„A produkciónk sajnos nem Magyarországhoz illő vízilabda volt”

Arcpirító, 13-4-es vereséget szenvedett a női vízilabda-válogatott a Splitben zajló Európa-bajnokság vasárnapi, Hollandia elleni csoportmeccsén. Bíró Attila szövetségi kapitány, Leimeter Dóra és Vályi Vanda is letörten értékelte a látottakat.

Magyar Nemzet
2022. 08. 29. 7:15
Gurisatti Gréta
20220828 SPLIT Hollandia Magyarország vízilabda EB női válogatott, Gurisatti Gréta Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai rendezésű világbajnokságon elért ezüstérem miatt érzett eufória már a múlté, a horvátországi Európa-bajnokságon egyelőre a letargia jellemzi a magyar csapatot, miután női válogatottunk az első két mérkőzését elveszítette a viadalon, szombaton a görögöktől 9-8-ra, vasárnap a hollandoktól 13-4-re kapott ki. Megoszlanak a vélemények arról, hogy miért futott bele ilyen súlyos vereségbe Bíró Attila gárdája, a szövetségi kapitány szerint játékosai fáradtan vágtak neki a találkozónak.

– Nem számítottam ilyen vereségre, bár az benne volt, hogy a holland válogatott jelenleg jobb a magyarnál. Fizikálisan nem voltunk a topon, tévedtem, mikor azt gondoltam, hogy huszonnégy órán belül fogjuk bírni ezt a két meccset. Már a második negyedben egyértelművé vált, hogy ez nem sikerült, teljesen elfáradtunk, és közünk nem volt a meccshez. Az, hogy milyen taktikákat tudunk gyakorolni, megvoltak a terveink, ezek nem váltak be. Van egy hetünk arra, hogy összerakjuk a csapatot. Ezek a meccsek is kellenek. Természetesen túlzó a gólkülönbség, nagyobb a pofon annál, mint amit vártunk. Sőt én nem is vártam pofont, szoros mérkőzést vártam. De ezt is el kell viselni. Lesz munkánk az elkövetkező egy hétben, mind fizikálisan, mind fejben le vagyunk lassulva – nyilatkozta az M4 Sport kérdésére az 56 éves szakember.

– Formálódik a csapat. Hiába volt előtte öt felkészülési meccsünk, ez nyilvánvalóan kevés volt annak ellenére is, hogy jó néhány játékos ott volt a világbajnokságon, mert közben sokan nem. Össze kell rakni ezt a csapatot még jobban, remélhetőleg olyan szintre kerülünk, hogy a negyeddöntőt legyen esélyünk megnyerni – tette hozzá.

Játékosaink nehéz perceket éltek át a medencében, alig várták a végső gongszót.

– Nagyon rossz volt belülről megélni ezt a meccset – ismerte el Leimeter Dóra.

– Biztosan én is tehettem volna többet, de azt éreztem, hogy teljesen mindegy, hogy mit csinálunk, mert a mai meccsen semmi sem fog sikerülni, nekik pedig a lefolyóból elengedett labda is gól lett. Ez ilyenkor teljesen nyilvánvaló, valamiért ilyen a lelkülete ezeknek a mérkőzéseknek. Nagyon vártuk már, hogy vége legyen.

Csalódott vagyok, mert azt gondoltuk, hogy ma sokkal jobban fogunk játszani. Én a tegnapi meccs után is azt mondtam, hogy el tudom fogadni a vereséget, ha jól játszunk, mert természetesen van egy ellenfél is a medencében, és nagyon jó játékosok alkotják a másik csapatot is, de nem mindegy, hogy milyen képet mutatunk magunkról. Szerintem ezen a két mérkőzésen sikerült lerombolnunk, amit eddig felépítettünk. Nem tudom, hogy mi történik a csapatban. Az nagy gond lenne, ha a motiváció hiányozna, de szerintem erről nincs szó. Fizikálisan elég fáradtan érkeztünk. Most megnehezítettük a saját dolgunkat – utalt az FTC játékosa arra, hogy a negyeddöntőben minden bizonnyal az olasz vagy a címvédő spanyol válogatottal kell majd szembenézniük.

Vályi Vanda kemény szavakkal jellemezte a magyar válogatott teljesítményét.

– Lefőttnek érzem az egészet. Az, hogy mentális vagy fizikai oka van ennek a teljesítménynek, még nem tudom. Majd meg kell beszélnünk, ki hogy érzi magát. 

Sajnos nem Magyarországhoz illő vízilabda volt, amit mi most produkáltunk. Azt érzem, hogy most spirálisan húzzuk egymást lefelé a mérkőzés elsőtől az utolsó percéig. Lerángattuk egymást a gödörbe, hatalmas munka lesz a visszafelé vezető út a negyeddöntőre.

A nyáron az olaszországi Padovába igazolt pólós ezután leszögezte: a korábbi sikereknek már nincs jelentőségük.

– Az, hogy mi történt a felkészülési mérkőzéseken vagy a világbajnokságon, már semmit sem jelent. Most habzó szájjal kellett volna beszállni a medencébe, és ki-ki meccset játszanunk. Ez most egyáltalán nem sikerült, sajnos el kell fogadnunk, hogy ez most úgy rossz, ahogy van. Megyünk tovább. Most gyengébb ellenfelek elleni meccsek jönnek, aztán majd az olaszok vagy a spanyolok elleni. 

Mai program, Európa-bajnokság, férfiak, 1. forduló:     

A csoport: 
Grúzia–Montenegró 10.30 
Olaszország–Szlovákia 15.30     

B csoport: 
Görögország–Franciaország 19.00 
Málta–Horvátország 21.00     

C csoport: 
Románia–Spanyolország 9.00 
Németország–Hollandia 17.00     

D csoport: 
Szerbia–Izrael 12.00 
Magyarország–Szlovénia 14.00

Borítókép: Gurisatti Gréta (kék sapkában) küzdelme a holland játékosokkal (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.