Szakítanak a kiüresedett térdelésszertartással a Premier League-ben

A pénteken rajtoló új idényben az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban sem lesz evidencia, hogy a játékosok térdelésével kezdődik meg egy-egy mérkőzés.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2022. 08. 03. 13:15
null
Sheffield United's English striker Rhian Brewster (C) joins other players in taking a knee against racism ahead of kick off of the English Premier League football match between Sheffield United and Southampton at Bramall Lane in Sheffield, northern England on March 6, 2021. (Photo by MIKE EGERTON / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A topligák közül már csak a Premier League-ben ragaszkodtak a mérkőzések előtti térdeléshez az előző idényben, a pénteken rajtoló új szezonban viszont ez már Angliában sem lesz evidencia. Erről az élvonalban szereplő klubok csapatkapitányai döntöttek a játékosokkal való egyeztetés után. 

Ugyanakkor a futballisták nem hagynak fel teljes egészében a térdeléssel, bizonyos mérkőzések előtt továbbra is fél térdre ereszkednek, mint például az idény első és utolsó találkozója, illetve a karácsonyi összecsapások, egy-egy októberi és márciusi meccs előtt, illetve a kupafinálékat megelőzően (az angol szuperkupában is).

A topligás csapatok játékosai térdelésükkel a rasszizmus elleni harcra szerették volna felhívni a figyelmet, de az előző idényben egyre több kritika érte a „kiüresedett szertartáshoz” továbbra is ragaszkodó angolokat. Ezért a labdarúgók most a kevesebb több elvét követve csak néhány alkalommal térdelnek majd le.

– Úgy döntöttünk, hogy csak a legjelentősebb pillanatokban ereszkedünk térdre az idény során, hogy felhívjuk a figyelmet arra, továbbra is együttes erővel lépnünk fel a közös ügyért és a rasszizmus minden formája ellen – áll a Premier League csapatkapitányainak közleményében.

A klubok tehát most egységesen változtatnak, azonban már korábban is voltak olyan játékosok, illetve csapatok, amelyek nem vettek részt a térdelésben. Wilfried Zaha, a Crystal Palace támadója már 2021 februárjától kimaradt ebből, mivel szerinte nem számít, hogy áll vagy térdel, néhány futballistát ettől függetlenül is zaklatnak. A másodosztályban szereplő Derby, Brentford, Bournemouth és Queens Park Rangers is nagyjából abban az időszakban hagyott fel a térdeléssel, míg a Swansea és a Bristol a közelmúltban jelentette be, hogy a jövőben már ők is kihagyják ezt a rituálét.

– A csapatkapitányokkal tanácskoztunk a múlt héten, és ők még mindig elkötelezettek az ügy mellett – nyilatkozta a BBC-nek Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója. – A térdelés az elmúlt két évben a mérkőzések felvezetésének része lett, de a játékosok attól tartanak, hogy elveszítette a jelentőségét, így más formában akarják alkalmazni.

Sanjay Bhandari, a Kick It Out rasszizmusellenes jótékonysági szervezet elnöke hozzáfűzte:

– Azzal kellene foglalkoznunk, hogy valójában mit jelképez a térdelés, és nem azzal, hogy a játékosok letérdelnek, avagy sem.

Borítókép: A sheffieldi játékosok térdelnek a Southampton elleni bajnoki mérkőzés előtt 2021 márciusában (Fotó: Mikek Egerton/POOL/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.