Suárez: „A FIFA mindig Uruguay ellen van”

Uruguay utolsó csoportmeccsén ugyan 2-0-ra legyőzte Ghánát, de így sem jutott a katari futball-vb nyolcaddöntőjébe. Luis Suárez a lefújás után a kispadon zokogott, amíg néhány társa a játékvezetőn próbált elégtételt venni, nyilatkozataiban viszont már a támadó sem finomkodott.

2022. 12. 03. 8:54
Fernando Muslera Edinson Cavani Daniel Siebert Uruguay játékvezető
Fernando Muslera Edinson Cavani Daniel Siebert Uruguay játékvezető Ghána Katar futball-vb 2022 Fotó: AFP via Getty Images/KHALED DESOUKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luis Suárez és Edinson Cavani is negyedik, minden bizonnyal utolsó világbajnokságán vett részt Katarban. Uruguay két klasszis támadója már egyaránt túl van pályafutása csúcsán, de egy utolsó hajrára még megpróbálták összeszedni magukat a nemzeti csapattal, amellyel első három szereplésük alkalmával mindig bejutottak a futball-vb kieséses szakaszába. Katarban viszont Uruguay elbukott, a csapat tagjai pedig alapos szitokáradattal hagyták el a világbajnokság helyszínét.

Luis Suárez Diego Godín Uruguay könnyek
Luis Suárez megkönnyezte a búcsút (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Uruguay nehéz helyzetbe kerülhetett volna Ghána ellen, amikor videózás után az afrikai válogatott tizenegyest kapott. André Ayew lövését azonban Sergio Rochet hárította, amit a Real Madrid játékosa, Federico Valverde a játékvezető arcába üvöltve ünnepelt meg.

Uruguay ezután Giorgian de Arrascaeta két találatával 2-0-s előnybe került, és úgy tűnt, jó úton halad a nyolcaddöntő felé. A másik pályán azonban Dél-Korea a hosszabbítás perceiben megszerezte a győztes gólt Portugália ellen, így az uruguayiaknak még egy gólra szükségük lett volna.

Nem jártak sikerrel, a második félidőben pedig két büntetőt is számonkértek Daniel Siebert játékvezetőn. Az első esetben a VAR-szobából rá is szóltak a német játékvezető fülére, de ő a videófelvételek alapján is kitartott eredeti döntése mellett, a második alkalommal a VAR kezelői sem érezték úgy, hogy érdemes lenne Siebertet a képernyőhöz küldeni.

S amíg Suárez a kispadon zokogott a lefújás után, további rutinos játékosok, Cavani, Diego Godín és a cserekapus Fernando Muslera vezetésével szinte belökdösték a játékvezetőt az öltözőfolyosóra. Cavani később a VAR-monitoron is levezette a feszültségét. Ekkora pofont még nem kapott a rendszer.

Suárez és Alonso sem óvatoskodott

Szóban már a korábbi balhéiról is ismert Suárez sem fogta vissza magát.

A FIFA mindig Uruguay ellen van

– állította a támadó, aki nem csak a két tizenegyesgyanús helyzetre utalt. – A meccs után meg akartam ölelni a családomat, de a FIFA emberei megakadályozták, bezzeg az egyik francia játékos gyereke vele ülhetett a kispadon.

Az uruguayi szövetségi kapitány, Diego Alonso nem a Ghána elleni ítéleteket vette elő, hanem azt a tizenegyest, amelyet a portugálok javára ítéltek meg csapata ellen. Ha akkor csak egy góllal kapott volna ki Uruguay, a gólkülönbség már a dél-amerikaiak javára döntött volna Dél-Koreával szemben.

– A FIFA is megmondta nekünk, hogy azért nem járt volna büntető, mégis amiatt az ítélet miatt estünk ki – állította Alonso. – A csapat mindent megtett a továbbjutásért, rossz szájízzel távozunk.

A szakember azt sem hallgatta el teljesen, hogy Uruguay magát is okolhatja sorsáért.

– Szerettem volna a korábbi két meccsen is ezt az arcát látni a csapatnak, amit Ghána ellen, de így alakult. De a játékosaimnak nem tudok szemrehányást tenni, mindenki látta, mi történt az előző meccsen.

Távozik a ghánai kapitány

Otto Addo nem folytatja a kiesés után a ghánai válogatott élén. A szakember leszögezte, már a világbajnokság előtt döntést hozott, mert családjával szülőföldjén, Németországban képzeli el a jövőjét. Addo egyúttal kérte a szurkolókat, hogy ne nehezteljenek Ayew-ra a kihagyott tizenegyese miatt.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A cserekapusnak, Fernando Muslerának ennyi jutott negyedik világbajnokságán: leüvölthette a játékvezetők fejét (AFP via Getty Images/Khaled Desouki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.