időjárás 1°C Paula , Vanda 2023. január 26.
logo

Félelem a rajt előtt, a FIFA eredménytelenül közvetít

Novák Miklós
2022.11.20. 15:40 2022.11.20. 21:31
Félelem a rajt előtt, a FIFA eredménytelenül közvetít

Para van. Sőt talán pánik. S hozzá vihar előtti csend. Vasárnap délután ötkor megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság Katarban, de néhány órával a rajt előtt hirtelen minden bizonytalanná vált. A házigazda bekeményített. Megvonja a sört a külföldről érkező szurkolóktól, s nem kér az LMBTQ-aktivistákból sem. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA pedig lapít, avagy fut a pénze után.

Úgy tesz a futballvilág, mintha Katart valami megfoghatatlan külső erő erőltette volna rá a sportágra a 2022-es világbajnokság helyszíneként. Miközben jól tudjuk, 2010-ben a FIFA végrehajtó bizottságának huszonkét tagja döntött úgy, hogy Oroszország rendezheti a 2018-as, Katar pedig a 2022-es vb-t. S persze afelől sem lehetnek kétségeink, hogy az a huszonkét dörzsölt ember pontosan tudta, milyen érdekek érvényre juttatását várják el tőlük.

Azóta eltelt tizenkét év, Katar továbbra is a Perzsa-öbölben fekszik, államformája és vallása és ezzel összefüggésben törvényes berendezkedése sem változott meg azóta. Amibe a nyugati világ hangadó országai nem akarnak beletörődni. Látszólag, legalábbis.

 Már hónapokkal ezelőtt zászlót bontott a „One love” mozgalom, ami az LMBTQ-jogok lírai elnevezése. Angliával és Németországgal az élen több résztvevő jó előre bejelentette, hogy a csapatkapitányuk ezt népszerűsítő, a feliraton felül persze szivárványszínben pompázó karszalagot visel majd a tornán. Dacára annak, hogy azt a katari törvények tiltják.

Öngól a nyitányon

Mégsem engedélyezik a katari vb-n a sör árusítását és fogyasztását, melyet végül csak a VIP-vendégek élvezhetnek.

A rendező ország nem hadakozott látványosan, de a FIFA-nak nyilván megüzente, nem lesz ez így jó, nem ebben állapodtunk meg. S a FIFA tudta, mit kell tennie. 

November harmadikán a résztvevőknek kipostázta „Kérjük önöket, a futballra összpontosítsanak” felütésű enciklikáját, amelyben a következő magasztos gondolatok fogalmazódtak meg: „Tudjuk, hogy a futball nem légüres térben mozog, és ugyanígy tudatában vagyunk annak is, hogy számos politikai jellegű kihívás és nehézség van világszerte. De kérjük, ne engedjék, hogy a labdarúgást minden létező ideológiai vagy politikai csatába bevonják. A világbajnokságon mindenkit szeretettel várunk származásra, vallásra, nemre, szexuális irányultságra vagy nemzetiségre való tekintet nélkül.”

Ó, mily szép, fennkölt gondolatok.

Mégsem tudunk meghatódni. Magyarország – megtapasztaltuk többször is – kívül esik a magasztos elveken, nálunk a szivárványosdi nagyon is alkalmas a politikai befolyás érvényesítésére.

A FIFA míves levele süket fülekre talált. Az angol válogatott például, amint megérkezett Katarba, az első sajtótájékoztatón rögtön nekiszegezték a kérdést a csapat egyik játékosának, James Maddisonnak, mi a véleménye az LMBTG-jogok helyzetéről az arab országban. 

A csatár röviden felmondta a kötelezőt, tisztában vannak a probléma súlyával, bla-bla, majd hozzáfűzte: „Valószínűleg nem vagyok elég művelt, hogy nyilatkozatot tegyek az üggyel kapcsolatban. Nem akarok semmi rosszat mondani.” Engedelmükkel, lefordítanánk: „Sz…rok rá, hagyjanak bár békén ezzel a f…szsággal.” Amúgy egybecsengve Jürgen Kloppnak még jóval a világbajnokság előtt megfogalmazott véleményével, miszerint hagyják ki a csapatokat és a játékosokat ebből a műsorból, ez nem az ő dolguk.

Nem állíthatjuk, hogy erre válaszul, de mégis csak furcsa, hogy két nappal a világbajnokság rajtja előtt közölte a rendező ország, hogy mégsem engedélyezi sem a stadionokban, sem azokon kívül a sörfogyasztást. A bejelentés nagyon fáj a FIFA-nak, hiszen hetvenötmillió dolláros szerződése van a Budweiserrel… A FIFA nem hagyta annyiban a dolgot. Már a nyitóünnepség napján kiszivárogtatta, hogy büntetésben részesülnek azok a csapatkapitányok, akik szivárványos karszalagot húznak. A legfrissebb hírek szerint a demonstrációra készülő csapatok nem hátrálnak meg. Azt kockáztatva, hogy például Harry Kane és Manuel Neuer e cselekedetért minden meccsen sárga lapot kap, tehát a harmadik csoportmeccset kénytelen lesz kihagyni.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendezők kedvében járjon. Már hónapokkal a vb kezdete előtt Dohába költözött, és kijelentette: Katar helyett magára vállal minden bírálatot, sőt minap a G20-ak tanácskozásán még a háború felfüggesztésére is felszólította a feleket. 

A futball a jónak az ereje. Nem vagyunk naivak, tudjuk, hogy a labdarúgás nem oldja meg a világ problémáit. Tisztában vagyunk azzal, hogy szervezetünk fókuszában a sportnak kell állnia, de tény, a futball egyesíti a világot, a vb-t ötmilliárd ember nézi majd, pozitív ösztönző, képes közvetíteni a remény üzenetét 

– így szólalt fel Infantino, amitől Kijevben és Moszkvában is megremegett a hadurak lába.

Most még nehéz megjósolni, hogy lecsillapodnak-e a kedélyek, lesz-e kompromisszum, vagy a politikai felhangok végigkísérik a világbajnokságot. Persze jobb lenne, ha a vb tényleg csak a fociról szólna. 

Ám az álszent viselkedéssel mindenki torkig van. Vagy vannak világos, egyértelmű szabályok, vagy nincsenek. A FIFA éppen azt teszi, ami ellen látszólag fellép. Beleszól a bíráskodásba, nevén nevezve politizál. Éppen ebből elegük van a csapatoknak és a szurkolóknak, a világ józan többségét alkotó embereknek.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A nemzeti színek csak látszólag vannak a középpontban (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.