Neymar visszatért, a brazilok focisulit rendeztek Dél-Korea ellen

A világbajnokság csoportkörében három gólt szerzett brazil labdarúgó-válogatott egy félidő alatt négyet lőtt Dél-Koreának, és 4-1-re győzött. A sérüléséből visszatérő Neymar egy gólra megközelítette Pelé rekordját a brazil válogatottban. Az ötszörös világbajnok majd Horvátország ellen játszik az elődöntőbe jutásért.

2022. 12. 05. 22:01
NEYMAR
Doha, 2022. december 5. A brazil Neymar játékostársaival, miután 11-esbõl berúgta csapata második gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Brazília-Dél-Korea mérkõzésen a dohai 974 Stadionban 2022. december 5-én. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: Rungrodzs Jongrit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G csoportot megnyerő Brazília ellenfele a H csoport második helyén végzett Dél-Korea volt a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. Az ötszörös világbajnok csapatba visszatért a Szerbia elleni első csoportmeccsen megsérült, azóta nem szerepeltetett Neymar.  

Gyakorlatilag teljes sorcsere történt a brazil válogatottnál a Kamerun elleni tété nélkülivé zsugorodott vesztes mérkőzéshez képest. Tite szövetségi kapitány alaposan felforgatta a kezdő tizenegyét, Vinícius és mellett további kulcsemberek tértek vissza, és ez hamar meglátszott Brazília teljesítményén. A Real Madrid Bajnokok Ligája-döntőn is gólt szerző csatára, Vinícius szerezte meg a meccs első gólját. Raphinha húzta meg a jobb oldalon, a hosszú oldalra átpasszolt labdája üresen találta meg a Real sztárját, akinek arra is volt ideje, hogy átvegye a labdát, majd rendkívül okosan, a dél-koreai védők mozgásával ellentétes irányba lőtt, emelt a kapuba Vinícius.

Négy perc múlva jött a második brazil gól: bokáját koccantotta össze az egyik elbambuló dél-koreai védő, Turpin játékvezető nem várt a VAR-ra, azonnal a tizenegyespontra mutatott. A letett labda mögé Neymar állt, a PSG csatára a gólvonalon topogó kapust becsapva lezseren passzolt a kapuba, 2-0. Neymar sorozatban a harmadik vébéjén szerzett gólt. Ezzel Neymar egy gólra megközelítette Pelét a válogatott gólok tekintetében.

Erős negyedóra után látványos szamba:

Hvang Hi Csan bal felső sarok felé kanyarodó, csapódó lövésével jelezte Dél-Korea, hogy visszajött a meccsbe: a valóban szép lövést Allison tornázta fölé. Szűk fél óra után látványos focisuliba kezdett Brazília, két csodaszép góllal tette még egyértelműbbé a meccset. A 29. percben Richarlison a fején táncoltatta meg a labdát, majd Paquetához passzolt, majd a hirtelen a támadó harmadban feltűnt Thiago Silvához került a labda, aki a közben a 16-oson belülre érkező Richarlisonhoz passzolt, a Tottenham csatára laposan a kapuba lőtt. A 37. percben jött az újabb gól, az sem volt csúnya: Vinícius emelt az érkező Paqueta elé a 16-oson belül, az érkező középpályás nem várta meg, amíg lepattant a labda, egyből laposan belőtte az újabb brazil gólt. 

Richarlison bolondot csinált a koreai védőkből. Fotó: Europress/AFP/Kirill Kudryavtsev

A félidő hajrájában könnyedén szerezhetett volna újabb gólokat a selecao, de a játékosok elszórakozták a helyzeteket. Ez is belefért 4-0-nál. Több gól már nem született a szünet előtt. 

A folytatás brazil helyzettel kezdődött, majd Szon 13 méterről leadott lövését védte bravúrral Allison. A dél-koreai válogatott igyekezett, a brazil könnyedén focizgatott, elszórakozott egy-két ziccert. Könnyedén lehetett volna 5-6 gólos a különbség. Raphinha rengeteg helyzetet elrontott, ő egymaga könnyedén mesterhármast szerezhetett volna. De Allisonnak is akadt dolga a második félidőben, a Liverpool kapusa többször is ziccert védett. 

Tite lehozta a sárga lapos Eder Militaót, majd Viníciust és Danilót is. A meccs lassan unalomba fulladt, de negyedórával a vége előtt Paik Szung Ho egy középre kifejelt labdát 21 méterről a kapuba bombázott. A labda megpattant Casemirón, és a tehetetlen Allison mellett vágódott a sarokba. Dél-Korea szépített. 

A szépítő gólra cserékkel válaszolt Brazília: Neymar és a kapus, Allison is pihenőt kapott, jött és Weverton, az eredmény már nem változott. Brazília nagyon simán, 4-1-re győzött.

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő: Brazília–Dél Korea 4-1 (4-0), gólszerzők: Vinícius (7.), Neymar (11-esből), Richarlison (29.), Paqueta (36.), illetve Paik Szung Ho (76.). Brazília ellenfele Horvátország lesz a legjobb négy közé jutásért.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Neymarral gáláztak a brazilok (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.