Az év első világbajnoka szívhez szólóan emberi maradt

Két korábban elbukott döntő után az „örök vesztes” Michael Smith lett a dartsvilágbajnok kedd késő este a londoni Alexandra Palace-ben, ahol az esélyesebbnek tartott, háromszoros győztes holland Michael van Gerwen ellen váratlanul sima meccsen nyert 7-4-re. A Smith kilencnyilasával véget ért, minden idők legjobbjának nevezett szett ellenére is úgy tartja az angol, hogy nem a mostani siker élete csúcspontja. Az év első világbajnoka szívhez szólóan emberi maradt.

Magyar Nemzet
2023. 01. 04. 7:35
Forrás: Twitter / PDC Darts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-es darts-vb után után idén is Michael Smith és vívta a döntőt. Négy éve Smith 7-3-as vereséget szenvedett a hollandtól, aki ezzel a harmadik világbajnoki címét ünnepelte, idén viszont Smith számára jó előjel volt, hogy novemberben megnyerte a Grand Slam of Dartsot, amivel kilépett az örök vesztesek táborából, hiszen előtte pályafutása mind a nyolc premier döntőjét – köztük két vb-finálét – elveszítette. A Van Gerwen elleni győzelemmel és a világbajnoki cím megszerzésével Smith most a világranglista-elsőséget is a magáénak tudhatja.

– Csodálatosan hangzik, hogy világbajnok vagyok, de nem akarom elsírni magam, és szabadjára engedni az érzelmeimet – összegzett Michael Smith, akit a Sky Sports idézett. – Van Gerwen elengedett, így végre megkaptam az esélyt, amit nem érdemeltem meg, de attól még ott volt a lehetőség. Amikor megnyertem a Grand Slamet, megmondtam, hogy világbajnok leszek, és az a célom, hogy véghez vigyem azt, amit Van Gerwen megcsinált. Át akarom venni az uralmat a dartsban, de ő még mindig itt van. A vb-döntőkben most 1-1-re állunk, és mindketten tudjuk, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy itt találkoztunk egymással. Évek óta mondogatom, hogy Van Gerwen a világ legjobb dartsjátékosa, aki ellen kell egy esély, amivel én most éltem.

Az újdonsült világbajnok arról is beszélt, hogy a döntő előtti gyakorláson nem tudott kilencnyilast dobni, ami végül éles helyzetben sikerült neki a második szettben, amelyet máris minden idők legjobb játékának neveznek, ugyanis Van Gerwen is egyetlen nyílra volt a tökéletes befejezéstől, ám ő a kilencedik dobását elrontotta, majd Smith egyből megcsinálta a vb első kilencnyilasát – a ritka bravúrra 2011 óta először került sor a fináléban.

Minden idők legjobb játéka?

Michael Smith legfontosabb gondolata azonban az volt a vb megnyerése után, hogy bármennyire is örül a sikernek, nem ezt tartja élete legnagyszerűbb tettének. – Nem a világbajnoki cím életem csúcspontja, hanem a két gyermekem, akik itt ülnek. Még egy második világbajnoki elsőség sem múlhatná őket felül – jelentette ki Smith.

Van Gerwen szerint Smith megérdemelten nyert

Van Gerwen saját magát okolta a vereség miatt, ami annak fényében nem meglepő, hogy a döntőig hihetetlenül magabiztosan jutott el, az összes meccsén 100 pont fölött átlagolt, de a fináléban 100 alá csúszott (99,58). Ezzel szemben Smith kiemelkedő, 100,87-s átlagot nyújtott a döntőben, és tulajdonképpen az összes fontos mutatóban felülmúlta holland ellenfelét: huszonkét 180-ast dobott (Van Gerwen 15-öt), 47,3 százalékos hatékonysággal kiszállózott (MVG: 38,5 százalék), három 100 fölötti kiszállója volt (MVG-nek csak kettő).

– Nem játszottam túl jól az utolsó szettekben, és csak magamat okolhatom ezért. Ez semmit sem von le Michael érdemeiből, mert briliánsan játszott az egész meccsen, megérdemelte a sikert – ismerte el sportszerűen a veresége után Van Gerwen. – Nem azt nyújtottam, amit elterveztem, de ez a játék része, fel kell állni belőle. 

Van Gerwen a három világbajnoki címe mellé immáron három elveszített döntőt is számlál, mindössze a vesztesnek járó 200 ezer fontos pénzdíj vigasztalhatja, persze Smith a győzelemmel anyagi is jobban járt, ő félmilliós bónuszt (forintban kifejezve mintegy 227 milliót) tehet zsebre az év első világbajnokaként.

Borítókép: Michael Smith, a 2023-as dartsvilágbajnok (Fotó: Twitter/PDC Darts)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.