Élete egyik legjobb döntését hozta, és nem neheztel Marco Rossira

Gyurcsó Ádám megjárta a lengyel és a horvát bajnokságot, mégis a ciprusi igazolását tartja a pályafutása legjobb döntésének. Az AEK Larnaca harmincegy éves szélsője tavaly ősszel győztes gólt szerzett az Európa-liga csoportkörében a Dinamo Kijev ellen, alapemberként számít rá a csapata, karácsony után 2025-ig meghosszabbította a szerződését a klubja. Ennek ellenére nem tudta magát visszaverekedni a magyar válogatottba, de emiatt nem neheztel Marco Rossi szövetségi kapitányra.

Szilágyi
2023. 01. 11. 6:50
null
FBL-EUR-C3-KYIV-LARNACA Fotó: JANEK SKARZYNSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán maga Gyurcsó Ádám sem gondolta volna, hogy harmincon túl éppen egy mediterrán szigeten vesz új lendületet a pályafutása. Legalábbis erre enged következtetni, hogy 2021 nyarán nem rohant egyből Ciprusra az őt kitartóan csábító AEK Larnaca hívására. Várt, kivárt, közben befutott egy-két Fejér megyei ajánlat, de hiába volt nyitott a hazatérésre, végül a székesfehérvári és a felcsúti lehetőség sem rea­lizálódott. 

Közel volt ahhoz, hogy újra a Vidiben futballozzon      Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Gyurcsó nem akarta tétlenül nézni, amint a csapatok feltöltik a játékoskereteket, ezért döntött. Élete egyik legjobb döntését hozta meg a ciprusi szerződéssel. – Cipruson az első perctől kezdve érzem a bizalmat – mondta lapunknak a hússzoros válogatott balszélső. – Még szinte meg sem melegedtem, csak kilenc napja voltam az AEK-nál, de az akkori edzőm máris a kezdőcsapatba jelölt az Omonia Nicosia elleni rangadón.

A harmincegy éves futballista négy edzővel dolgozott, mióta a sárga-zöld színekben pompázó klubot erősíti, és mindegyik, köztük a jelenlegi, a honfitársait nagy számban foglalkoztató spanyol José Luis Oltra is számít a játékára. Nemzetközi társaság gyűlt össze Larnacán. – Lassan azt nehezebb számba venni, hogy milyen nemzetiségű játékos nincs a keretben. Az ecuadori és a venezuelai mellett szerb, izraeli, bosnyák, portugál, északmacedón, nigériai, francia és ghánai csapattársam is van. Összetartó társaság a miénk: egy célért küzdünk, megszerezhetjük a klub történetének első bajnoki címét – folytatta Gyurcsó, akiről évekig azt mondták, hogy az új csapatában az első fél éve az igazán erős, utána kevésbé hatékony.

Cipruson megcáfolta a vele kapcsolatban hangoztatott tételt. – Az első fél évem sem volt rossz, de egy combfeszítőizom-sérülés miatt kénytelen voltam három hónapot kihagyni – tájékoztatott az első válogatott mérkőzésén, 2012. június elsején Csehország ellen győztes gólt lőtt labdarúgó. – A tavalyi ősz nagyon jól sikerült: győztes gólt szereztem a Dinamo Kijev elleni Európa-liga csoportmeccsen, gólpasszokat adtam, kifejezetten jól ment a játék. 

A győztes gól:

Bravúrként élem meg, hogy első ciprusi csapatként megélhetjük a kupatavaszt. A Fenerbahce és a francia Rennes mögött a harmadik, a konferencialiga főtáblájára kvalifikáló helyen végeztünk a csoportunkban. A szintén ukrán, az Európa-liga playoff-meccsen már legyőzött Dnyipróval játszunk majd. Egy pont előnnyel vezetjük a bajnokságot az Apoel Nicosia előtt.

A válogatottban legutóbb 2020-ban szerepelt    Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Gyurcsó reaktiválása megmozgatta a hazai közeg fantáziáját, elvégre nem hemzsegnek, gólt meg elvétve szereznek magyar játékosok bármelyik nemzetközi kupa csoportkörében. A larnacai légióst mostanában mégsem hívta szövetségi kapitány. Talán a klasszikus szélsők nélküli játékrendszer, esetleg a kora miatt, mindenesetre Gyurcsó kénytelen lehorgonyozni a húsz válogatott szereplésnél, de emiatt nem neheztel a kapitányra.

A szakmai karrierje jelenlegi állomására büszke, elképzelhetőnek tartja, hogy hosszabb távon is a mediterrán sziget lakója lesz. – Nagyon megkedveltem az itteni környezetet. Szinte mindig szép az idő, száz méterre lakom a tengerparttól, már-már túlságosan is kedvesek az emberek. A klubnál megbecsülnek, nemrég 2025-ig hosszabbították meg a szerződésemet, de ha rajtam múlik, szívesen maradok még tovább Cipruson. Minden magyar labdarúgónak javaslom, hogy ha lesz rá lehetősége, próbálja ki magát az itteni ligában. Nagyon kellemesen fog csalódni – mondta a Magyar Nemzetnek Gyurcsó Ádám.

Borítókép: Gyurcsó otthonra lelt Larnacán (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.