A foci-vb felszínre hozta a titkot: Messi majdnem ausztrál lett

Azt gondolhatnánk, hogy Lionel Messi élete nyitott könyv, mindent tudunk róla. A katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének szombat esti Argentína–Ausztrália összecsapása különös titkot hozott felszínre: kevésen múlott, hogy a hétszeres aranylabdás nem ausztrálként látta meg a napvilágot. A kenguruk abban bíznak, hogy Messiből az argentinoknak is csupán egy van… Az argentin zseni, a PSG klasszisa pályafutása 1000. mérkőzése előtt áll.

2022. 12. 03. 11:41
null
Argentina's forward #10 Lionel Messi is seen during the Qatar 2022 World Cup Group C football match between Argentina and Mexico at the Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on November 26, 2022. (Photo by Alfredo ESTRELLA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt gondolhatnánk, mindent tudunk életéről. Még a gyerekkoráról is. Közismert, hogy a családja nem dúskált a javakban, az édesapja éppen azért fogadta el a Carles Rexach közbenjárására a Barcelona ajánlatát a fia tizenegy éves korában, mert a katalán klub vállalta a növekedési hormon hiányban szenvedő fia gyógykezelésének havi 900 dolláros költségét.

Azt azonban eddig titok övezte, hogy Messi kis híján ausztrál állampolgárként látta meg a napvilágot. Persze emögött is anyagi nehézségek álltak.

Az elveszített Falkland-szigeteki háború miatt 1982-ben megbukott a katonai diktatúra, Argentínában 1983-ban visszaállították a demokráciát. Ám ezzel párhuzamosan az ország elhúzódó gazdasági válságba került, emberek milliói vesztették el az állásukat és nyomorogtak. Közéjük tartozott Jorge Messi, az ifjú családapa, akinek akkor már két fia volt, Matias és Rodrigo.

Guillem Balague, Messi életrajzírója tárta fel, hogy Jorge Messi a nyolcvanas évek közepén komolyan fontolgatta, hogy a családjával együtt Ausztráliába emigrál. Ha így tesz, a harmadik fia, Lionel Messi már az ötödik kontinensen látja meg a napvilágot. S ki tudja, szombat este talán éppen Ausztrália válogatottját erősíti Argentína ellen.

Jorge Messi végül mégsem szánta rá magát a döntésre, így Lionel Messi Argentínában, Rosarióban született. Néhány év múlva pedig kiderült, hogy a családfő jó döntést hozott. Az argentin futballkultúrát nem lehet összevetni az ausztrállal, Ausztráliában talán nem derült volna ki, hogy Leo istenáldotta tehetség.

Messi az ezredik mérkőzése előtt áll

Lionel Messi azért is központi figura az Argentína–Ausztrália találkozó előtt, mert az ezredik hivatalos mérkőzésére készül.

Messi a Barcelona színeiben 778, a Paris Saint-Germainnel 53 meccset játszott, az argentin válogatottban pedig ez lesz a 169. fellépése.

– Valószínűleg a valaha volt legjobb labdarúgó ellen játszunk szombat este. Szerencsére Argentínát nem tizenegy Messi alkotja, Messiből nekik is csak egy van – jegyezte meg szellemesen Milos Degenek, az ausztrál válogatott hátvédje. – Igaz, így is mind a tizenegy argentin játékos világsztár.

mellett Lionel Messi a világbajnokság másik nagy, kiemelkedő egyénisége. Nagyon tiszteljük, ám szombat este ő is csak egy lesz a pályára lépő játékosok közül. Nagyon élesnek kell lennünk, figyelnünk kell rá, egy ember nem tudja őt megállítani – tette hozzá Harry Souttar.

Messi lendületben Fotó: AFP

Feszes menetrend, csak két nap pihenő

A foci-vb második nyolcaddöntője előtt az ausztrálokat elsősorban az foglalkoztatja, hogy a nagyon feszes menetrend miatt csupán két napjuk volt felkészülni az argentinok ellen.

– Nem vagyunk robotok, nekünk is jár pihenő. Embertelen a tempó, három kemény csoportmeccs után csupán két napunk maradt ráhangolódni az Argentína elleni mérkőzésre – fakadt ki Milos Degenek.

Lionel Scaloni, Argentína szövetségi kapitánya azzal vágott vissza, az ausztrálok csak ne panaszkodjanak, hiszen ők szerdán (közép-európai idő szerint) délután négytől játszottak Dániával, míg az ő csapata mérkőzése este nyolckor kezdődött Lengyelország ellen, tehát az ausztrálok többet pihenhettek.

– Hajnali négykor kerültünk ágyba, és két nap múlva újabb meccs következik. Megszakadunk, hogy versenyben maradjunk, nagyon kemény a világbajnokság. De hát ilyen a futball – jegyezte meg Scaloni. Majd igyekezett cáfolni azt a véleményt, hogy Argentínának könnyű dolga lesz Ausztrália ellen.

– A riválisunk nagyon kemény. Téved, aki azt gondolja, hogy Ausztrália ellen könnyű összecsapás vár ránk – jelentette ki a kapitányi tisztséget 2018 óta betöltő szakember. – Alkalmazkodnunk kell az ausztrálok játékstílusához, különösen védekezésben. Az ellenfelünknek megvannak a maga támadási sémái, amelyeken nem fog változtatni. Az utolsó csepp vérünket a pályán kell hagynunk ezen a mérkőzésen is. 

Graham Arnold, az ausztrálok kapitánya nem kívánt belehelyezkedni az esélytelenség kényelmes és megtévesztő szerepébe.

– Nem vagyok tiszteletlen Argentínával szemben, de ez a meccs is tizenegy a tizenegy ellen. Ez is nagy csata, meg kell küzdenünk az ellenfelünkkel. A játékosaim jó fizikai állapotban vannak, mentálisan nagyon erősek, tele vannak energiával. Kimegyünk a pályára, harcolunk, és meglátjuk, mire megyünk – nyilatkozta eltökélten.

Nyolcaddöntők: Argentína–Ausztrália 16.00

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Szinte minden Lionel Messiről szól a foci-vb-n (Fotó: AFP)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.