Az amerikaiak fellélegeztek, a hollandok csak bemelegítettek

A csoportkörnek vége, de nincs megállás: Katarban szombaton már két nyolcaddöntővel elkezdődik a kieséses szakasz. Az idei futball-vb első nyolcaddöntőjében Hollandia és az Egyesült Államok csap össze.

Magyar Nemzet
2022. 12. 03. 9:39
Louis van Gaal
ar-Rajján, 2022. november 25. Louis van Gaal holland szövetségi kapitány a katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia-Ecuador mérkõzés kezdetén az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 25-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken még csoportbeli drámák jutottak a labdarúgás rajongóinak a 2022-es világbajnokságon, szombaton már két nyolcaddöntővel az egyenes kieséses szakasz veszi kezdetét Katarban. A vb második fázisát a holland és az amerikai válogatott összecsapása nyitja, a két csapat korábban még nem vívott tétmeccset egymás ellen.

A hollandok eddig adósak maradtak a szemkápráztató játékkal, viszont Louis van Gaal emiatt nem aggódik. A szövetségi kapitány szerint a csoportkörben csak a továbbjutás kiharcolása volt a lényeg.

– Több játékosunk erőnléti problémákkal küzdött a torna elején. Memphis Depay, Matthijs de Ligt és Marten de Roon sem állt készen arra, hogy teljes meccset játsszon, őket is fel kellett építeni a csoportkör során. Mindezt figyelembe véve nagyszerűen alakult számunkra az első fázis – szögezte le Van Gaal.

A holland válogatott játékosai közül többen megfázással küzdenek, de a kapitány úgy számol, hogy emiatt egyik labdarúgója játékáról sem kell lemondania a nyolcaddöntőben.

Hollandia esélyesként készül az amerikaiak ellen, viszont óvatosságra intheti őket, hogy az Egyesült Államok eddig egyetlen gólt kapott csak Katarban, azt is tizenegyesből.

– Nagyon dinamikus és erős válogatott az amerikaiaké, amely önbizalommal játszik, és mindent megtesz a győzelemért – jellemezte az ellenfelet Van Gaal.

A hollandok sztárja eddig Cody Gakpo volt, a PSV támadója mindhárom meccsén betalált, és ötödmagával vezeti a vb góllövőlistáját.

Gakpo egymaga több gólt lőtt eddig a katari vb-n, mint a teljes amerikai válogatott, ráadásul a Team USA a két gólszerzője közül is aggódhatott az egyikért.

Christian Pulisic önfeláldozó győztes gólt szerzett Irán ellen, utána viszont le kellett cserélni. Az amerikaiak azonban fellélegezhetnek, a Chelsea támadója játszhat Hollandia ellen.

Közös a két válogatottban, hogy eddig még egyetlen percig sem voltak hátrányban a katari vb-meccseiken. Ha ez nem változik a nyolcaddöntőben sem, akkor az Egyesült Államok elveszít egy különös rekordot.

A szétlövés 1978-as bevezetése óta az amerikaiak játszották a legtöbb, öt meccset a vb-k kieséses szakaszában anélkül, hogy bármelyik tizenegyespárbajba torkollott volna.

Labdarúgó világbajnokság, nyolcaddöntő

Hollandia–Egyesült Államok 16.00 (tv.: M4 Sport)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Louis van Gaal elégedett azzal, amit eddig látott a csapatától (Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.