Két magyar is góllal üzent a légióból a napokban Marco Rossinak+videók

Több magyar légiós is érdekelt még a nemzetközi porondon. Szokásos összeállításunkban megnéztük, hogyan állnak ott, milyen reményekkel várják a csoportkörök utolsó fordulóját, és természetesen követtük a bajnoki szereplésüket is. Gólt csak Gyurcsó Ádám szerzett, ám többen is roppant hasznosan futballoztak, továbbra is biztos tagjai a csapataiknak.

2022. 10. 31. 7:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó hetükhöz érkeznek a különböző európai kupák csoportmérkőzései, és a csapatokban számos magyar légióst is találunk. Ezért most rendhagyó módon tekintjük át azt, hogy milyen hetet zártak, egyrészt megnézzük, mi vár rájuk a következő napokban, másrészt külön vesszük a nemzetközi porondot és a bajnokságokat.

Kezdjük a legmagasabb szinten, azaz a Bajnokok Ligájában, ahol csak az RB Leipzigben találunk honfitársakat, ott rögtön hármat is, bár a sérült sokáig nem lesz bevethető. A lipcseiek nagy meccsen otthon 3-2-re legyőzték a címvédő Real Madridot, a második helyen állnak, és ha szerdán Varsóban nem kapnak ki az ukrán Sahtar Donyecktől, akkor a második helyen továbbjutnak. Ha mégis, akkor marad az Európa-liga, ahol februárban majd a nyolcaddöntőért játszhatnak.

Az Európa-ligában biztosan a legjobb tizenhat közé jutott a G csoportot megnyerő német Freiburg, amelybe sérülése után a jelek szerint hamarosan visszatérhet, vasárnap már pályára lépett a harmadosztályú második csapatban. Az Union Berlin 1-0-ra nyert a német fővárosban a portugál Braga ellen, a második félidőre állt be, és a csapat csütörtökön a Saint-Gilloise elleni győzelem esetén – illetve döntetlen vagy vereség esetén, ha nem nyer a Braga – a rájátszást érő második helyen végez, ellenkező esetben az Európa-konferencialiga rájátszásában folytathatja.

Fotó: Reauters

együttese, a Fenerbahce a magyar védővel a soraiban hazai pályán 3-3-at játszott a francia Rennes-nel, és biztosan érdekelt lesz a tavasszal, ugyanis jelenleg 11 ponttal áll a B-csoportban, akárcsak a Rennes, így az utolsó forduló dönt majd arról, hogy Szalaiék az első vagy a második helyen végeznek. A török csapat az egypontos Dinamo Kijevvel játszik, győzelem esetén a másik meccstől függetlenül megnyeri csoportját.

A szintén ebben a csoportban szereplő, Gyurcsó Ádámot foglalkoztató ciprusi AEK Larnaca már biztosan a csoport harmadik helyén zár, így az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjébe jutásért játszhat, a héten hazai környezetben 3-3-at ért el a Dinamo Kijevvel, a magyar támadó kezdett, és a 89. percben cserélték le. Maradva Cipruson, a Lang Ádámmal felálló Omonia Nicosia otthon kapott ki 2-0-ra a spanyol real Sociedadtól, egyelőre nincsen pontja, és csak akkor juthat tovább az Európa-konferencialigába, ha csütörtökön legalább 4-0-ra nyer a moldáv Sheriff Tiraspol vendégeként.

Fotó:  AZ Alkmaar

Az Európa-konferencialiga E-csoportjában a Kerkez Milost foglalkoztató holland AZ már biztosan továbbjut, miután 2-1-re nyert Vadúzban, a magyar védő gólt szerzett, és végig a pályán volt. Ha a csapat az utolsó körben pontot szerez, akkor az első helyen a nyolcaddöntőbe kerül, vereség esetén a legjobb tizenhatba kerülésért folyó rájátszásba jut. Szintén az Ekl-ben lehet érdekelt (Basel) és Holman Dávid (Slovan Bratislava) is, a csapataik 8–8 ponttal állnak a H-csoport első és második helyén, de egyikük sem lépett még pályára az idényben a sorozatban.

És akkor most jöjjenek a szereplések a különböző bajnokságokban! Kezdjünk itt is Németországban, ahol az RB Leipzig halványabb játékkal is megverte 2-0-ra a két egészséges magyarjával a Leverkusent, igaz, Szoboszlai Dominikot a 71. percben lecserélték. Az Union Berlin drámai meccsen, a 97. percben szerzett góllal győzte le 2-1-re a Mönchengladbachot, Schäfer András az 59. perctől a kispadról szurkolhatott a társaknak. Nagy hír, hogy a súlyos szemsérülésen és műtéten túlesett Sallai Roland ismét tétmeccset játszhatott, a Freiburg harmadosztályban szereplő második csapatában harcolt ki egy tizenegyest.

Az angol másodosztályban, a Championshipben a Millwall 1-0-ra kikapott a Huddersfield Town vendégeként, Callum Styles végigjátszotta a mérkőzést. A második vonalnál maradva, az olasz Serie B-ben a Pisa Nagy Ádámmal a középpályán 0-0-t játszott a Benevento stadionjában, a Parma viszont otthon úgy verte meg 1-0-ra a Comót, hogy Balogh Botondot bevetette a második félidőre.

Kleinheisler László felépült a Dinamo elleni bajnoki rangadóra, amelyet az ősz legfontosabb horvátországi mérkőzésének neveztek a sajtóban. Az NK Osijek magyar középpályás jól játszott, az első félidőben a szokásos lelkes és hasznos mezőnymunka mellett három lövése nem sokkal kerülte el a világbajnokságra készülő Livakovic kapuját. A szünet után sem esett vissza a teljesítménye, és az eszéki együttes a hajrában Ramón Miérez góljával megszerezte a győzelmet is, az viszont a hatalmas köd miatt talán sohasem derül ki, hogy kitől kapta a gólpasszt…

Svájcban a Grasshoppers Bolla Bendegúzzal a védelmében hazai pályán szenvedett 3-1-es vereséget a Luzerntől, Szalai Ádám pedig nem került be a Basel keretébe a Young Boys ellen, és vélhetően már egyik meccsen sem fog… Cipruson az AEK Larnaca lelépte 4-0-ra a Karmiotisszát, Gyurcsó Ádám a 75. percben állt be, és ő lőtte a negyedik gólt.

 A holland élvonalban az AZ 2-1-re nyert a Volendam ellen, kezdőként 80 percet kapott. Törökországban felemás napot zártak vasárnap a magyarok. Varga Kevin az 57. percben állt be a Hataysporba, amely 4-1-re kikapott az Ankaragücü stadionjában, a Fenerbahce viszont Szalai Attilát végig a pályán tartva 5-2-re legyőzte idegenben az Istanbulsport. A szlovák Fortuna Ligában a Dunaszerdahely 3-1-re győzött a Dukla Banská Bystrica vendégeként, Balogh Norbert és Szánthó Regő nem volt a keretben, Kalmár Zsolt a félidőben beállt, a 75. percben ő szerezte csapata második gólját, Veszelinov Dániel a kispadon ült.

A végére marad a csattanó: az észak-amerikai profi liga, az MLS Keleti főcsoportjában magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezték meg a döntőt, amelyet Philadelphia Union játszott a New York Cityvel. gólját a 16. percben elvette a VAR, majd a vendég New York szerzett vezetést, ám a második félidő derekán beindult a Philadelphia, a 65. és 76. per között háromszor is bevette a vendégek kapuját. Először Carranza egyenlített, majd az ő passzából Gazdag Dániel megfordította az eredményt, végül Burke biztosította be a győzelmet, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott csatár az MLS bajnoki címéért játszhat, az ellenfele a Los Angeles FC lesz.

Borítókép: Gyurcsó Ádám edzőként és csereként is rendszeresen eredményes (Fotó: AEK Larnaca)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.