időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Meleg napok

Novák Miklós
2022.11.21. 06:00 2022.11.21. 09:44
Meleg napok

Úgy tesz a futballvilág, mintha Katart valami megfoghatatlan külső erő erőltette volna rá a sportágra a 2022-es világbajnokság helyszíneként. Miközben jól tudjuk, 2010-ben a FIFA végrehajtó bizottságának huszonkét tagja döntött úgy, hogy Oroszország rendezheti a 2018-as, Katar pedig a 2022-es vb-t. 

S persze afelől sem lehetnek kétségeink, hogy az a – szintén demokratikusan megválasztott – huszonkét dörzsölt ember pontosan tudta, milyen érdekek érvényre juttatását várják el tőlük. 

Azóta eltelt tizenkét év, Katar továbbra is a Perzsa-öbölben fekszik, államformája, vallása és ezzel összefüggésben törvényes berendezkedése sem változott meg azóta. Amibe a nyugati világ hangadó országai nem akarnak beletörődni. Látszólag, legalábbis.

Már hónapokkal ezelőtt zászlót bontott a „One love” mozgalom, ami az LMBTQ-törekvések lírai elnevezése. Angliával és Németországgal az élen több résztvevő jó előre bejelentette, hogy a csapatkapitányuk ezt népszerűsítő, a feliraton felül persze szivárványszínben pompázó karszalagot visel majd a tornán. Dacára annak, hogy azt a katari törvények tiltják. 

A rendező ország nem hadakozott látványosan, de a FIFA-nak nyilván megüzente, nem lesz ez így jó, nem ebben állapodtunk meg. S a FIFA tudta, mit kell tennie. November 3-án a résztvevőknek kipostázta „Kérjük önöket, a futballra összpontosítsanak” felütésű enciklikáját, amelyben a következő magasztos gondolatok fogalmazódtak meg: „Ne engedjék, hogy a labdarúgást minden létező ideológiai vagy politikai csatába bevonják. 

Öngól a nyitányon

Mégsem engedélyezik a katari vb-n a sör árusítását és fogyasztását, melyet végül csak a VIP-vendégek élvezhetnek.

A világbajnokságon mindenkit szeretettel várunk származásra, vallásra, nemre, szexuális irányultságra vagy nemzetiségre való tekintet nélkül.” Ó, mily szép, fennkölt gondolatok! Mégsem tudunk meghatódni. Magyarország – megtapasztaltuk többször is – kívül esik a magasztos elveken, nálunk a szivárványosdi nagyon is alkalmas a politikai befolyás érvényesítésére. 

A FIFA míves levele süket fülekre talált. Az ideológiailag harcos válogatottak továbbra is eltökéltek, a melegjogokért mindenre képesek. Nem állíthatjuk, hogy erre válaszul, de mégiscsak furcsa, hogy két nappal a világbajnokság rajtja előtt közölte a rendező ország, hogy mégsem engedélyezi sem a stadionokban, sem azokon kívül a sörfogyasztást. 

A bejelentés nagyon fáj a FIFA-nak, hiszen hetvenötmillió dolláros szerződése van az egyik nagy sörgyártóval. A FIFA nem hagyta annyiban a dolgot. Már a nyitóünnepség napján kiszivárogtatta, hogy büntetésben részesülnek azok a csapatkapitányok, akik szivárványos karszalagot húznak. A legfrissebb hírek szerint a demonstrációra készülő csapatok nem hátrálnak meg. 

Azt kockáztatva, hogy például Harry Kane és Manuel Neuer e cselekedetért minden meccsen sárga lapot kap, tehát a harmadik csoportmeccset akár kénytelen lesz kihagyni. 

A zsákmány, az üzleti siker érdekében Gianni Infantino, a FIFA elnöke mindent elkövet, hogy a rendezők kedvében járjon. Már hónapokkal a vb kezdete előtt Dohába költözött, és kijelentette: Katar helyett magára vállal minden bírálatot. Sőt minap a G20-ak tanácskozásán még a háború felfüggesztésére is felszólította a feleket, amitől Kijevben és Moszkvában megremegett a hadurak lába. 

Most még nehéz megjósolni, hogy lecsillapodnak-e a kedélyek, lesz-e kompromisszum, vagy a politikai felhangok végigkísérik a világbajnokságot. Persze jobb lenne, ha a vb tényleg csak a fociról szólna. Ám az álszent viselkedéssel mindenki torkig van. Vagy vannak világos, egyértelmű szabályok, vagy nincsenek. 

A FIFA éppen azt teszi, ami ellen látszólag fellép. Beleszól a bíráskodásba, nevén nevezve politizál. Éppen ebből elegük van a csapatoknak és a szurkolóknak, a világ józan többségét alkotó embereknek.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot hirdető felirat a katari főváros, Doha tengerparti sétányán 2022. november 11-én, kilenc nappal a Katar-Ecuador nyitómérkőzés előtt (Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar)

Magyar helyzet

Minő szerencse, van a hazánkat eláruló bagázsnak jó néhány magyar tagja is, egyiküktől előre megtudhattuk, mi szerepel majd várhatóan a vegzatúrában.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.