Kimarad a legjobb női játékos is az Európa-bajnoki keretből

A női és a férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila és Varga Zsolt is kihirdette a tizenöt fős keretét a tíz nap múlva kezdődő spliti Európa-bajnokságra. A hölgyeknél kimarad a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita, de persze csak azért, hogy pihenhessen.

Magyar Nemzet
2022. 08. 17. 15:15
KESZTHELYI-NAGY Rita; HATCHER, Ashley
Budapest, 2022. június 26. Keszthelyi Rita (j) és az argentin Ashley Hatcher a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornáján, a negyeddöntõbe jutásért játszott Magyarország – Argentína mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem kell a sorok között olvasni, az a tizenöt játékos utazik az Európa-bajnokságra, aki az ausztrálok elleni, pénteki mérkőzésen is keretben volt – tárta ki a lapjait elöljáróban Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya a szerdai sajtótájékoztatón. Ebből automatikusan következik, hogy a legjobb magyar női pólós, egyben csapatkapitány nem lesz ott a válogatottban a spliti kontinensviadalon. Az ő mellőzését így indokolta Bíró Attila:

– Tizennégy éve folyamatosan játszik a válogatottban, a jövő érdekében közös megegyezéssel ezt az Európa-bajnokságot most kihagyja.

Garda Krisztina előlépett

Keszthelyi-Nagy Rita hiányában az eddigi helyettes, Garda Krisztina lép elő csapatkapitánnyá.

– Örülök a felkérésnek, bár ez picivel nagyobb teher, mint amihez hozzászoktam. A lányok segítőkészek, együtt megbirkózunk azzal, hogy nem Keszi irányítja a csapatot. Az elmúlt hetek kemények voltak, rövid, de intenzív felkészülésen vagyunk túl, bízom benne, hogy jól sikerül az Eb. Nem szeretnék jósolgatni, a szardíniai tornán voltak jobb és rosszabb periódusaink, de összességében jó csapatunk van – mondta Garda Krisztina.

A budapesti világbajnoki keretből Keszthelyi mellett a kapus Gangl Edina marad ki, ez azonban cseppet sem meglepetés, hiszen ő már a szardíniai felkészülési tornára sem utazott el. Magyari Alda mellett, mögött Kiss Alexandra lesz a másik kapus. Rajta kívül Peresztegi-Nagy Kinga is az első világversenyére készül.

– Bizonyították, hogy ott a helyük a csapatban. Az elmúlt években ez volt a legkönnyebb kerethirdetésem, még ha két juniorválogatott játékost is kellett kihagynom – jegyezte meg Bíró Attila. 

A női keret

Kapusok: Kiss Alexandra (Eger), Magyari Alda (UVSE)
Mezőnyjátékosok: Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (FTC), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga, (UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (BVSC), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Ethnikosz, görög)

Öt újonc a férfiaknál

 

Az már korábban eldőlt , hogy hazai világbajnokságon csalódásra csupán hetedik helyen végzett férfiválogatottunkból négy alapember is kihagyja az Európa-bajnokságot. pihenőt kapott, szemműtéten esett át, a két center, Hárai Balázs és Mezei Tamás helyett pedig a Märcz Tamás örökébe lépett új szövetségi kapitány, más embereket akar kipróbálni.

 

Öt újonc is található a keretben, legalábbis ami a nagy világversenyeket illeti, hiszen Ágh György, Fekete Gergő, Konarik Ákos, Molnár Erik és Vigvári Vendel a világligában, illetve felkészülési mérkőzéseken már szerepelt a csapatban.

– Munkát ígértem, bele is vetettük magunkat, maximálisan kihasználtuk a rendelkezésre álló időt, olykor a határon dolgoztunk, de arra figyeltünk, hogy ne legyen kontraproduktív a munka. Biztosan nehéz időszakon vannak túl a játékosok, de a hozzáállással teljesen elégedett vagyok. Azt érzem, ez a tizenöt játékos alkotja a legjobb csapatot – beszélt a felkészülésről és a keret kijelöléséről a rá jellemzően tudományos igényességgel Varga Zsolt.

Túl a csalódottságon

Varga Dénes hiányában a férfiaknál is új a csapatkapitány, Jansik Szilárd kapta a megtisztelő feladatot.

– Nehéz volt beleállni a munkába, nagyon csalódottak voltunk a világbajnokság után, próbáltam lezárni magamban a történteket, ez talán sikerült is. Van öt-hat újoncunk, elindult a fiatalítás, a tapasztaltabb játékosoktól biztosan türelem kell a csapatba kerülő fiatalokhoz. Sokat dolgoztunk, de még többet fogunk, mert az első igazán éles mérkőzésünkig van hátra két és fél hét – mondta Jansik Szilárd.

Tizenöt játékost lehet nevezni az Eb-re. A vb-vel szemben különbség, hogy nem kell megnevezni a két tartalékot, a meccskeretbe viszont ugyanúgy tizenhárman kerülhetnek be, igaz, a játékosokat indoklás nélkül, oda-vissza lehet cserélni az egész torna folyamán. 

A férfikeret

Kapusok: Lévai Márton (OSC), (FTC)
Mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Angyal Dániel, Konarik Ákos, (Szolnok), Burián Gergely, Manhercz Krisztián (OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel (FTC), (Pro Recco, olasz)

Borítókép: Keszthelyi Ritának nincs miért feltennie a kezét (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.