A koronavírus hihetetlen reakciót váltott ki az első vb-ellenfelünkből

Gyorsak, kellemetlen stílusban kézilabdáznak, de nincs mese, nyernünk kell ellenük az első meccsünkön a férfikézilabda vb-n. Dél-Korea erejét felmérni szinte lehetetlen, de ha a magyar válogatott hozza azt, amit tud, nem lehet gond az ázsiaiak elleni győzelem.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 14:09
28.12.2022 KRAKOW UL. LEMA 7 ( POLAND ) PILKA RECZNA ( HANDBALL ) MIEDZYPANSTWOWY TURNIEJ PILKI RECZNEJ ( INTERNATIONAL
28.12.2022 KRAKOW UL. LEMA 7 POLAND PILKA RECZNA HANDBALL MIEDZYPANSTWOWY TURNIEJ PILKI RECZNEJ INTERNATIONAL HANDBALL TOURNAMENT - 4NATIONS CUP MECZ BRAZYLIA - KOREA POLUDNIOWA GAME BRAZIL - SOUTH KOREA NZ RAUL NANTES CAMPOS PARK YOUNG JUN FOTO MICHAL STANCZYK / CYFRASPORT / NEWSPIX.PL --- Newspix.pl PUBLICATIONxNOTxINxPOL 20221228CSMS1036 Fotó: IMAGO/Newspix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvízműsorba is beillene a következő kérdés: melyik az a férfikézilabda-válogatott, amely a koronavírusjárvány miatt az előző vb-n fiatalabb játékosokat nevezett a csapatába? A dél-koreai válogatott a megfejtés, amely a 2021-es egyiptomi tornán egy 20,3 éves átlagéletkorú csapattal vett részt, mert az idősebb, rutinosabb játékosai megfertőződtek.

Dél-Korea idősebb férfiai visszatértek a 2020-as tokiói olimpiai kvalifikációs tornára, amelyet végül sikertelenül vívott meg a csapat 2021 áprilisában. A koronavírusjárvány később is felütötte a fejét a csapatnál: a vírus szövődményei miatt Dél-Korea kis híján lemaradt a szaúd-arábiai világbajnoki kvalifikációról: előbb elveszítette a Katar elleni meccset a legjobb négy közé jutásért, de legyőzte Irakot, és az ötödik, vb-kvalifikációt érő helyen végzett.

Az Irak elleni meccset megelőző napokban szó esett arról, hogy a fertőzött koreaiaknak lesz-e egyáltalán elég játékosuk a megméretéshez, de miután 15 kerettag megkapta a játékengedélyét, a győzelemmel bebiztosította a válogatott a 2023-as vb-részvételét.

Azóta a portugál Roland Freitas lett a férficsapat első nem koreai edzője. Miután 2022 májusában átvette a gyeplőt, tavaly nyáron portugáliai edzőtáborban dolgozott a válogatottal.

Miután a koreai liga december közepén befejeződött, Freitas Európába vitte a csapatát a felkészülésre, a felkészülési tornákon elért eredmények tiszteletet parancsolnak. Dél-Korea legyőzte Brazíliát, és csak szűken kapott ki a nála sokkal nagyobb játékerőt képviselő Lengyelországtól és Tunéziától.

Ennek ellenére a szövetségi kapitány tisztában van a realitással. – Nincsenek sztárjaink, a legfőbb erényünk a csapatmunka. A csapatunk fiatal, és megvan benne a fejlődési potenciál. Igyekszünk a legjobbat kihozni a 2023-as vb-n. A legutóbbi vb-n 2021-ben Egyiptomban elért utolsó helyezésünk után csak jobb jöhet, de a tudatában vagyunk annak, hogy az előttünk álló munka nehéz. A csoportellenfeleinket a világ tíz legjobb csapata között jegyzik. Ők hozzá vannak szokva ahhoz, hogy minden világversenyen a legjobb helyekért küzdjenek. Ennek ellenére arra törekszünk, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk – nyilatkozta Freitas a nemzetközi szövetség honlapján.

Freitas olyan tapasztalt kulcsjátékosokra támaszkodik majd, mint a jobbszélső Minho Ha, aki a 2020-as tokiói olimpiai kvalifikációs tornán csapatkapitánya volt a válogatottnak, valamint a Doosan irányítója, Jeon-gu Kang és az SK Hawks balátlövője, Hyeon Sik Lee.

A dél-koreai válogatott az idei vb-mezőny egyik leggyorsabb csapat lesz: robbanékony, alacsony és mozgékony játékosokkal, akik ellen mindig nehéz védekeznie a nagy termetű magyar védőknek, mert ügyesen, villámgyorsan húzzák szét a védőfalat. Természetesen arra is lehet számítani, hogy az első meccsen nagyon hajtanak, de ez nem szabad, hogy eltántorítsa a magyar válogatottat a céljaitól.

Legutóbb 1995-ben kapott ki a magyar válogatott Dél-Koreától, a két csapat legutóbbi összecsapásán, a 2012-es londoni olimpián három gólos magyar győzelem született. Ma este 18 órakor kezdődik a magyar válogatott bemutatkozó mérkőzése a vb-n Dél-Korea ellen.

Borítókép: Lee Song Minre is oda kell figyelni 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.