idezojelek

Meleg napok

A FIFA éppen azt teszi, ami ellen látszólag fellép. Beleszól a bíráskodásba, nevén nevezve politizál.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
Fotó: Haszan Ammar

Úgy tesz a futballvilág, mintha Katart valami megfoghatatlan külső erő erőltette volna rá a sportágra a 2022-es világbajnokság helyszíneként. Miközben jól tudjuk, 2010-ben a FIFA végrehajtó bizottságának huszonkét tagja döntött úgy, hogy Oroszország rendezheti a 2018-as, Katar pedig a 2022-es vb-t. 

S persze afelől sem lehetnek kétségeink, hogy az a – szintén demokratikusan megválasztott – huszonkét dörzsölt ember pontosan tudta, milyen érdekek érvényre juttatását várják el tőlük. 

Azóta eltelt tizenkét év, Katar továbbra is a Perzsa-öbölben fekszik, államformája, vallása és ezzel összefüggésben törvényes berendezkedése sem változott meg azóta. Amibe a nyugati világ hangadó országai nem akarnak beletörődni. Látszólag, legalábbis.

Már hónapokkal ezelőtt zászlót bontott a „One love” mozgalom, ami az LMBTQ-törekvések lírai elnevezése. Angliával és Németországgal az élen több résztvevő jó előre bejelentette, hogy a csapatkapitányuk ezt népszerűsítő, a feliraton felül persze szivárványszínben pompázó karszalagot visel majd a tornán. Dacára annak, hogy azt a katari törvények tiltják. 

A rendező ország nem hadakozott látványosan, de a FIFA-nak nyilván megüzente, nem lesz ez így jó, nem ebben állapodtunk meg. S a FIFA tudta, mit kell tennie. November 3-án a résztvevőknek kipostázta „Kérjük önöket, a futballra összpontosítsanak” felütésű enciklikáját, amelyben a következő magasztos gondolatok fogalmazódtak meg: „Ne engedjék, hogy a labdarúgást minden létező ideológiai vagy politikai csatába bevonják. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokságon mindenkit szeretettel várunk származásra, vallásra, nemre, szexuális irányultságra vagy nemzetiségre való tekintet nélkül.” Ó, mily szép, fennkölt gondolatok! Mégsem tudunk meghatódni. Magyarország – megtapasztaltuk többször is – kívül esik a magasztos elveken, nálunk a szivárványosdi nagyon is alkalmas a politikai befolyás érvényesítésére. 

A FIFA míves levele süket fülekre talált. Az ideológiailag harcos válogatottak továbbra is eltökéltek, a melegjogokért mindenre képesek. Nem állíthatjuk, hogy erre válaszul, de mégiscsak furcsa, hogy két nappal a világbajnokság rajtja előtt közölte a rendező ország, hogy mégsem engedélyezi sem a stadionokban, sem azokon kívül a sörfogyasztást. 

A bejelentés nagyon fáj a FIFA-nak, hiszen hetvenötmillió dolláros szerződése van az egyik nagy sörgyártóval. A FIFA nem hagyta annyiban a dolgot. Már a nyitóünnepség napján kiszivárogtatta, hogy büntetésben részesülnek azok a csapatkapitányok, akik szivárványos karszalagot húznak. A legfrissebb hírek szerint a demonstrációra készülő csapatok nem hátrálnak meg. 

Azt kockáztatva, hogy például és Manuel Neuer e cselekedetért minden meccsen sárga lapot kap, tehát a harmadik csoportmeccset akár kénytelen lesz kihagyni. 

A zsákmány, az üzleti siker érdekében Gianni Infantino, a FIFA elnöke mindent elkövet, hogy a rendezők kedvében járjon. Már hónapokkal a vb kezdete előtt Dohába költözött, és kijelentette: Katar helyett magára vállal minden bírálatot. Sőt minap a G20-ak tanácskozásán még a háború felfüggesztésére is felszólította a feleket, amitől Kijevben és Moszkvában megremegett a hadurak lába. 

Most még nehéz megjósolni, hogy lecsillapodnak-e a kedélyek, lesz-e kompromisszum, vagy a politikai felhangok végigkísérik a világbajnokságot. Persze jobb lenne, ha a vb tényleg csak a fociról szólna. Ám az álszent viselkedéssel mindenki torkig van. Vagy vannak világos, egyértelmű szabályok, vagy nincsenek. 

A FIFA éppen azt teszi, ami ellen látszólag fellép. Beleszól a bíráskodásba, nevén nevezve politizál. Éppen ebből elegük van a csapatoknak és a szurkolóknak, a világ józan többségét alkotó embereknek.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot hirdető felirat a katari főváros, Doha tengerparti sétányán 2022. november 11-én, kilenc nappal a Katar-Ecuador nyitómérkőzés előtt (Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.