Szivárványszín és térdelés – a vb-n is hódít az angol identitás

Gareth Southgate az Irán elleni hétfői mérkőzésre készülve bejelentette, az angol válogatott a labdarúgó-világbajnokság alatt is kitart a térdelés mellett. A szivárványos karszalagról nem beszélt. Okkal. Az angol szövetség, az FA lobbizik a FIFA-nál, hogy a One love karszalagért mégse ítéljenek a játékvezetők sárga lapot.

Magyar Nemzet
2022. 11. 21. 8:12
Harry Kane
Forrás: (Nick Potts/PA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csapatként ezt képviseljük, és ezt tesszük már hosszú ideje. Úgy érezzük, ez a legnagyobb a dolog, és úgy gondoljuk, hogy ez egy erős üzenet, amely a világ minden pontján eléri a fiatalokat, különösen, hogy látják, hogy a befogadás nagyon fontos – felelte Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az Irán elleni hétfői mérkőzés előtt arra a kérdésre, hogy a csapat a világbajnokságon is folytatja-e a térdelést.

Ez a legnagyobb, kicsit szabatosan fogalmazva a legnemesebb cselekedet, amit egy labdarúgócsapat megtehet, tudtuk meg Southgate-től. Az angolok nem haladnak a korral. Az őszi szezonra az európai futballban kiüresedett a térdelési szertartás, mert a többség belátta, ezzel az ég adta világon semmit nem lehet elérni, legfeljebb azok provokálására és zsarolására alkalmas, akik nem követik.

De persze, ha ettől boldogok, hát csak térdeljenek az angolok.

Ám akad ennél fajsúlyosabb kérdés: a szivárványos, lírai elnevezéssel a „One love” karszalag. (Mert ha nem tudnánk, a szerelem ugyanúgy, ugyanaz a szerelem, ha nő és nő, férfi és férfi között lángol, mint elavult férfi–nő mivoltában.)

Nos, az Angol Labdarúgó-szövetség arra akarja rábírni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), hogy mégse büntesse meg azokat a játékosokat és csapatokat, akik ezt viselik. Az angol hírekből kiderül, az FA ez ügyben már szeptemberben levelet intézett a FIFA-hoz, akkor ez az akció még titokban maradt.

A FIFA döntése egyelőre nem ismert. Ma délután kettőkor, amikor megkezdődik az Anglia–Irán találkozó, kiderül, mi az erősebb: a szivárványos őrület vagy a házigazda iránti (természetesen csakis üzleti alapú) lojalitás.

Mindenesetre új korszak kezdődik a labdarúgás történetében Katarban , ha azért kap majd sárga lapot még a játék kezdete előtt, mert szivárványos karszalagot visel.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Harry Kane-nel az élen az angolok minket is megtiszteltek…  (Fotó: PA/Nick Potts)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.