Piros lap és négy gól is szerepel a magyar légiósok mérlegében

Szoboszlai Dominikot felnőtt pályafutása során először kiállították, Gazdag Dániel, Szánthó Regő, Gyurcsó Ádám és Ádám Martin viszont gólt szerzett a csapatában a múlt héten. Szokásos összefoglalónkban a külföldön játszó futballisták elmúlt egy hetéről találunk tehát jó és rossz híreket egyaránt.

2022. 08. 15. 7:15
null
Fotó: VIC Forrás: AEK Larnaca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt jó hétvégéjük a Bundesliga magyarjainak. volt az első, végigjátszotta a Freiburg pénteki meccsét a Dortmund ellen, és sokáig úgy tűnt, nyertes csapat tagja lehet. Aztán a 77. percben a vendégek egyenlítettek, majd szereztek még két gólt, és ezzel 3-1-re nyertek. Szombaton az RB Leipzig mindhárom magyarját bevetette otthon az 1. FC Köln ellen, és valamint a lefújásig ott is maradt a pályán. Szoboszlai Dominikra ez sajnos nem áll, őt ugyanis könyöklésért az első félidő hosszabbításban kiállították.

Sokak szerint túl szigorú volt a döntés, ám akadtak olyanok is, akik szerint igaza volt a játékvezetőnek. Mindenesetre a lipcsei csapat hiába vezetett kétszer is, meg kellett elégednie egy ponttal, 2-2 lett a végeredmény. Schäfer András a 62. percben állt be csereként az Union Berlinbe Mainzban. A csapata két bajnoki után is veretlen még, a berlini derbin aratott győzelem után most egy ponttal lett gazdagabb a 0-0-s végeredménnyel.

A héten két magyar futballistával gazdagodott a törökországi légió: Nikolics Nemanja és Ugrai Roland is a másodosztályú Pendikspornál folytatja a pályafutását. Hétfőn lesz az első bajnoki meccsük, akkor kezdődik a bajnokság, de mert még alig edzettek a nyáron csapattal, kérdéses, máris beveti-e őket az edzőjük. Varga Kevin egy héttel korábban szerződött az első osztályban a Hataysporhoz, amely pénteken a Trabzonspor vendége volt, 1-0-ra kikapott, a magyar csatár a 88. percben állt be.

Külön kell szólni Szalai Attiláról, aki az egyik legrangosabb török csapatban, a Fenerbahcéban szerepel. Így van ez annak ellenére, hogy őt minden héten összeboronálják valamelyik európai élklubbal, a legutóbb arról érkezett hír, hogy a Premier League-ben szereplő Aston Villa újabb ajánlatot tesz érte. Addig is azonban teszi a dolgát a jelenlegi csapatában, a múlt héten kétszer pályára lépett. Egy hete hétfőn hazai pályán az Ümraniyespor ellen 3-3-ra végzett a török csapat a magyar védővel a soraiban, majd csütörtökön a cseh Slovácko vendégeként játszott 1-1-et és jutott tovább ezzel az Európa-ligában.

Fenerbahce vs Goztepe - Turkish Super Lig
Szalai Attila
Fotó: AFP/Ali Atmaca

A ciprusi AEK Larnaca is ott lesz a sorozat következő körében, miután idegenben 2-2-t játszott a szerb Partizan Beograddal, ez összesítésben 4-3-as sikert jelentett a számára, az első gólját Gyurcsó Ádám szerezte. És, ha már Ciprus: az ország Szuperkupáját az Apollon Limassol nyerte 2-0-ra az Omonia Nicosia ellenében, a vesztes csapatban végigjátszotta a mérkőzést.

Az Európa-konferencialigában a Basel Dániában 1-0-s vereséget szenvedett a Bröndby ellen, így győzelmi kényszerben lépett pályára csütörtök este hazai pályán. A rendes játékidőben 2-1-es diadalt aratott, tehát jöhetett a hosszabbítás – a 109. percben lépett pályára. Mivel a ráadásban nem született újabb gól, tizenegyespárbajra került sor. Szalai a harmadik körben próbálkozhatott, rontott, de mivel a csapatából egyedül ő hibázott, a Bröndbyből pedig hárman is, továbbjutott a Basel. A vasárnapi bajnokin a svájci csapat nem lehetett boldog, mert hazai pályán 2-0-ra kikapott a Luganótól, Szalai a 85. percben állt be.

Fotó: FC Basel

Svájcban maradva a Grasshoppers bepótolta az első fordulóban elmaradt meccsét, ezen 1-1-et játszott Luzernben, Bolla Bendegúz végig a pályán volt. Akárcsak Sionban, ahol a Szöcskék vele a védelemben értek el 2-2-t.

Az EKL-ben szerepelt a szlovákiai Dunaszerdahely is, ám sajnos csak múlt időben, mert miután otthon 1-0-ra kikapott a román FCSB-től, Bukarestben is ugyanez az eredmény született a kárára, a DAC csak egy kapufáig jutott, a magyarok közül Veszelinov Dániel végigvédte a találkozót, Balogh Norbert végigjátszotta a meccset, Szánthó Regőt a szünetben lecserélték, Hahn János, Kalmár Zsolt és Szendrei Ákos nem léptek pályára. A Dunaszerdahely vasárnap este játszotta le a Dukla Banská Bystrica elleni bajnoki meccsét, és kicsit nehezen belelendülve végül magabiztosan 3-0-ra győzött. Ismét Veszelinov Dániel állt a kapuban, a magyarok közül Balogh Dániel és Szánthó Regő kezdett, mindkettőt az 51. percben cserélték le, Hahn János pedig a 73. percben állt be. A DAC elő gólját Szánthó Regő szerezte az első félidő hosszabbításában.

Fotó: DAC 1904

Az angol harmadosztályban játszó Barnsley szerdán bravúrt hajtott végre, mert a Ligakupában idegenben 2-1-re legyőzte és búcsúztatta a másodosztályú Middlesbrough-t, Callum Styles kezdő volt, és a 77. percben lecserélték. Szombaton a bajnokságban már nem vitézkedett ennyire jól a Barnsley, Stylest végig a pályán tartva 2-1-re kikapott a Derby Countytól. Az olasz másodosztály, a Serie B 1. fordulójában a Parma otthon játszott 2-2-t a Barival, Balogh Botond a házigazda kispadját koptatta. A Pisa az eltiltott nélkül 4-3-ra kikapott a Cittadella vendégeként. Az osztrák LASK Kecskés Ákost a kispadon jegelve győzte le 2-1-re a Rapid Wient, a horvát NK Osijek pedig Kleinheisler Lászlót a második félidőre becserélve Eszéken játszott 2-2-t a Varazdinnal.

Európán túlról sokkal több jó hír érkezett a magyar légiósokról. a második bajnoki meccsén megszerezte az első gólját a dél-koreai Ulszan Hyundaiban. A magyar válogatott csatár a 28. percben büntetőből volt eredményes a Tegu FC ellen. A gólja után pedig, az első félidő hosszabbításában gólpasszt is adott a japán Amano Dzsunnak. Ádámot a 76. percben lecserélték. Az Ulszan a második félidőben is lőtt két gólt (a másodikat a 93. percben az Ádám helyére becserélt Leonardo szerezte), ezzel 4–0-ra győzött.

Fotó: Ulszan Hyundai

Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben már a tizenkettedik gólját szerezte meg magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Ő lőtte a Philadelphia Union első találatát a Chicago Fire ellen, a csapata 4-1-re győzött. Schön Szabolcsot a Dallas FC ezúttal sem nevezte, a Sporting Kansas City viszont végig a pályán tartotta Sallói Dánielt, ám a csapat egy 94. percben kapott góllal 4-3-ra kikapott az Austin FC vendégeként.

Borítókép: Gyurcsó Ádám okkal ünnepel, az ő gólja is kellett a Larnaca továbbjutásához (Fotó: AEK Larnaca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.