Deschamps szupercserével lépett egyet Pelé csúcsa felé

Franciaország és Argentína játssza az idei labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Mindkét ország harmadszor ülhet fel a futballvilág trónjára, s a franciák ismét Didier Deschamps főszereplésével tehetik meg mindezt, aki először csapatkapitányként, másodszor pedig szövetségi kapitányként ünnepelhetett.

Magyar Nemzet
2022. 12. 14. 23:08
Didier Deschamps francia ünnep
al-Hor, 2022. december 14. Didier Deschamps francia szövetségi kapitány (k) ünnepel a válogatott tagjaival, miután 2-0-ra gyõztek a katari labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Marokkó elõdöntõ mérkõzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 14-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Didier Deschamps tud valamit. A francia szakember szövetségi kapitányként egy Európa-bajnokságon, majd két világbajnokságon vezette döntőbe hazája válogatottját, csak a tavaly Eb-nyolcaddöntő lóg ki a sorból. A 2018-as világbajnoki cím mellé egy Nemzetek Ligája-trófeát is megszerzett Deschamps, de annál sokkal többet érne, ha Katarban szövetségi kapitányként vb-címet védene.

Randal Kolo Muani Didier Deschamps szupercsere francia
Deschamps szupercseréje, Randal Kolo Muani eldönti az elődöntőt (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A Marokkó elleni elődöntőben is kiváló húzásai voltak Deschamps-nak, aki a második félidőben jól reagált az ellenfél erős kezdésére. helyett Marcus Thuramot (1998-as világbajnok csapattársa, Lilian Thuram fiát) küldte be, a szerkezetváltás lassította az ellenfelet. Majd jött a még látványosabb eredménnyel járó csere: Dembélé helyére érkezett Randal Kolo Muani, aki negyvenhárom másodperccel később gólt lőtt, eldöntve azzal az elődöntő sorsát.

– Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy ismét vb-döntőre készülhetünk. Most kicsit ünnepelhetünk, de aztán még egyszer mindent beleadunk, hogy meglegyen a címvédés – hangzottak a lefújás után a kapitány örömszavai.

Deschamps a csúcsra tör

Játékosként továbbra is a nagy Pelé az egyetlen, aki háromszor nyert világbajnokságot, de rajta kívül három arannyal büszkélkedhet Mário Zagallo is, aki 1958-ban és 1962-ben még Pelé csapattársa, 1970-ben már a szövetségi kapitánya volt.

Zagallónak 1998-ban meglehetett volna a negyedik vb-arany is, ám a fináléban éppen Didier Deschamps és Franciaország állította meg Brazíliát, a Kékek hazai pályán első vb-címüket szerezték. Deschamps a franciák második sikeréből 2018-ban már szövetségi kapitányként vette ki a részét, vasárnap pedig csatlakozhat a két brazil legendához, de olyan leosztásban, ahogyan még senki nem jutott el három vb-címig.

Eddig mindössze egyetlen szakvezető, Vittorio Pozzo tudott két aranyérmet szerezni, aki 1934 után 1938-ban is győzelemre vezette Olaszországot. Pozzónak azonban értelemszerűen arra nem volt esélye, hogy játékosként is elnyerje a vb-trófeát.

Deschamps és Zagallo mellett még a német Franz Beckenbauer mondhatja el magáról, aki játékosként és edzőként is nyert aranyat.

Persze Deschamps és Franciaország harmadik sikeréhez még Lionel Messinek is lesz egy-két szava.

Labdarúgó-világbajnokság, döntő

Argentína–Franciaország (vasárnap, 16.00, tv.: M4 Sport)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Didier Deschamps (középen) játékosai körében ünnepel (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.