Félelem a rajt előtt, a FIFA eredménytelenül közvetít

Para van. Sőt talán pánik. S hozzá vihar előtti csend. Vasárnap délután ötkor megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság Katarban, de néhány órával a rajt előtt hirtelen minden bizonytalanná vált. A házigazda bekeményített. Megvonja a sört a külföldről érkező szurkolóktól, s nem kér az LMBTQ-aktivistákból sem. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA pedig lapít, avagy fut a pénze után.

2022. 11. 20. 15:40
null
The flags of the participating countries of the Qatar 2022 World Cup flutter over Corniche promenade with the background of Doha's skyline on November 19, 2022, ahead of the Qatar 2022 World Cup football tournament. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tesz a futballvilág, mintha Katart valami megfoghatatlan külső erő erőltette volna rá a sportágra a 2022-es világbajnokság helyszíneként. Miközben jól tudjuk, 2010-ben a FIFA végrehajtó bizottságának huszonkét tagja döntött úgy, hogy Oroszország rendezheti a 2018-as, Katar pedig a 2022-es vb-t. S persze afelől sem lehetnek kétségeink, hogy az a huszonkét dörzsölt ember pontosan tudta, milyen érdekek érvényre juttatását várják el tőlük.

Azóta eltelt tizenkét év, Katar továbbra is a Perzsa-öbölben fekszik, államformája és vallása és ezzel összefüggésben törvényes berendezkedése sem változott meg azóta. Amibe a nyugati világ hangadó országai nem akarnak beletörődni. Látszólag, legalábbis.

 Már hónapokkal ezelőtt zászlót bontott a „One love” mozgalom, ami az LMBTQ-jogok lírai elnevezése. Angliával és Németországgal az élen több résztvevő jó előre bejelentette, hogy a csapatkapitányuk ezt népszerűsítő, a feliraton felül persze szivárványszínben pompázó karszalagot visel majd a tornán. Dacára annak, hogy azt a katari törvények tiltják.

A rendező ország nem hadakozott látványosan, de a FIFA-nak nyilván megüzente, nem lesz ez így jó, nem ebben állapodtunk meg. S a FIFA tudta, mit kell tennie. 

November harmadikán a résztvevőknek kipostázta „Kérjük önöket, a futballra összpontosítsanak” felütésű enciklikáját, amelyben a következő magasztos gondolatok fogalmazódtak meg: „Tudjuk, hogy a futball nem légüres térben mozog, és ugyanígy tudatában vagyunk annak is, hogy számos politikai jellegű kihívás és nehézség van világszerte. De kérjük, ne engedjék, hogy a labdarúgást minden létező ideológiai vagy politikai csatába bevonják. A világbajnokságon mindenkit szeretettel várunk származásra, vallásra, nemre, szexuális irányultságra vagy nemzetiségre való tekintet nélkül.”

Ó, mily szép, fennkölt gondolatok.

Mégsem tudunk meghatódni. Magyarország – megtapasztaltuk többször is – kívül esik a magasztos elveken, nálunk a szivárványosdi nagyon is alkalmas a politikai befolyás érvényesítésére.

A FIFA míves levele süket fülekre talált. Az angol válogatott például, amint megérkezett Katarba, az első sajtótájékoztatón rögtön nekiszegezték a kérdést a csapat egyik játékosának, James Maddisonnak, mi a véleménye az LMBTG-jogok helyzetéről az arab országban. 

A csatár röviden felmondta a kötelezőt, tisztában vannak a probléma súlyával, bla-bla, majd hozzáfűzte: „Valószínűleg nem vagyok elég művelt, hogy nyilatkozatot tegyek az üggyel kapcsolatban. Nem akarok semmi rosszat mondani.” Engedelmükkel, lefordítanánk: „Sz…rok rá, hagyjanak bár békén ezzel a f…szsággal.” Amúgy egybecsengve Jürgen Kloppnak még jóval a világbajnokság előtt megfogalmazott véleményével, miszerint hagyják ki a csapatokat és a játékosokat ebből a műsorból, ez nem az ő dolguk.

Nem állíthatjuk, hogy erre válaszul, de mégis csak furcsa, hogy két nappal a világbajnokság rajtja előtt közölte a rendező ország, hogy mégsem engedélyezi sem a stadionokban, sem azokon kívül a sörfogyasztást. A bejelentés nagyon fáj a FIFA-nak, hiszen hetvenötmillió dolláros szerződése van a Budweiserrel… A FIFA nem hagyta annyiban a dolgot. Már a nyitóünnepség napján kiszivárogtatta, hogy büntetésben részesülnek azok a csapatkapitányok, akik szivárványos karszalagot húznak. A legfrissebb hírek szerint a demonstrációra készülő csapatok nem hátrálnak meg. Azt kockáztatva, hogy például Harry Kane és Manuel Neuer e cselekedetért minden meccsen sárga lapot kap, tehát a harmadik csoportmeccset kénytelen lesz kihagyni.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendezők kedvében járjon. Már hónapokkal a vb kezdete előtt Dohába költözött, és kijelentette: Katar helyett magára vállal minden bírálatot, sőt minap a G20-ak tanácskozásán még a háború felfüggesztésére is felszólította a feleket. 

A futball a jónak az ereje. Nem vagyunk naivak, tudjuk, hogy a labdarúgás nem oldja meg a világ problémáit. Tisztában vagyunk azzal, hogy szervezetünk fókuszában a sportnak kell állnia, de tény, a futball egyesíti a világot, a vb-t ötmilliárd ember nézi majd, pozitív ösztönző, képes közvetíteni a remény üzenetét 

– így szólalt fel Infantino, amitől Kijevben és Moszkvában is megremegett a hadurak lába.

Most még nehéz megjósolni, hogy lecsillapodnak-e a kedélyek, lesz-e kompromisszum, vagy a politikai felhangok végigkísérik a világbajnokságot. Persze jobb lenne, ha a vb tényleg csak a fociról szólna. 

Ám az álszent viselkedéssel mindenki torkig van. Vagy vannak világos, egyértelmű szabályok, vagy nincsenek. A FIFA éppen azt teszi, ami ellen látszólag fellép. Beleszól a bíráskodásba, nevén nevezve politizál. Éppen ebből elegük van a csapatoknak és a szurkolóknak, a világ józan többségét alkotó embereknek.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A nemzeti színek csak látszólag vannak a középpontban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.