Orbán Viktor elmagyarázta, miért nem jött be a tippje

Orbán Viktor vasárnap a helyszínen tekintette meg a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjét, amely során Argentína büntetőpárbaj végén legyűrte Franciaországot. A magyar miniszterelnök a mérkőzést követően a Facebookon gratulált a győztes válogatott csapatkapitányának, Lionel Messinek, majd egy interjúban is őt méltatta, valamint elmondta a véleményét a magyar és a szerb válogatottról is. Szomszédainkat a torna előtt a végső győzelemre is esélyes csapatnak kiáltotta ki, de Szerbia végül már a csoportkörben elvérzett.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 12. 19. 22:11
FIFA World Cup 2022 - Semi Final Argentina vs Croatia Orbán Viktor
epa10363898 Prime Minister of Hungary Viktor Orban speaks with FIFA President Gianni Infantino (R) ahead of the FIFA World Cup 2022 semi final between Argentina and Croatia at Lusail Stadium in Lusail, Qatar, 13 December 2022. EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentína vasárnap fennállása során harmadszor ült fel a futballvilág trónjára, miután büntetőpárbajt követően legyőzte a címvédő Franciaországot. A világbajnokság döntőjét Orbán Viktor kormányfő a helyszínen követte figyelemmel, majd a Facebookon gratulált a dél-amerikaiak hősének, Lionel Messinek, aki a mérkőzés során két gólt szerzett, és a párbaj során a maga tizenegyesét is értékesítette. A hétszeres aranylabdás szélső éremkollekciója immáron teljes, és Orbán Viktor szerint az is egyértelmű, hogy ő a legjobb futballista.

a legnagyobb, méghozzá szó szerint a legkisebb fiúból lett a legnagyobb hős. Ahogyan írva van: a legkisebb lesz a legnagyobb. Az utolsókból lesznek az elsők. Ennél tisztább keresztény történet aligha létezik. A döntőn láthattuk azt is, ki az új trónkövetelő, sőt a szemünk előtt zajlott le a generációváltás: Messi kétszer nyerte meg a meccset Argentínának, két gólt lőtt, kétszer hozta vissza a reményt Franciaországnak, és három gólt szerzett – mondta a miniszterelnök.

A Nemzeti Sport ezt követően egy korábbi kijelentésével szembesítette Orbán Viktort, aki a világbajnokság kezdete előtt úgy vélekedett, hogy a szerb válogatott lesz a világbajnok. Szomszédaink a végső siker helyett még a csoportkört sem élték túl. A kormányfő szerint a szerbek a gyenge lábakon álló védekezésük miatt nem jártak sikerrel a viadalon.

– Minden világbajnokságon van egy sötét ló, és azt hittem, hogy most a szerbek lesznek, de a marokkóiak lettek azok. A tévedés szakmai oka teljesen nyilvánvaló: nem gondoltam, hogy a szerbek védelme ennyire átjáróház. Hiába, ha az ember valaha csatár volt, a csatárokat nézi elsősorban. Némi szépségtapasz a sikertelen tippemen, hogy a torna egyik leginkább klasszikus mozdulattal elért gólja mégis csak Alekszandar Mitrovics Svájc elleni fejesgólja volt. Talán csak Mbappé döntőbeli lövése volt annál is klasszikusabb és tökéletesebb csatármegoldás, a második góljánál. De Mitrovics gólja azért jelzi, hogy a szerbeknek van közük ehhez a sportághoz, jó meccseket játszhatunk majd velük az Eb-selejtezőcsoportban – vélekedett Orbán Viktor, majd a múlt pénteken elhunyt legendás futballistáról, Szinisa Mihajlovicsról is megemlékezett: – Most fontosabb, hogy kinyilvánítsuk a részvétünket Szinisa Mihajlovics halála miatt. Magyarországon is rengeteg tisztelője van, magam is közéjük tartozom.

A miniszterelnök ezután végigtekintett a magyar labdarúgás elmúlt évtizedein. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a rendszerváltás után két évtizeden keresztül nehéz helyzetben volt a sportág, amely aztán 2010-ben indult újra fejlődésnek.

– A tragédia a rendszerváltással kezdődött, amikor a futball és a sport mögötti állami szerkezetek szétestek, és senki sem gondoskodott arról, hogy valami kerüljön a helyükre, így beleestünk a szakadékba. Minden sport összezuhant, de a futball szenvedte meg ezt a leginkább, mint a legköltségesebb, legnagyobb sportág. Mindenfajta zavaros évtizedek jöttek, mígnem 2010-ben megindultunk kifelé az erdőből. 2016-ra újra kint voltunk az Eb-n, 2020–-21-ben megint, közben fölverekedtük magunkat a Nemzetek Ligája A csoportjába, ott is tudtunk maradni, most ki kell jutni a következő Eb-re, és aztán jöhet a vb. Legalább húsz évig mentünk befelé az erdőbe. Húsz évig tart, míg kijövünk belőle – fogalmazott a kormányfő, aki szerint a magyar válogatott helyállt volna a 2022-es világbajnokságon, amennyiben kvalifikálja magát.

A teljes interjút a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Orbán Viktor (balra) és Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke (Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.