Schmidt Ádám szerint van esély a torna-vb megpályázására

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint van esély rá, hogy Magyarország megpályázza a torna-világbajnokság megrendezését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 25. 22:14
SCHMIDT Ádám
Budapest, 2022. december 22. Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár beszédet mond a Vasas megújult síházának ünnepélyes átadásán a Normafánál 2022. december 22-én. A terasszal együtt 400 négyzetméteres, kétszintes síház a klub északisízõi mellett a szabadidõ-sportolókat is szolgálni fogja. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M1 aktuális csatornának adott interjúban elhangzott, hogy Magyarország 2021-ben labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzéseknek, 2017-ben és 2022-ben vizes világbajnokságnak, idén januárban férfikézilabda Európa-bajnokságnak adott otthont, jövőre pedig Budapesten lesz az atlétikai világbajnokság.

Ennek kapcsán Schmidt Ádám közölte, nyilvánvaló, hogy a közeljövőben nagy, új világesemény idehozatalában nem gondolkodhatnak,

a torna-világbajnokság talán az egyetlen olyan, amivel „adósak” vagyunk, nem is tartom teljesen kizártnak, hogy ez a következő néhány évben megvalósuljon

– mondta.

Az első torna-vb 1903-ban Antwerpenben volt, jövőre is a belga város ad otthont az eseménynek, 2026-ban Rotterdam lesz a rendező, a 2025-ös házigazda azonban még nem ismert.

Igyekszünk minden olyan sporteseményt a lehető legmagasabb színvonalon lebonyolítani, amire a kormányzat támogatást ad, és a nemzetközi szövetség megbízza a honi szövetségen keresztül a magyar államot, hogy megrendezze. Nagyon jó hírünk van a világban e tekintetben, szívesen jönnek ide a nemzetközi szövetségek és bíznak bennünk

– vélekedett az államtitkár.

Hangsúlyozta, a korábban elnyert nagyobb rendezvényeket úgy akarják megvalósítani, hogy azok egy kicsit közelebb kerüljenek az emberekhez. Ez vonatkozik a budapesti atlétikai világbajnokságra is, amely az egész világon a legnagyobb sportesemény lesz 2023-ban.

Schmidt elismerte, nem véletlen, hogy a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét éppen a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án rendezik.

Az sem véletlen, hogy aznap lesz a kalapácsvetés fináléja. Nagyon bízunk benne, hogy Halász Bence esetleg döntőbe tud kerülni, és ott a lehető legsikeresebb eredményt produkálja. A tíz nap során minden délelőtti és délutáni program egy ünnep lesz, a sport királynőjének ünnepe

– tette hozzá.

A 2023. június 30-án lejáró engedélyű taoprogram jövőjének biztosítása kapcsán felidézte, hogy a látványcsapatsport-támogatási adóprogramot 2011-ben vezették be, amikor meglátása szerint hozzávetőlegesen 3200 olyan sportszervezet volt Magyarországon, amely a lét és a nemlét küszöbén állt.

Számukra életmentő volt ez a program. Ma az jelentene drámát, ha a program nem tudna folytatódni, mert akkor veszélybe kerülne a mindennapos működésük, és az a működési modell, amelyhez az elmúlt tizenegy évben hozzászoktak

– magyarázta.

Mint mondta, augusztus végén elkészült egy kormány-előterjesztés, amelyben a kormány támogatását kérték annak érdekében, hogy a program tovább folytatódhasson. A kormánydöntést követően tájékoztatták az Európai Uniót, hogy Magyarország folytatni kívánja ezt a programot. Hozzáfűzte, elvileg harmincnapos határidejük van, hogy érdemben válaszoljanak, vagy hiánypótlást kérjenek. Utóbbira még nem érkezett igény, ezért okkal vagyunk bizakodók, hogy ez a program folytatódhat – nyilatkozta az államtitkár.

Borítókép: Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.