Messi már a vb-cím előtt is rengeteg pénzt hozott a PSG-nek

Lionel Messi világbajnokként többet ér, mint nem világbajnokként. De közel sem ez az egyetlen oka annak, hogy a PSG hamarosan meghosszabbíthatja az argentin klasszis szerződését, ami természetesen jelentős fizetésemeléssel is járna. A Marca cikke szerint Messi már az első párizsi évében is mintegy 700 millió eurót hajtott a Paris Saint-Germain malmára.

Magyar Nemzet
2023. 01. 10. 21:01
null
Argentina's forward #10 Lionel Messi is seen during the Qatar 2022 World Cup Group C football match between Argentina and Mexico at the Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on November 26, 2022. (Photo by Alfredo ESTRELLA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentína világbajnoki címével teljessé tette a pályafutását, hiszen így már elmondhatja, hogy tulajdonképpen minden fontos címet megnyert, és már nincs olyan nagy árnyék (még Diego Maradonáé sem), amely rá vetülhetne. A vb-aranyérem azonban nemcsak sportszakmailag értékes, hanem tovább növeli az értékét, ami pénzre váltható.

Jellemző, hogy Messi vb-trófeával közös fotója lett a világ valaha volt legtöbb kedvelést kapott képe az Instagram történetében, mostanáig több mint 74 millió lájkkal, ezek a számok pedig elképesztő értéket jelentenek. A Messi-brand azonban nemcsak személy szerint a játékosnak fial jól, hanem az aktuális klubjának is – jelen pillanatban a PSG-nek.

Így volt ez már a vb előtt is. Messi 2021 nyarán könnyek közt hagyta el élete addigi egyetlen profi klubját, az FC Barcelonát, majd aláírt a párizsi együtteshez. Az első idénye halovány volt Franciaországban, csupán árnyéka volt önmagának, 34 tétmeccsen 11 gól és 15 gólpassz fűződött a nevéhez. Sok játékos boldogan aláírna hasonló statisztikát, de Messi mércéjével ez gyenge mutató volt.

Ez azonban nem rontotta a PSG üzleti hasznát Messi leigazolásából. A Marca című spanyol lap az argentin El Economistára hivatkozva azt írja, hogy 

Messi érkezése nagyjából 700 millió euróval növelte meg a párizsi klub bevételeit annak ellenére, hogy az első évben nem jött össze az átütő siker, a BL-győzelem sem.

Részletezik is az összegeket. Több mint tíz új szponzor állt be a PSG mögé Messi miatt, a támogatói szerződések ráadásul 3-5 millió euróról 5-8 millióra növekedtek. Természetesen a Messi-hatás a mezeladásokban is érvényesült: a PSG több mint egymillió mezt adott el az argentin első évében a klubnál, egyenként 90 és 160 euró közti áron, az eladott mezek több mint 60 százaléka pedig Messi nevével volt ellátva. Összességében 30-40 százalékkal nőtt a PSG mezeladása. A klub a mezbeszállító Nike-val évi 75 millió eurós szerződéssel rendelkezik, amely 2032-ig szól.

A család is beilleszkedett Párizsban

Messi a Marca cikke szerint jelenleg évi 30 millió eurót keres tisztán Párizsban, és ezt az összeget a jelek szerint eddig is többszörösen visszahozta a nevével. A mostani idényben ráadásul már a futball is jól megy Messinek, akinek 19 meccsen 12 gólja és 14 gólpassza van (ez már hozzá illő statisztika) jelenleg, az Argentínával szerzett világbajnoki cím után pedig újra az Aranylabda első számú esélyesének számít.

Nem csoda, hogy a PSG azonnal elkezdte előkészíteni Messi új szerződését. A jelenlegi megállapodás idén nyáron lejár, de nagyon valószínű, hogy a felek megegyeznek, és Messi további legalább egy vagy két évvel hosszabbít a PSG-vel. A Marca szerint ez mindenki érdeke, hiszen Messi végre megtalálta a formáját, a családja beilleszkedett Franciaországban, a klub pedig most egy álmot próbál értékesíteni a szponzoroknál, amelynek lényege az, hogy Messi Párizsból vonul majd vissza.

Ennek valóra váltása bizonyosan sokba kerül majd a PSG-nek, de az eddigiekből kiindulva megtérülő befektetés lenne a 35 éves sztár elé anyagilag visszautasíthatatlan ajánlatot tenni.

Messi szerdán visszatérhet

Miközben Messi szerződéshosszabbítása tartja lázban a lapokat, a játékos szerdán visszatérhet a pályára is. A katari vb döntője óta nem játszott ugyanis, hosszú szabadságra ment Argentínába, csak a múlt hét elején tért vissza Párizsba. A PSG szerdán az Angers ellen játszik a Ligue 1 18. fordulójában, és elméletileg Messi is ott lehet már a keretben. A részvétele azonban a Marca szerint nem biztos a meccsen – legalábbis játékosként, mert a stadionban bizonyosan ott lesz, hogy először köszöntse őt a párizsi közönség világbajnokként.

Borítókép: Lionel Messi a katari vb óta nem lépett pályára (Fotó: Alfredo Estrella/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.