BLM: kimondta a bíróság, nem kötelező térdelni

Egy ismeretlen női futballista, Kiersten Hening segített tisztázni a kérdést: kötelező-e a BLM-nyomásnak eleget téve letérdelni a meccsek előtt. Nos, immár bírósági ítélet mondja ki, hogy nem. Kiersten Hening 100 000 dolláros kárterítési pert nyert a klubjával, a Virginia Tech egyetemi csapatával szemben, amely mellőzte őt csak azért, mert a társaival ellentétben nem volt hajlandó elvégezni az üres szertartást.

Magyar Nemzet
2023. 01. 11. 10:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Black Lives Matter-mozgalom (BLM) futótűzként terjedt el a sportvilágban 2020 nyarán, miután egy bűnöző, bizonyos George Floyd az életét vesztette egy rendőri intézkedés során. A térdelés szertartása az amerikai női egyetemi labdarúgó-bajnokságot is elérte. A Virginia Tech nevű klub néhány játékosa dacolt a rájuk erőszakolt szertartással, s büntetésből kikerültek a csapatból. Az egyikük, Kiersten Hening nem törődött bele a méltatlan bánásmódba, és 2021-ben bíróság elé vitte az ügyet.

Kiersten Hening az eljárás során elmondta, hétről hétre nyomást gyakoroltak rá annak érdekében, hogy hagyja el a csapatot. Konkrét esetként elpanaszolta, hogy a 2020. szeptember 12-én, miután az UVA elleni meccs előtt nem térdelt le, a szünetében az edzője, Charles Adair verbálisan rátámadt, továbbá félreérthetetlen kézmozdulatokkal sértegette és persze le is cserélte őt.

A játékos a bíróság előtt úgy nyilatkozott, támogatja a társadalmi egyenjogúságot, de magával a BLM-mozgalommal nem ért egyet. Az edző persze azzal érvelt, szó sincs arról, hogy a térdelés megtagadása miatt hagyta ki Heninget a csapatból, nem is figyelte, hogy ő letérdelt-e, vagy sem. Azt mondta, egyszerűen visszaesett a játékos formája. Hozzátette, Hening mellett másik két játékos sem volt hajlandó letérdelni a mérkőzések előtt, ők mégsem kerültek ki a csapatból. 

Nos, Hening formája látványosan visszaeshetett, hiszen az incidens előtt stabil kezdőjátékos volt, a mérkőzésenkénti játékperc 88 volt, utána viszont a következő két meccsen összesen 9 perc jutott neki.

A bíróság nem látta egyértelműen bizonyítottnak, hogy Charles Adair valóban a térdelés megtagadása miatt hagyta ki Kiersten Heninget a csapatból, de az ügyben eljáró bíró azt is elmondta, nagyon sok a közvetett bizonyíték a játékos igazának alátámasztására. 

– Az iratok tisztességes áttekintése azt sugallja, Hening esete nem csupán feltételezéseken alapul; valóban rengeteg közvetett bizonyíték támasztja alá állítását, és valódi kérdéseket vet fel Adair valódi indítékaival és cselekedeteivel kapcsolatban – jelentette ki Thomas Cullen.

Mindez az ítéletben is megutatkozik. A kártérítési megállapodás nem tartalmazza sem Hening, sem edzője által elkövetett jogsértések beismerését, csupán a fizetési megállapodást rögzíti. Azzal, hogy 100 ezer eurós kártérítésre kötelezte a Virginia Techet, a bíróság mégis a játékosnak adott igazat.

Az ítélet precedensértékű a BLM-történetben. Azt üzeni, nem érhet senkit sem hátrány amiatt, hogy nem csatlakozik a mérkőzések előtti térdeléshez.

A katari világbajnokságon Angliával az élen néhány csapat még gyakorolta az üres szertartást, de az Európában az ügyben élen járó Premier League-ben már a nyáron szakítottak a térdeléssel.

Borítókép: Kiersten Hening, amikor még élvezte az edzője bizalmát (Fotó: Virginia Tech)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.