Hollandia igazolta, amit minden esélyes szeretne a foci-vb-n

Elsőként Hollandia jutott be a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon. A narancsmezesek esélyeshez méltóan 3-1-re győzték le az Egyesült Államokat, noha az eddigi gólfelelős, Cody Gakpo ezúttal nem talált be.

Magyar Nemzet
2022. 12. 03. 17:54
Football/ 2022 FIFA World Cup / Netherlands vs USA
Netherlands' Daley Blind (C, 17) celebraes after adding a goal during the first half of the World Cup, Knockout stage against USA at the  Khalifa International Stadium, Doha city, Qatar on Dec.3rd, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több játékosunk erőnléti problémákkal küzdött a torna elején. Memphis Depay, Matthijs de Ligt és Marten de Roon sem állt készen arra, hogy teljes meccset játsszon, őket is fel kellett építeni a csoportkör során. Mindezt figyelembe véve nagyszerűen alakult számunkra az első fázis – nyilatkozta az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntő felvezetéseként Louis van Gaal, a holland válogatott szövetségi kapitánya. Ha nem is mondta ki, sejteni engedte, hogy a csoportkör csak bemelegítés volt a csapatának, nem kell messzemenő következtetéseket levonni az első három meccs eredményéből, csupán a továbbjutás volt lényeges.

S bizony Hollandia ritmust váltott az Egyesült Államok ellen, amely annak ellenére sem tudta felvenni a tempót, hogy az Irán ellen megsérült és kórházba szállított Pulisic felépült és ott volt a kezdőtizenegyben.

Ahogy mondani szokás, tanítani való támadás végén szerzett vezetést Hollandia már a 10. percben. Szép labdakihozatal után gyorsan épült fel a támadás, Dumfries hozta helyzetbe Depayt, aki nem hibázott (1-0).

Az első félidő hosszabbításában a hollandok szinte lemásolták ezt az akciót, ismét Dumfries készített elő, ezúttal Blind mattolta Turnert (2-0).

A hollandok sokkal jobban játszottak, megérdemelten szereztek 2-0-s vezetést, azt gondolhattuk, eldőlt a találkozó. A második félidőre azonban összeszedte magát az USA, s a 76. percben kissé furcsa góllal egyenlített. Pulisic beadása megpattant Wrighton, s a labda védhetetlenül hullott a jobb felsőbe.

Az amerikaiak kitámadtak, ami megbosszulta magát, Dumfries megérdemelte, hogy ő szerezze az újabb gólt (3-1). Ezzel tényleg eldőlt a meccs.

Bírálat és dicséret

A mérkőzés után érdekes módon Louis van Gaal, a hollandok kapitánya beszélt hibákról, amerikai oldalról  Gregg Berhalter a kiesés dacára dicsérte a csapatát

Louis van Gaal (Hollandia): Még nem vagyunk elég jók labdabirtoklásban. Amikor az ellenfélnél van a labda, mindent jól csinálunk. De túl sok a felesleges labdavesztésünk. Ennek sokkal jobbnak kellene lennie. Különben nem leszünk világbajnokok. Márpedig ezt szeretnénk, nem?

Gregg Berhalter (USA): Nehéz kezelni ezt a helyzetet, nagyon jó srácokból áll a csapatom, de ma kicsit kevesek voltunk... Bár nem a küzdőszellem hiánya miatt, mindent beletettek a fiúk a mai meccsbe. Nagyon büszke vagyok rájuk, de keserű csalódottság lett úrrá rajtam.

Elsőként tehát Hollandia jutott be a legjobb nyolc közé a katari vb-n. Szombat este Argentína követheti, ha a papírformát érvényesítve legyőzi Ausztráliát.

Nyolcaddöntő:
Hollandia–Egyesült Államok 3-1 (2-0)
al-Rajjan (Halifa Stadion), 44 846 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil)
Gólszerzők: Depay (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), illetve Wright (76.)

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A második gól szerzőjét, Daley Blindet ünneplik a hollandok (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.