Segítséget kaphatnak az MLSZ-től a nehéz helyzetben élő egykori sztárok

Hosszú évek óta égető gond, hogy több korábbi ünnepelt futballista megöregedve, önhibáján kívül kerül nehéz anyagi helyzetbe, és nincs, aki segíthetne rajtuk. Az MLSZ Focisegély Alapítványa egyszeri juttatásokkal tudja enyhíteni a gondokat, ám a szövetség most olyan támogatási programot dolgozott ki, amely révén az érintettek életük végéig kaphatnak segítséget.

2022. 12. 13. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve a Magyar Nemzet, az Origo és a Nemzeti Sport interjúsorozattal próbálta felhívni a figyelmet a nehéz sorsú korábbi válogatott labdarúgókra. Kiderült, olyan egykori futballisták élnek a létminimum határán, akiknek valamikor tízezrek tapsoltak a tömött stadionokban, és többnyire nem a saját hibájukból sodródtak rendkívül méltatlan helyzetbe.

Igaz, hogy 2011. március 25-e óta a Focisegély Alapítvány próbál enyhíteni a gondokon. A kurátorok olyan, egykori labdarúgók számára ítélnek meg egyszeri anyagi támogatást, akik szociális, egészségügyi vagy egyéb okok miatt rászorulnak a segítségre. A beérkező kérelmeket nagy körültekintéssel és empátiával bírálják el, fokozottan ügyelve arra, hogy az érintett egykori sportolók személyiségi jogai ne sérüljenek.

Sokan talán nem tudják, hogy az MLSZ  fegyelmi bizottsága által kiszabott büntetések az alapítvány számláját gazdagítják, tehát azok a pénzek jó célt szolgálnak. Ugyanakkor egyszeri segélyekről, néhány százezer forintról van szó, ami nyilván nagyon jól jön, de hosszú távon nem tudja orvosolni a bajokat.

Az MLSZ honlapján december 8-i dátummal megjelent határozat szerint a szövetség most szintet lépett, és hosszú távú megoldást dolgozott ki az érintetteknek. A támogatási program célja, hogy bizonyos feltételek megléte esetén rendszeres anyagi segítséget nyújtson nyugdíjaskorú, egykori válogatott férfi és női labdarúgók számára.

Ennek a lényege az, hogy minden olyan korábbi futballistának, aki legalább ötször volt magyar válogatott, Magyarországon él és betöltötte a nyugdíjkorhatárt, 2022 decemberétől élete végéig mérlegelés nélkül minden hónapban 100 ezer forint támogatást nyújt, illetve akinek a nyugdíja ezzel a 100 ezer forinttal sincs meg 200 ezer forint, annál felkerekíti azt, hogy elérje ezt az összeget.

Fontos kitétel itt az, hogy mérlegelés nélkül, tehát aki megfelel a feltételeknek, és igényt tart a támogatásra, azt ebben a kategóriában az MLSZ automatikusan megadja. Azok esetében, akik legalább 200 férfi vagy női élvonalbeli mérkőzésen pályára léptek, Magyarországon élnek, elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, és a nyugdíjuk nem éri el a 200 ezer forintot, az MLSZ kipótolja annyira az ehhez szükséggel összeggel, ám itt a szövetség a rászorultság alapján dönt a támogatásról.

Maga a részvétel egyébként nem automatikus, az érintettnek regisztrálnia kell rá, azaz be kell nyújtania egy kérelmet, igazolva azt, hogy minden feltételnek megfelel. A gond itt lehet, mert nagyon sokan szégyellnek kérni. Az MLSZ kezdeményezése pedig sokakon érdemben segíthet, és régóta égető gondra kínál megoldást.

Borítókép: Schumann Péter, az Újpest korábbi játékosa tolószékben tölti a napjait (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.