Hiába az Aranylabdás apuka fia, egyszer csak megérkezett Gareth Bale

Az amerikai Timothy Weah az első vb-n gólt szerző labdarúgó, akinek az édesapja korábban – 1995-ben – Aranylabdát nyert. Az Egyesült Államok válogatottjának szélsője Wales ellen lőtt látványos, szép gólt a labdarúgó-világbajnokság B csoportjában, de ez nem jelentett győzelmet. A hajrában az addig észrevétlen Gareth Bale kiharcolt, majd értékesített egy tizenegyest, így 1-1-re végződött a két csapat mérkőzése.

Magyar Nemzet
2022. 11. 21. 22:04
FIFA World Cup 2022 - Group B USA vs Wales
epa10318918 Timothy Weah (R) of the USA celebrates with teammate Antonee Robinson after scoring the opening goal during the FIFA World Cup 2022 group B soccer match between the USA and Wales at Ahmad bin Ali Stadium in Doha, Qatar, 21 November 2022. EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wales először és az idei részvétele előtt legutóbb 64 éve játszott világbajnokságon, és az eddigi utolsó játékos pedig Pelé volt, aki gólt szerzett a szigetországiak ellen 1958-ban Svédországban. Az Egyesült Államok válogatottja nyolc év szünet után tért vissza a labdarúgás nagyszínpadára, a 2018-as oroszországi vb-re csodák csodájára nem jutott ki. Katarba új kapitánnyal a korábbi válogatott labdarúgó, Gregg Berhalter irányításával indult az USA csapata.

Ma az angolok az Irán elleni gólzáporos meccsen mutatkoztak be a B csoportban, a Wales–Egyesült Államok mérkőzés győztese hatalmas lépést tett a továbbjutás felé. A tét az amerikaiakat dobta fel, Berhalter csapata a Chelsea BL-győztes szélsője, Christian Pulisic vezetésével magasan letámadta a walesi csapatot. Még Gareth Bale is visszatért a saját térfelére, mert sokszor bizony még a labdakihozatalt is Wales nehezére esett.

Sargent a kapufát találta el (Fotó: AFP)

Az amerikaiak látványos igyekezete helyzetekben is megmutatkozott: előbb a libériai aranylabdás, Geroge Weah fia, a Lille szélsője, Timothy Weah középre tett labdájába tette bele a lábát szerencsétlenül Rodon, a labda a meglepett walesi kapus testére pattant, de komolyabb veszély ebből nem alakult. Másból igen: a Juventus amerikai középpályása, Weston McKennie balról ballal középre adott, Sargent kissé balról, három méterről a bal oldali kapufára fejeli a labdát.

Ez után érthetetlen módon a túlzott keménység került előtérbe, McKennie és a Milan védője, Sergino Dest is besárgult. Éledezett Wales, de ez csak arra volt elég, hogy a labdabirtoklásban felzárkózzon az ellenfeléhez. Ampadu lövésén kívül mást nem tudott felmutatni. Bő tíz perccel a félidő vége előtt – az addig látottak alapján teljesen megérdemelten – az Egyesült Államok megszerezte a vezetést. Pulisic ugratta ki a remek ütemben beinduló Weah-t, aki nagyon elegánsa, külsővel helyezett Wales kapujába.

USA v Wales: Group B - FIFA World Cup Qatar 2022
Weah gyönyörű gólt szerzett (Fotó: NurPhoto via AFP)

1-0-s amerikai előnnyel mentek szünetre a csapatok, de előtte még több sárga lapot is felmutatott Abdulrahman al-Dzsasszim játékvezető, többek között a nagyon igyekvő, de kicsit görcsösen futballozó Gareth Bale-nek.

 Bale szerelését szabálytalannak látta a játékvezető (Fotó: AFP)

A folytatásra Wales kockáztatott: Robert Page szövetségi kapitány beküldte Kieffer Moore-t, a klasszikus ék a szélsőt, Jamest váltotta. Teljesen más felfogásban jött ki a folytatásara a hátrányban levő Wales, megmutatta, hogy nem esik nehezére a letámadás az ellenfél térfelén. És képes volt folyamatosan nyomás alatt tartani az ellenfél kapuját.

A 64. percben alakította ki a legnagyobb helyzetét Wales: az első kaput eltaláló kísérlete után Turner amerikai kapus védte hatalmas bravúrral Mepham Davies fejesét.

A szöglet után Davies fejelt fölé. Bő húsz perccel a meccs vége előtt enyhült a walesi fölény, Pulisic gyorsaságával nem tudott mit kezdeni az európai válogatott, amelynek első számú sztárja, Gareth Bale támadásban észrevétlen maradt. Egészen a nyolcvanadik percig: ekkor okosan fedezte a labdát a 16-oson belül, az amerikai védő, Walker Zimmerman fellökte őt. Egyértelmű tizenegyes: a sértett nagyon magabiztosan bombázott a bal felső sarokba. 1-1.

Bale villanása egy pontot hozott Walesnek (Fotó: Europress/AFP/Nicolas Tucat)

A hajrában felváltva forogtak veszélyben a kapuk, Moore sarokkal indította Johnsont, aki kisodródott helyzetben az amerikai kapusba lőtt. Pulisic beadásait hatástalanították a walesi védők. Az eredmény már nem változott. Az Egyesült Államok válogatottja hatalmas esélyt hagyott kihasználatlanul, Walker Zimmerman egyéni hibája és Bale rutinja kellett a végén Wales egyenlítő góljához. 

Világbajnokság, csoportkör, 1. forduló, B csoport: Egyesült Államok–Wales 1-1 (1-0), gólszerző: Weah (35.), illetve Bale (81., 11-esből). Korábban játszották: Anglia–Irán 6-2. 

Borítókép: Timothy Weah az első vb-gólszerző, akinek az édesapja aranylabdás játékos volt (Fotó: AFP)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.