Gyurcsó Ádám gólokkal és gólpasszokkal üzen Marco Rossinak

Szeptember végén Németország és Olaszország ellen játszik a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában, Marco Rossi szövetségi kapitány nyilván nagyon figyeli a magyar légiósok szereplését. Most elsősorban távolról kapott jó híreket, az Észak-Amerikában játszó magyarok eredményesek voltak, Gazdag Dániel mesterhármassal tett sokat a meghívóért a keretbe, de győztes gólt lőtt Sallói Dániel is. Gyurcsó Ádám is remek formában futballozik Cipruson.

2022. 08. 29. 6:11
11.08.2022 Belgrade(Serbia) FK Partizan-AEK Larnaca Europa League third qualifying round men s football Adam Gyurcso(C)
IMAGO-IMAGES-SPORTS/ Fotó: IMAGO/Aleksandar Djorovic via Re
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ezen a héten elsősorban a tengerentúlról kapott remek híreket. A szövetségi kapitányt nyilván örömmel töltötte el, hogy az észak-amerikai profiligában vitézkedő magyarok nagyszerűen teljesítettek még úgy is, hogy a számuk háromról kettőre csökkent. A Dallas FC az utóbbi hetekben nemigen számolt a nyolcszoros válogatott Schön Szabolccsal, a jelenleg zajló bajnokságban egyszer sem küldte a pályára, a klubjában az előző 12 bajnokin a keretben sem szerepelt, így nem meglepő, hogy amikor a Mol Fehérvár hazahívta, igent mondott az ajánlatra. Schön Szabolcs 2010 és 2016 között 350 gólt szerzett az MLSZ adatbankja szerint, majd fiatalon az Ajaxba igazolt. A holland utánpótlásban 36 meccsen három gólt szerzett és hét gólpasszt osztott ki, pályára lépett az ifjúsági Bajnokok Ligájában is. 2019 elején az MTK-hoz került, ahol két és fél szezon alatt 62 tétmeccsen 16 gól és 11 gólpassz volt a mérlege. Az elmúlt másfél évben az amerikai élvonalban szereplő FC Dallasban 26 mérkőzésen 7 gólpasszt adott.

 

 

Egy légióssal tehát kevesebb lett, a minőség azonban változatlan maradt. Gazdag Dániel, a Philadelphia Union támadója a nagyszerű formáját a Colorado elleni mérkőzésre is átmentette. Jól kezdte a mérkőzést a válogatott középpályás, a 9. percben megszerezte csapatának a vezetést, majd a 20. percben a saját maga által kiharcolt büntetőt értékesítette (2-0). A Union újabb tíz perc múlva még egy büntetőt értékesítve szerezte meg a harmadik gólját – ezúttal Julian Carranza lőtte be –, s Gazdagék még a szünet előtt emberelőnybe kerültek, miután Gustavo Vallecilla megkapta második sárgáját a 35. percben. A Philadelphia a második félidőben is három gólt szerzett, bár az elsőre a 84. percig kellett várni. Ekkor Gazdag a – már-már védjegyének számító mozdulattal – a labdának alábökve, a kivetődő kapus mellett elemelve a labdát talált a kapuba (4-0). Harmadik találata után Gazdagot edzője lecserélte, csapata pedig a hátralévő percekben nélküle is szerzett még két gólt.

 

Gazdag a triplájának köszönhetően nagyot lépett előre a bajnoki góllövőlistán, az idényben 28 bajnokin lépett pályára, ezeken 16 gólt szerzett, amivel hármas holtversenyben a második helyen áll a mesterlövészek rangsorában a 19 gólos argentin Sebastian Driussi (Austin FC) mögött.

Szintén jó meccset tudhatott a magáénak Sallói Dániel, a Sporting Kansas City csatára, aki a San Jose Earthquakes elleni bajnoki egyetlen gólját szerezte. A 26 éves szélső a találkozó 10. percében szép akció végén okosan gurította a kapuba a váratlanul elé pattant labdát, ezzel megszerezve a győzelmet csapatának. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy az 59. percben Nicolas Isimat-Mirin találatát les miatt videózás után érvénytelenítette a játékvezető.

Van egy futballista, aki a teljesítményével már jó ideje üzen Marco Rossinak: ő Gyurcsó Ádám, az AEK Larnaca játékosa. Góllal és gólpasszal járult hozzá ahhoz, hogy a csapata csütörtökön este hazai pályán 3-0-ra felülmúlja az ukrán Dnipro–1 együttesét, és a selejtező negyedik körét kettős győzelemmel teljesítve feljusson a labdarúgó Európa-liga 32 csapatos főtáblájára. Gyurcsó Ádám a 21. percben szerezte meg a vezetést csapatának: balról indult befelé, egy védő mellett eltolta a labdát, majd egy igazítás után jobbal a rövid sarokba lőtte – a labda leheletnyit irányt változtatott a kapusa előtt helyezkedő egyik védőn. Az első félidő hajrájában Rafael Lopes növelte az előnyt, majd a 78. percben Nikosz Englezu óriási kapáslövéssel beállította a 3-0-s végeredményt – Gyurcsó beadásából. A góllal és gólpasszal záró magyar szélsőt a 83. percben lecserélték – nyilván nem a teljesítménye miatt, hetek óta eredményesen futballozik.

 

 

Szalai Attila (Fenerbahce) és Lang Ádám (Omonia Nicosia) kispados volt csütörtök este, utóbbi nem is játszott, előbbi a 80. percben, már a 4-1-es végeredmény kialakulása után lépett pályára. A Fener az osztrák Austria Wient, a ciprusi klub a belga Gentet ütötte el kettős győzelemmel az Európa-liga főtáblájától.

Az Európa-konferencialiga playoffjában is szurkolhattunk magyar futballistáknak. Szalai Ádám a kispadon kezdett az FC Baselben a CSZKA Szófia ellen, de a 65. percben, 0-0-s állásnál becserélte őt Alexander Frei vezetőedző. Fabian Frei a 66. percben szerezte meg a vezetést, majd Michael Lang a 84. percben 2-0-ra alakította az állás, a bolgár együttesnek pedig nem volt válasza.

A Hajduk Split hazai pályán 2-0-ra kikapott a Villarrealtól, így a spanyolok 6-2-es összesítéssel jutottak tovább. Lovrencsics Gergő a 60. percben állt be játszani. Kerkez Milos kezdőként 72 percet játszott az AZ Alkmaarban, amely 2-1-re győzött idegenben és 6-1-es összesítéssel lett csoportkörös.

A Basel a svájci bajnokságban a Zürich vendége volt, és meglepően simán nyert 4-2-re, a magyar válogatott csapatkapitánya a kispadon ragadt. ennek ellenére egész biztosan nagyon boldog volt: a közösségi oldalán ő kürtölte világgá, hogy augusztus 26-án kislánya született, aki egészséges, és az Efimia Anna nevet kapta. Svájcban maradva a Grasshoppers Bolla Bendegúzzal a védelemben 3-1-re kikapott a Servette otthonában.

 

 

A Bundesliga magyarjai szerény, ám eredményes hétvégén vannak túl. A 4. fordulót pénteken a Freiburg és a Bochum kezdte le, az előbbi nyert 1-0-ra, Sallai Roland kezdőként 83 percet töltött a pályán. Az RB Leipzigből hiányzott a sérült Gulácsi Péter és az eltiltott Willi Orbán viszont végigjátszotta Lipcsében a Wolfsburg ellen 2-0-ra megnyert mérkőzést. Az Union Berlin 6-1-re győzött a Schalke 04 otthonában, Schäfer András a kispadról örülhetett csapata sikerének.

A magyar válogatott honosított angolja, Callum Styles két meccset is játszott a múlt héten. Először a Ligakupában, ahol a csapata, a Barnsley 3-1-re kikapott a Leeds United vendégeként, Styles kihagyott egy tizenegyest. A harmadosztályú bajnokságban szombaton az Ipswich vendége volt a Barnsley, 2-2-re végzett úgy, hogy Styles egyenlítő gólt szerzett.

 

Derby County v Barnsley - Sky Bet League 1
Fotó: MI News

A szlovák Fortuna-liga 7. fordulójában a DAC a forduló előtt a 7. helyen álló Trencínt (Trencsén) fogadta, és meglepetésre egygólos vereséget szenvedett. Bár a meccs nagy részében jobban játszottak a vendégek, mégis a Dunaszerdahely szerzett vezetést, de mivel nem tudta növelni az előnyét, a második félidőben a Trencín megfordította az állást. Ezzel a vereséggel a DAC visszacsúszott az 5. helyre. A kapuban Veszelinov Dániel állt, Szánthó Regő kezdett, az 56. percben Kalmár Zsolt állt be a helyére, Balogh Norbert a 84., Hahn János a 78. percben lépett pályára csereként, Szendrei Ákost nem nevezték.

Varga Kevin számára pikáns lehetett a hétvége, új csapata, a Hatayspor ugyanis korábbi együttesének, a Kasimpasának a vendége volt. A magyar csatár a második félidőre szállt be, de segíteni nem tudott, a hazai csapat 1-0-ra győzött.

Magyar játszott magyar ellen a horvát élvonalban, az NK Osijek Kleinheisler Lászlóval a soraiban fogadta a Lovrencsics Gergőt is a kezdőben bevető Hajduk Splitet. Az eszéki csapatban Kleinheisler főszerepet játszott, a vezető találatnál ő adta a gólpasszt, majd a szünet előtt nem sokkal az ő buktatásáért megítélt tizenegyessel lett 2-0 a hazai csapat javára. Lovrencsicsnek volt több vezélyes beadása, de a szünetben lecserélte az edzője. A Hajduk a második félidőben szépített, Kleinheisler a 89. percig volt a pályán, az NK Osijek pedig 2-1-re győzött.

Az olasz másodosztályban Balogh Botond a kispadról figyelhette, ahogyan csapata, a Parma 1-0-ra hazai környezetben megverte a Cosenzát, a Pisa viszont otthon kikapott 1-0-ra a Genoá-tól, Nagy Ádám végigjátszotta a meccset.

 

Fotó: Ulszan Hyundai FC

Négy meccs, három gól, két gólpassz – ez Ádám Martin friss mérlege a dél-koreai élvonalban, miután szombaton az ő előkészítése után szerzett gólt az Ulszan Hyundai a Csedzsu United elleni, 1-1-re végződött meccsen. Múlt héten két góllal egy MVP-címet már bezsebelt Dél-Koreában, a 23. fordulóban pedig gólpasszal jelentkezett az Ulszan Hyundai magyar válogatott csatára a Csedzsu United elleni idegenbeli meccsen. A 39. percben úgy 24 méterről készítette le a labdát lövésre a grúz Valerij Kazaisvilinek, aki távolról, ballal a bal alsóba lőtt. A második félidőben a Csedzsu egyenlített, és mivel a brazil Leonardo 91. percben szerzett gólját érvénytelenítették, nem tudott nyerni a listavezető Ulszan, 1-1 lett a vége, de a most már kilenc bajnoki óta tartó veretlenségi sorozatát megőrizte. Ez volt a negyedik bajnoki meccse Ádámnak Dél-Koreában, és az első, amelyet végig is játszott.

Borítókép: Gyurcsó Ádám hetek óta nagyszerű formában játszik (Fotó: IMAGO/Aleksandar Djorovic via Re)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.