Egymillió eurós játékperc – a Barca legrosszabb igazolása

Bírósági döntés értelmében a Barcelona 8,5 millió eurót kénytelen fizetni azért, mert e-mailben bocsátotta el Matheus Fernandes nevű játékosát. De ki is az a Matheus Fernandes? – tehetnék fel a kérdést még a Barca rajongói is. Nos, egyike azoknak a brazil futballistáknak, akik nem váltották meg a világot Európában. Összesen 17 percet játszott a katalánoknál, akik mindent egybevéve 15,5 millió eurót fizettek érte. Majdnem egymillió eurós játékperc – pocsékolás a javából.

Magyar Nemzet
2023. 01. 11. 8:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Semmi sem utalt arra, hogy meg akarnak válni tőlem, megdöbbentem, amikor közölték velem a döntést – kezdett bele megható történetébe Matheus Fernandes, a Barcelona egykori játékosa a brazil Globoesportenak nyilatkozva. A lényeg persze ezután következik, a 24 éves brazil futballista lélekjelenléte, helyesebben szimata többet hozott a konyhára, mint amennyit a labdarúgással addig összesen keresett.

– Kettesben voltunk otthon a feleségemmel, amikor üzenetet kaptam a csapattól, amelyben megkérdezték, még mindig ugyanaz-e az e-mail címem, mint eddig. Megerősítettem, és már jött is az értesítés, amit nem tudtam értelmezni, ezért továbbítottam az ügynökömnek és az ügyvédemnek. Ők azt közölték velem, hogy a Barcelona elbocsátott. Hamarosan viszontláttam a nevemet a sajtóban. A klub vezetői nem beszéltek velem, még csak fel sem hívtak, hogy legalább annyit mondjanak, helló vagy viszlát. Az álmom volt a Barcelonában játszani, de úgy érzem, nem bántak velem tisztességesen – így folytatta könnyfakasztó történetét Matheus Fernandes.

Mindez még 2021 nyarán történt. Másfél évvel azután, hogy a Barcelona 7 millió euróért leigazolta a középpályást a brazil Palmeirastól. Ne magát okolja a tisztelt olvasó, még akkor sem, ha megrögzött Barca-drukker, hogy nincs előtte, milyen spíler is volt Matheus Fernandes, netán még a nevére sem emlékszik.

Matheus Fernandes a másfél év alatt ugyanis összesen 17 percet játszott a Barcelona első csapatában. Azt is úgy, hogy a Dinamo Kijev ellen 4-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-mérkőzés hajrájában, már 3-0-s vezetésnél becserélték…

Matheus Fernandes legjobb alakítása az volt a katalánoknál, ahogy reagált a menesztésére. Drámai történetével ugyanis még a bíróságot is meggyőzte. Az igazságszolgáltatás ítélete szerint a Barcelona 8,5 millió eurót köteles fizetni neki mintegy bánatpénzként, amiért méltatlanul, egyben az üzleti életben is kirívó bárdolatlansággal e-mailben közölte a játékossal az elbocsátását.

 

A Barcának a 7 milliós transzferrel együtt Matheus Fernandes 15,5 millió eurójába került, aki így tehát majdnem egymillió eurós játékpercért focizott a világ egyik leghíresebb klubjában. Ezt az órabért még is megirigyelheti.

A Marca nevű spanyol lap feleleveníti, hogy nem Matheus Fernandes az egyetlen ígéretesnek tartott ifjú brazil, akivel a Barcelona nagyon befürdött. Douglas Pereira 4 , Keirrison 14, Hernique pedig 8 millió eurójába került a klubnak úgy, hogy előre lehetett sejteni, egyikük sem üti meg a Barca szintjét. A lap azt is feleleveníti, hogy a Neymar-művelet részeként a klub csaknem 8 millió eurót fizetett három olyan futballista elővásárlási jogáért a Santos akadémiának, akiket aztán később nem szerződtetett.

Csodálkozhatunk-e azon, hogy a Barcelona idővel olyan súlyos anyagi válságba került, hogy Lionel Messit is el kellett engednie? – tehetjük fel a költői kérdés.

Borítókép: Matheus Fernandes többnyire csak a bemelegítésig jutott a Barcánál (Fotó: The Mirror)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.