A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fucsovicsnak ezúttal nem tartott sokáig az Australian Open

Nagy meccset játszott Fucsovics Márton az Australian Open főtáblájának az első körében, de hamar véget ért számára az év első Grand Slam tornája: öt játszmában, 3 óra 23 percig tartó csatában kikapott a szerb Dusan Lajovicstól. Udvardy Panna 65 perc alatt két játszmában szenvedett vereséget a korábbi világelső fehérorosz Viktorija Azarenkától.

Magyar Nemzet
2022. 01. 17. 7:44
FUCSOVICS Márton; LAJOVIC, Dusan
Melbourne, 2022. január 17. Fucsovics Márton a szerb Dusan Lajovic ellen játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyitókörében, Melbourne-ben 2022. január 17-én. MTI/EPA/Jason O'Brien Fotó: Jason O'Brien
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics Márton a 38., Dusan Lajovics a 43. a világranglistán, a különbség elhanyagolható, azaz várható volt a kiegyenlített, nagy küzdelem. A magyar éljátékos még sohasem kapott ki a szerbtől, ráadásul eddigi pályafutása során mindig túljutott az első körön, ezért okkal lehetett várni, hogy ha nem is könnyen, de továbbjut. Akadtak szurkolói is, a kezdésre magyar nemzeti színű sapkákat, zászlókat és sálakat viselő emberek is helyet foglaltak a lelátón.

Sok első szervát rontva, ám az első két adogatását egyaránt ásszal hozva kezdte a mérkőzést Fucsovics, a harmadikat azonban elbukta, a szerb 2:2 után az első lehetőségét kihasználva brékelt. Majd a kilencedik játékban újra elvette a magyar adogatását. Ezzel elszállt az első játszma, a második viszont Fucsovicsé lett, aki pontosabban adogatott, mint addig, és elég volt az egyetlen bréklabdáját kihasználnia.

A harmadik szettben viszont teljesen szétesett Fucsovics játéka. Az első adogatását még hozta, attól fogva viszont szerválóként és fogadóként is rengeteget hibázott, ugyanakkor Lajovics egyre magabiztosabban teniszezett, és 5:1 után az első játszmalabdáját megnyerte. Nagy javulásra volt szüksége a magyar teniszezőnek, és össze is szedte magát. Stabilabbá vált az adogatójátéka, és gyors brékváltást követően végül rövidítésbe torkollt a negyedik játszma, amelyet Fucsovics bírt jobban idegekkel, és kereken háromórányi játék után jöhetett a döntő, ötödik szett.

 

Fotó: MTI/EPA/Jason O'Brien

Nagyot harcolva jutott el idáig a magyar versenyző, ám ettől fogva alig akadt jó megoldása, hibát hibára halmozott, az első öt játékban mindössze hét pontot nyert, egyet leszámítva mindet adogatóként, miközben Lajovics semmi extrát nem nyújtva pillanatok alatt elhúzott 5:0-ra. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a párharc, s miután a szerb már nem erőltette, hogy Fucsovicsot harmadszor is brékelje, 5:1-nél adogatóként első meccslabdáját egy ásszal kihasználva el is búcsúztatta ellenfelét. Fucsovics harcossága ezúttal nem párosult jó játékkal, és bár kicsikarta a döntő játszmát, pályafutása során először kényszerült az első körben búcsúzni az Australian Open egyesének főtáblájától.

A nőknél is megkezdődtek a mérkőzések a főtáblán, és magyar idő szerint kora hajnalban Udvardy Panna a korábbi világelső Viktorija Azarenka ellen lépett pályára. Kapros Anikó 2002-ben a Roland Garros egyik legnagyobb szenzációját okozta azzal, hogy az első körben legyőzte az akkori ötödik kiemelt Justine Henint az első fordulóban 4:6, 6:1, 6:0-ra – Udvardynak most hasonló bravúrra lett volna szüksége. Az első játszmában a fehérorosz klasszis 1:1 és 5:3 után brékelt, és olykor szoros küzdelemben 36 perc alatt megnyerte az első játszmát. A második azzal kezdődött, hogy a magyar versenyző elnyerte ellenfele adogatását, Azarenka azonban azonnal egyenlített, és attól fogva uralta a meccset, nem veszített gémet, és 65 percnyi játékot követően már fogadhatta is Udvardy gratulációját.

– Túlizgultam ezt a meccset, sok magyar szurkolót hallottam, és az izgulás kicsit elvette az élményt – nyilatkozta Udvardy Panna a Hungarian GP Facebook-oldalán.  Jól kezdtem, az elején még rendben volt minden, és összességében szorosabb is lehetett volna. Nem éreztem, hogy sebességben Azarenka letolt volna a pályáról, inkább az volt a gond, hogy a külső dolgokra figyeltem. Fejben és tapasztalatban még sokat kell fejlődnöm.

Australian Open (keménypálya, 75 millió ausztrál dollár), férfi egyes, 1. forduló (a 64 közé jutásért): Fucsovics Márton–Dusan Lajovics (szerb) 3:6, 6:4, 1:6, 7:6 (8–6), 1:6. Női egyes, 1. forduló: Azarenka (fehérorosz, 24.)–Udvardy (magyar) 6:3, 6:1.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.