időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Kimarad a legjobb női játékos is az Európa-bajnoki keretből

Magyar Nemzet
2022.08.17. 15:15 2022.08.17. 15:32
Kimarad a legjobb női játékos is az Európa-bajnoki keretből

A női és a férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila és Varga Zsolt is kihirdette a tizenöt fős keretét a tíz nap múlva kezdődő spliti Európa-bajnokságra. A hölgyeknél kimarad a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita, de persze csak azért, hogy pihenhessen.

– Nem kell a sorok között olvasni, az a tizenöt játékos utazik az Európa-bajnokságra, aki az ausztrálok elleni, pénteki mérkőzésen is keretben volt – tárta ki a lapjait elöljáróban Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya a szerdai sajtótájékoztatón. Ebből automatikusan következik, hogy a legjobb magyar női pólós, egyben csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita nem lesz ott a válogatottban a spliti kontinensviadalon. Az ő mellőzését így indokolta Bíró Attila:

– Tizennégy éve folyamatosan játszik a válogatottban, a jövő érdekében közös megegyezéssel ezt az Európa-bajnokságot most kihagyja.

Garda Krisztina előlépett

Keszthelyi-Nagy Rita hiányában az eddigi helyettes, Garda Krisztina lép elő csapatkapitánnyá.

– Örülök a felkérésnek, bár ez picivel nagyobb teher, mint amihez hozzászoktam. A lányok segítőkészek, együtt megbirkózunk azzal, hogy nem Keszi irányítja a csapatot. Az elmúlt hetek kemények voltak, rövid, de intenzív felkészülésen vagyunk túl, bízom benne, hogy jól sikerül az Eb. Nem szeretnék jósolgatni, a szardíniai tornán voltak jobb és rosszabb periódusaink, de összességében jó csapatunk van – mondta Garda Krisztina.

A budapesti világbajnoki keretből Keszthelyi mellett a kapus Gangl Edina marad ki, ez azonban cseppet sem meglepetés, hiszen ő már a szardíniai felkészülési tornára sem utazott el. Magyari Alda mellett, mögött Kiss Alexandra lesz a másik kapus. Rajta kívül Peresztegi-Nagy Kinga is az első világversenyére készül.

– Bizonyították, hogy ott a helyük a csapatban. Az elmúlt években ez volt a legkönnyebb kerethirdetésem, még ha két juniorválogatott játékost is kellett kihagynom – jegyezte meg Bíró Attila. 

A női keret

Kapusok: Kiss Alexandra (Eger), Magyari Alda (UVSE)
Mezőnyjátékosok: Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (FTC), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa (UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (BVSC), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Ethnikosz, görög)

Öt újonc a férfiaknál

 

Az már korábban eldőlt, hogy hazai világbajnokságon csalódásra csupán hetedik helyen végzett férfiválogatottunkból négy alapember is kihagyja az Európa-bajnokságot. Varga Dénes pihenőt kapott, Vámos Márton szemműtéten esett át, a két center, Hárai Balázs és Mezei Tamás helyett pedig a Märcz Tamás örökébe lépett új szövetségi kapitány, Varga Zsolt más embereket akar kipróbálni.

 

Öt újonc is található a keretben, legalábbis ami a nagy világversenyeket illeti, hiszen Ágh György, Fekete Gergő, Konarik Ákos, Molnár Erik és Vigvári Vendel a világligában, illetve felkészülési mérkőzéseken már szerepelt a csapatban.

– Munkát ígértem, bele is vetettük magunkat, maximálisan kihasználtuk a rendelkezésre álló időt, olykor a határon dolgoztunk, de arra figyeltünk, hogy ne legyen kontraproduktív a munka. Biztosan nehéz időszakon vannak túl a játékosok, de a hozzáállással teljesen elégedett vagyok. Azt érzem, ez a tizenöt játékos alkotja a legjobb csapatot – beszélt a felkészülésről és a keret kijelöléséről a rá jellemzően tudományos igényességgel Varga Zsolt.

Túl a csalódottságon

Varga Dénes hiányában a férfiaknál is új a csapatkapitány, Jansik Szilárd kapta a megtisztelő feladatot.

– Nehéz volt beleállni a munkába, nagyon csalódottak voltunk a világbajnokság után, próbáltam lezárni magamban a történteket, ez talán sikerült is. Van öt-hat újoncunk, elindult a fiatalítás, a tapasztaltabb játékosoktól biztosan türelem kell a csapatba kerülő fiatalokhoz. Sokat dolgoztunk, de még többet fogunk, mert az első igazán éles mérkőzésünkig van hátra két és fél hét – mondta Jansik Szilárd.

Tizenöt játékost lehet nevezni az Eb-re. A vb-vel szemben különbség, hogy nem kell megnevezni a két tartalékot, a meccskeretbe viszont ugyanúgy tizenhárman kerülhetnek be, igaz, a játékosokat indoklás nélkül, oda-vissza lehet cserélni az egész torna folyamán. 

A férfikeret

Kapusok: Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (Szolnok), Burián Gergely, Manhercz Krisztián (OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

Borítókép: Keszthelyi Ritának nincs miért feltennie a kezét (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.