Vb után Eb: vízilabdázóinknak a nyár még korántsem ért véget

Még két hónap sem telt el a legutóbbi világverseny befejezése óta, máris újabb kihívás vár vízilabda-válogatottjainkra. A világbajnoki ezüstérmes női csapatunk ma a görögök ellen mutatkozik be a horvátországi Európa-bajnokságon, míg a hazai vb-n leszerepelt férfiak hétfőn Szlovénia legjobbjaival mérkőznek meg.

2022. 08. 27. 6:55
GURISATTI Gréta
Budapest, 2022. június 30. Gurisatti Gréta a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornájának elõdöntõjében játszott Magyarország - Hollandia mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez életük leghosszabb nyara – emlegették már a hazai rendezésű vizes világbajnokság alatt női vízilabdacsapatunk tagjai. Pólósainknak a tavalyról ez évre halasztott vébé után alig jutott idejük a pihenésre, hiszen egy nyár leforgása alatt két fontos nemzetközi tornán is helyt kell állniuk, közben pedig természetesen a felkészülést sem lehetett elhanyagolni. 

Ma a horvátországi Splitben megkezdődik az Európa-bajnokság, ahol a címvédő spanyolok, a hollandok, az olaszok és a görögök mellett a vb-n ezüstérmet szerzett magyar hölgyek is a fő esélyesek közé tartoznak. Gyorsan kiderül, hogy az egyes válogatottak milyen formában érkeztek meg a kontinensviadalra, mert slágermeccsekkel veszi kezdetét a torna, az A csoportba sorsolt Magyarországra ma Görögország (20.30), holnap pedig Hollandia (19.00) legjobb pólósai várnak. Később pedig sorrendben Németország, Horvátország és Románia következik.

A magyar válogatott annak ellenére is éremben reménykedhet, hogy legjobb játékosa, kihagyja a tornát, ugyanis Bíró Attila pihenőt adott neki. 

– Erre az Európa-bajnokságra egyik ellenfelünk sem veszített ilyen szintű játékost, már ha egyáltalán van nekik. Ugyanakkor Rita hiányában sem lehetnek mások a céljaink, mint korábban – mondta a szövetségi kapitány, ez a cél pedig korábbi nyilatkozata alapján a legjobb négybe kerülés. – Megújult csapattal megyünk, Garda Krisztina személyében új csapatkapitánnyal, de reményeim szerint ugyanazzal a hévvel, lendülettel. Rita hiányát egy játékos biztosan nem tudja pótolni, több kulcsemberünknek közösen kell átvennie a szerepét.

A vb-ezüstérmes csapatból Keszthelyi mellett a kapus Gangl Edina és Rybanská Natasa maradt ki, utóbbit vállsérülése akadályozta meg abban, hogy részt vegyen a túrán. A helyükre csupa olyan játékos került, aki felnőttvilágversenyen még nem ugrott medencébe, Dömsödi Dalma, Farkas Tamara, Kiss Alexandra és Peresztegi-Nagy Kinga.

A férficsapatunk ennél jóval nagyobb változáson esett át az elmúlt hetekben, kezdve a stábbal. A júliusi hetedik hely minden idők második legrosszabb vb-helyezése volt az erősebb nemet nézve, a hazai leszereplést követően pedig Märcz Tamás szövetségi kapitánynak nem volt maradása. Egykori válogatottbeli csapattársa helyét vette át, és a Ferencváros sikeredzője nem félt a fiatalítástól. A világbajnokságon szereplő csapatból pihenőt kapott, szemműtétje után lábadozik, Pohl Zoltán sérülése nem jött rendbe, Hárai Balázs és Mezei Tamás pedig ezúttal nem kapott meghívót. Újoncokból viszont nincs hiány, Ágh György, Fekete Gergő, Konarik Ákos, Molnár Erik, Vadovics Viktor és Vigvári Vendel először próbálhatja ki magát a három legjelentősebb viadal (olimpia, vb, Eb) valamelyikén.

Az uraknál négy csoportba osztották a részt vevő csapatokat, a magyar a D négyesbe került, és hétfőn Szlovénia ellen kezdi meg a szereplését, Szerbiával szerdán, Izraellel pénteken mérkőzik meg. Nehéz megjósolni, hogy mire lehet képes az Eb-nek ifjú titánokkal nekivágó, címvédő válogatottunk, Vári Attila szövetségi elnök mindenesetre a legjobb négy közé várja mindkét csapatunkat.

A magyar válogatottak csoportmérkőzései:

Nők, A csoport:
Magyarország–Görögország augusztus 27., 20.30
Hollandia–Magyarország augusztus 28., 19.00
Magyarország–Németország augusztus 30., 11.30
Horvátország–Magyarország szeptember 1., 17.30
Magyarország–Románia szeptember 3., 10.00

Férfiak, D csoport:
Magyarország–Szlovénia augusztus 29., 14.00
Szerbia–Magyarország augusztus 31., 19.00
Magyarország–Izrael szeptember 2., 9.00

A keretek

Nők, kapusok: Kiss Alexandra (Eger), Magyari Alda (UVSE)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Leimeter Dóra (BVSC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Ethnikos, görög), Peresztegi-Nagy Kinga (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)

Férfiak, kapusok: Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Vadovics Viktor (Vasas), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

Borítókép: Gurisatti Gréta (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.