Münchennel 2010-ben, bronzérmet szerzett a válogatottal a 2014-es vb-n – hogy csak a legnagyobb eredményeit emeljük ki.

S mindeközben sokan rettegtek tőle, nem véletlen, hogy „Vastulipán” lett a beceneve.

Van Gaal olyan edző, aki képes volt a friss aranylabdás Rivaldóval példát statuálni. 1999-ben a Barcelona brazil sztárja kapta meg az Aranylabdát, ami után ki merte nyitni a száját, és számonkérte a hollandon, hogy miért a bal szélen játszatja, miközben ő középen érezné igazán jól magát. Mit tett Van Gaal? Az Aranylabda-díjátadó után két mérkőzésre kitette a keretből Rivaldót, aki rögtön tudta, hol a helye.

Egy jellemző történet a közelmúltból: tavaly szeptemberben Van Gaal a Törökország elleni vb-selejtező előtt kiosztott egy újságírót, aki egyébként szakmai kérdést fogalmazott meg, amelyben a válogatott defenzív 5-3-2-es felállását firtatta. – Önnek gőze sincs a futballról. Maga újságíró, aki mások elképzeléseit osztja, de saját elképzelése nincsen – vágott vissza pikírten Van Gaal.

Ehhez képest az, ahogyan Katarban viselkedik, mintha másik ember lenne.

Csatát nyert a rák ellen, játékosai érte is küzdenek

Van Gaal áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy a prosztatarák egy agresszív formája támadta meg a szervezetét, 25 sugárkezelésen esett át, és fél évet kellett várnia, hogy kiderüljön, hatásos volt-e a terápia. Szerencsére az volt, nyert egy fontos csatát a rák ellen, így ott lehet a vb-n Katarban is.

– A válogatott szövetségi kapitányaként töltött minden időszakban el kellett mennem a kórházba, anélkül, hogy a játékosok rájöttek volna. Nem akartam elmondani nekik, mert befolyásolhatta volna a teljesítményüket – árulta el Van Gaal, hogy lényegében kiszökött a kezelésekre, miközben a válogatott összetartásai zajlottak.

Ez a történet korábban talán sosem látott egységet kovácsolt közte és a csapat között. Erről a csapatkapitány, beszélt: – Emberek vagyunk, és mindannyiunkat sokkolt, amikor megtudtuk, hogy beteg. Louis erős, és mindenben támogatjuk őt. Nagyszerű fickó, és érte küzdünk, mert tudjuk, hogy ez az utolsó vb-je – fogalmazott a Liverpool védője.

Sokatmondó az is, hogy a holland futball jelenlegi messze legértékesebb játékosa, a Transfermarkt által 70 millió euróra becsült Matthijs de Ligt sem veszi zokon, hogy Van Gaal mellőzi őt (a négyből eddig két meccsen játszott, az USA elleni nyolcaddöntőben csereként egyetlen percet kapott). – Minden játékos játszani akar, de mi egy 26 fős csapat vagyunk. Tudom a szerepemet, és minden nap keményen edzek, hogy fontos legyek a csapat számára – reagált a Bayern München sztárja.

Edzőjéért egységbe forrt a holland válogatott. Van Gaal vezetésével már 11 veretlen világbajnoki meccset számlál az Oranje (2014-ben veretlenül lettek bronzérmesek, az elődöntőben tizenegyespárbajban dőlt el a továbbjutás Argentína ellen), amivel már így is csúcstartó.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Louis van Gaal az utolsó vb-jén vesz részt (Fotó: MTI/EPA/ANP/Maurice van Steen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.