Fucsovics kettős érzésekkel, Balázs nyugodtan várhatja a rajtot

A hétfőn rajtoló Australian Openen férfi egyesben két magyar teniszező biztosan részt vehet, a harmadiknak csütörtökön dől el a sorsa. Fucsovics Márton és Balázs Attila egészen eltérő előjelekkel várhatja a melbourne-i Grand Slam-tornát, s ha Piros Zsombor csatlakozik hozzájuk, akkor három markánsan különböző történet lesz belőle.

2023. 01. 11. 16:52
Fucsovics Márton
Fucsovics Márton Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics Márton tornagyőzelemmel kezdte az évet, azonban kettős érzései voltak a canberrai diadal után. Az évek óta vitathatatlanul a legjobb magyar férfiteniszezőnek számító játékos ugyanis az adelaide-i és az aucklandi ATP-versenyek helyett választotta az ausztrál fővárosban rendezett, kisebb presztízsű és díjazású challenger-viadalt.

Tennis: ATP Tour - Stuttgart Fucsovics Márton
Fucsovics Canberrában tornát nyert (Fotó: DPA/AFP/Tom Weller)

– Nagyszerűen éreztem magam itt, mégsem tudom, hogy jövőre vissza akarok-e ide térni. Az azt jelentené, hogy nem túl jó a ranglistahelyezésem – fogalmazott Fucsovics a szokásos, trófeaátvételkor mondott beszédében. A magyar játékos a célját elérte, első kiemeltként megnyerte a viadalt, ami tizennégy pozíciós javítást jelentett számára, jelenleg a 73. az ATP-rangsorban.

Fucsovics a tavalyit az egyik legrosszabb szezonjaként jellemezte, s ősszel edzőt váltott, Nagy Zoltán és Jancsó Miklós helyett most Nagy Péter és Palágyi Miklós segíti a munkáját.

A canberrai siker után Adelaide-ben mindjárt a selejtező első fordulójában kiesett, de így legalább volt ideje rápihenni az Australian Openre, ahol pontot nem kell védenie, ugyanis tavaly már az első fordulóban kikapott Dusan Lajovicstól. Hogy Melbourne-ben idén meddig juthat Fucsovics, arról komolyabb esélylatolgatásba a csütörtöki sorsolás után érdemes belevágni.

Sajnos ugyanez nem mondható el Balázs Attiláról. A Fucsovicsnál négy évvel idősebb, harmincnégy esztendős teniszező 2020-ban végre beküzdötte magát a top 100-ba, utána azonban a világméretű koronavírus-járvány megakasztotta az előrelépését, majd a sérülések megállították.

Balázs Attila tenisz Wimbledon
Balázs Attila mögött küzdelmes évek állnak (Fotó: EPA)

Balázs az elmúlt két évben összesen kilenc mérkőzésen lépett pályára, viszont a védett ranglistájának köszönhetően ott lehet az Australian Open főtábláján. Ezzel a lehetőséggel a magyar teniszező tavaly augusztusi tájékoztatása alapján 2024. február 5-ig összesen tíz különböző versenyen élhet, a rendszer ennyi lehetőséget biztosít egy játékosnak, hogy súlyos sérülés után visszaküzdje magát a korábbi szintre.

Balázs Attila tavaly hasonlóképpen indult a Roland Garroson és Wimbledonban, de a két mérkőzésén összesen hét játékot nyert, s nagyon nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, amelyben ő esélyes lesz a továbbjutásra. Veszítenivalója viszont nincs: ha ki is esik, az első fordulós szereplésért járó, nagyjából huszonhétmillió forintnak megfelelő pénzdíjjal vigasztalódhat.

Csatlakozhat még a magyar duóhoz a főtáblán Piros Zsombor, ehhez a tizenhét éves balkezes kínai tehetség, Sang Csün-cseng ellen kell nyernie a selejtező utolsó fordulójában.

Női egyesben már biztos, hogy három magyar szerepel a főtáblán Melbourne-ben: Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma triójához nem tudott csatlakozni Jani Réka, aki a selejtező első fordulójában búcsúzott. csak párosban vesz részt az év első Grand Slam-versenyén.

Borítókép: (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.