Feszült futball a politika árnyékában: Irán nem bírt az amerikaiakkal

A politikai színezetű, feszült hangulatú mérkőzésen az Egyesült Államok 1-0-ra legyőzte, így megelőzte a B csoportban a játéknap előtt második helyen álló Iránt. Anglia simán, 3-0-ra nyert Wales ellen, megnyerte a B csoportot, Szenegállal játszhat majd a nyolcaddöntőben. Az Egyesült Államok ellenfele pedig az A csoport győztese, Hollandia lesz a legjobb tizenhat között.

Magyar Nemzet
2022. 11. 29. 22:07
null
FBL-WC-2022-MATCH34-IRI-USA Fotó: ODD ANDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A B csoport harmadik fordulója előtt még mindhárom csapatnak volt esélye a továbbjutásra. Anglia az eddig megszerzett négy pontjával volt a leginkább kedvező helyzetben. A záró kör előtt a csoport második helyén álló Irán több esetben is kiharcolhatta volna a továbbjutást. Ha legyőzi az Egyesült Államokat, illetve döntetlen esetén akkor lépett volna a nyolcaddöntőbe, ha a másik mérkőzésen Wales nem győzi le Angliát, vagy Wales hatalmas gólkülönbséggel győzi le az angolokat, és akkor az angol, iráni összevetésben a gólkülönbség nem az európai csapatnak kedvezett volna. 

Még az Egyesült Államok csapata is reménykedhetett a továbbjutásban, erre akkor lett volna meg az esélye, ha nyert volna Irán ellen.

Ahogy az várható volt, a győzelmi kényszerben játszó Egyesült Államok kezdett aktívan Irán ellen, az esp helyzetre a 9. percig kellett várni, ekkor Musah bombázott fölé 16 méterről egy kipattanó labdát. Majd Pulisic is próbálkozott, de az iráni kapus ölében landolt a lövése. 

Az első 25 percben egyik pályán sem esett gól. A négy kulcsembere, Mount, Saka, Sterling és Trippier nélkül felálló angol válogatott kezdeményezett Wales ellen, de a vezetést a meccs korai szakaszában nem tudta megszerezni.

Foden a második félidő elején szerzett gólt Wales ellen        Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/Europress/AFP

A másik pályán Taremi volt az egyetlen iráni bizodalom, de állandósuló amerikai fölényt láthattak a nézők, és a 31. percben egy Weah-lövést ígéretes helyről, de a libériai aranylabdás, George Weah fia nem találta el a kaput. A 38. percben megtört a jég: a Milan jobbhátvédje, Sergino Dest kapott remek labdát a szélen, egyből középre fejelt, a menetrendszerűen érkező Pulisic közelről a hálóba sodorta a labdát. Megszerezte a vezetést, és az abban a pillanatban a továbbjutást jelentő gólt az Egyesült Államok csapata.

Sőt, a 46. percben Weah ugrott ki a leshatáron vagy még azon is túl, és helyezett az iráni kapuba. A játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Más már nem történt az első félidőben, az Egyesült Államokat 45 perc választotta el ekkor a továbbjutástól. A másik stadionban egy félidő alatt nem esett gól.

A folytatásban pont fordítva történt: Anglia két percen belül szerzett két góljával gyorsan lerendezte a Wales elleni meccset: az 50. percben Markus Rashford, majd Phil Foden volt eredményes.

 Az amerikai válogatott a szünetben lecserélt gólszerző, Pulisic nélkül folytatta a játékot az egyre többször kimerészkedő, kockáztató Irán ellen. A 65. percben hatalmas egyenlítési esélyt packázott el Irán: a csereként beállt Goddosz lőtt fölél szemben a kapuval. Közben a másik pályán Anglia és Rashford újabb gólt ért el. Közben a FIFA vb-csatornája a Twitteren szavazást indított arról, hogy vajon Rashford kezdő legyen-e az angol válogatott következő mérkőzésén.

A másik helyszínen Musah, a születésnapos amerikai középpályás kapu közeli szabadrúgása hordozott magában veszélyt bő 20 perccel a meccs vége előtt, de a lövés nem találta el az iráni kaput. Szűk tíz perccel a vége előtt kezdett nyomasztóvá kezdett válni az irániak labdabirtoklási fölénye, de ez komoly helyzetekkel nem párosult. Közben lefújták a másik meccset, Anglia 3-0-ra nyert, és csoportelsőként jutott tovább. 

Irán a kilenc perc hosszabbításban bízhatott, és meg is jött a helyzet: Dzsaali küzdött ki egy szabadrúgást a bal oldalon, a beívelés után Puraligandzsi előrevetődve fejelt a kapu mellé. A 98.pecben Taremi tűnt el yganús körülmények között a 16-oson belül, a játékvezető nem ítélt 11-est. Gól nem született. Az Egyesült Államok legyőzte, és ennek köszönhetően megelőzte a csoportban Iránt, így Anglia mögött csoportmásodikként továbbjutott. 

B csoport, 3. forduló:
Egyesült Államok–Irán 1-0  (1-0), al-Tumama Stadion, gólszerzők: Pulisic (38.)  

Anglia–Wales 3-0 (0-0). Ahmed bin Ali Stadion, gólszerzők: Rashford (50., 68.), Foden (52.).

A csoport végeredménye:
1. Anglia                            3  2  1  –  9-2  7
2. Egyesült Államok       3  1  2  –  2-1  5
3. Irán                               3  1  –  2  4-7  3
4. Wales                            3  –  1  3  1-6  1

A csoportelső Anglia Szenegál, a második helyen továbbjutó Egyesült Államok Hollandia ellen játszik a legjobb 16 között.    

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Pulisic góljával vezetett az amerikai válogatott Irán ellen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.